Artikkeli: Uutiset 2013–2018

6.10.2016 klo 09:39

Myllykoski vaati ryhmäkanneoikeutta Akaassa

Jari Myllykosken mielestä työntekijän turvaksi tarvitaan nykyistä vahvempaa työlainsäädäntöä.

 

Toimittaja: SINIKKA TORKKOLA, kuvat: MIKKO VIROLAINEN
Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski liputtaa ryhmäkanneoikeuden puolesta. Ryhmäkanneoikeus antaisi ammattiliitolle oikeuden haastaa sopimuksia tai lakia rikkova työnantaja oikeuteen. Tällä hetkellä kanteen työnantajaa vastaan voi nostaa vain työntekijä.

Jari Myllykoski pitää ryhmäkannetta yksinkertaisena keinona auttaa kollektiivisesti työntekijöitä pitämään puoliaan yhä epävarmemmassa työelämässä.

– Tällä hetkellä yksittäinen työntekijä ei helpolla uskalla nousta puolustamaan oikeuksiaan, kun vaakakupissa voi olla oman työpaikan säilyminen, tiivistää Myllykoski, joka puhui keskiviikkona Akaassa Toijalan Metallityöväen ammattiosasto 169:n  Vaikuttajien keskustelutilaisuudessa

Myllykoski näkee, että ryhmäkanneoikeus ehkäisisi ennalta työsuhteisiin liittyvien riitojen kärjistymistä. Tieto ryhmäkanteen mahdollisuudesta lisäisi työnantajapuolen haluja ongelmien selvittämiseen oikeussalien ulkopuolella.

– Etenkin nykyisessä levottomassa työmarkkinatilanteessa, jossa kilpailukykysopimus luo tyytymättömyyttä työntekijöiden keskuudessa, olisi ryhmäkanneoikeus vahva viesti yhteiskunnalta työntekijöiden oikeusturvan puolesta, perustelee Myllykoski.

Ryhmäkanteesta vahva heikompien puolustuskeino

Tällä hetkellä Suomessa ryhmäkanne on mahdollinen vain kuluttaja-asioissa. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on jättänyt eduskunnalle lakialoitteen ryhmäkanneoikeudesta, joka antaisi kanneoikeuden rekisteröidyille yhdistyksille.

Työelämässä ryhmäkanneoikeus toisi tasa-arvoa ja turvaa esimerkiksi maahanmuuttajille ja pätkätyöläisille, joiden on useista syistä vaikeampaa puolustaa oikeuksiaan työelämässä. Ryhmäkanneoikeuden laajentaminen mahdollistaisi heikomman puolustamisen myös ympäristö- ja ihmisoikeuskysymyksissä.

Akaalaiset Metalliliiton vaikuttajat ja vasemmiston aktiivit puivat työtä ja sen tekemisen ehtoja Metallikellarissa Toijalassa.

 

– Ryhmäkanneoikeutta ei tule nähdä pelkästään ammattiyhdistysliikkeen keinona puolustaa työntekijöitä, vaan se tulee nähdä työkaluna puolustaa heikompia kaikkialla siellä, missä on epäoikeudenmukaisuutta. Ryhmäkanneoikeus mahdollistaisi esimerkiksi vammaisten tai vanhusten etua valvovien yhdistysten toimimisen jäsentensä puolesta, kuvaa Myllykoski vaikutuksia.

Metallin ammattiosasto 169:n puheenjohtaja Mikko Virolainen on tyytyväinen vasemmistoliiton Tolkkua työelämään -kampanjaan.

– Nykyiset vasemmistoliiton avaukset tuovat puoluetta takaisin juurilleen, eli siihen, että työn tekemisellä pitää tulla toimeen, tiivistää Virolainen.

Myllykosken vierailu Akaassa on osa vasemmiston Tolkkua työelämään -kampanjaa. Kampanjan aikana vasemmistoliitto tekee joukon avauksia, jotka tähtäävät työelämän tolkullistamiseen. Samaan aikaan vasemmistoliiton kansanedustajat kiertävät pitkin Suomea puhumassa työelämästä ja sen laadusta.

Lisää tolkkua työelämään -kampanjasta:

Tolkkua työelämään kampanjasivut

Järjestäytymisvapaus koskee jokaista (5.10.2016)

Vasemmistoliitto haluaa laajentaa ryhmäkanneoikeutta (28.9.2016)

Minimipalkka ei romuta yleissitovuutta (21.9.2016)

Tolkkua työelämään ‒ vasemmiston kampanja käyntiin (16.9.2016)

Tolkkua työelämään -kampanja Vasen Kaistassa

Tolkkua työelämään -kampanjan runsas työkalupakki poliittiseen työhön (27.10.2016)

Lisää tasa-arvoa vanhempainvapaaseen (15.10.2016)

Tämän päivän torppari (8.10.2016)

Tolkkua työelämään -ilta kysyi, miten työ määritellään (6.10.2016)

Myllykoski vaati ryhmäkanneoikeutta Akaassa (6.10.2016)

Tolkkua työelämään kiertue Pirkanmaalla keskiviikkona (4.10.2016)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *