Artikkeli: Uutiset 2013–2018

6.10.2016 klo 15:27

Tolkkua työelämään -ilta kysyi, miten työ määritellään

Vasemmistoliiton kansanedustajat ovat kiertueella keskustellakseen Tolkkua työelämään -kampanjan tavoitteista kansalaisten kanssa. Eilen kiertueen tilaisuudet järjestettiin Tampereella ja Akaassa.
Vasemmistoliiton kansanedustajat ovat kiertueella keskustellakseen Tolkkua työelämään -kampanjan tavoitteista kansalaisten kanssa. Eilen kiertueen tilaisuudet järjestettiin Tampereella ja Akaassa.

 

Teksti: MARKKU UUSINIEMI, kuvat: ANTTI YRJÖNEN     
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän Tolkkua työelämään -kampanja on tehnyt aloitteet kymmenen euron minimituntipalkasta ja ryhmäkanneoikeuden laajentamisesta. Eilen julkistettu kampanjan kolmas aloite tarttuu erityisesti itsensätyöllistäjien heikkoon asemaan. Sitä parantamaan tarvitaan muutoksia lainsäädäntöön.

Keskiviikkoiltana Werstaalla kansanedustajat Anna Kontula ja Paavo Arhinmäki kertoivat Vasemmistoliiton Tolkkua työelämään –kampanjasta ja tavoitteista. Jokaisella pitäisi olla työtä ja tuolla työllä pitäisi myös saada toimeentulo.

Paavo Arhinmäki ylisti myös Tampereen tehdasmaisemia, ja muisteli lyhyesti että kävely finlaysonin alueella varhaisnuorena teki häneen lähtemättömän vaikutuksen. vaikutuksen v
Paavo Arhinmäki ylisti myös Tampereen tehdasmiljöötä, ja muisteli lyhyesti, miten kävely Finlaysonin alueella teki häneen varhaisnuorena lähtemättömän vaikutuksen.

 

Paavo Arhinmäki totesi, että niiden, joilla työtä on, taakkaa Kiky-sopimuksella yhä lisätään esimerkiksi työaikaa pidentämällä. Samalla pienimmillä palkoilla tuskin edes tulee toimeen. Työttömyysturvaan taas kohdistetaan yhä lisää leikkauksia, vaikka perussuomalaiset asiaa julkisuudessa koittavatkin kaunistella.

‒ Itsensätyöllistäjienkään asiaa ei auta hallituksen ”työttömät ovat laiskoja ja epärehellisiä” -asenne, eivät työvoimaviranomaisten epäselvät ohjeet, eivätkä mielivaltaiset päätökset työttömyysturvan epäämisineen, Arhinmäki totesi.

Tolkku_Kontula_600x400_Antti_Yrjonen
Anna Kontula esitteli myös Li Anderssonin kanssa kirjoittamaansa, eilen julkistettua pamflettia ”Kun kiitoksella ei elä”. Pamflettiin on koottu aloitteet itsensätyöllistäjien aseman parantamiseksi tausta-aineistoineen. Pamfletin voi lukea tämän jutun loppuun linkitetyllä Tolkkua työelämään -verkkosivustolla.

 

Suurimmat ongelmat itsensätyöllistäjillä johtuvat Anna Kontulan mukaan järjestäytymisoikeuden puutteesta. Tästä seuraa työn alihinnoittelua sekä sosiaaliturvan yhteensopimattomuuksia. Tämä on yksi keskeisimpiä asioita vasemmistoliiton tämän päivän esityksistä, joiden avulla halutaan selkiyttää ja parantaa itsensätyöllistäjien asemaa. Esitykset sisällöt lyhyesti:

  • Ennakkopäätösjärjestelmä työttömyysturvaan
  • Yhdistelmävakuutus
  • Työsopimuslain soveltamisalan laajentaminen palkansaajiin rinnastettaviin itsensätyöllistäjiin
  • Järjestäytymisoikeus
  • Työttömyysturvan 300 euron suojaosuuden ulottaminen kaikkiin tuloihin
  • Arvonlisäveron alarajan nostaminen 25 000 euroon

Tekemillään aloitteilla vasemmisto ajaa oikeudenmukaisuutta itsensätyöllistäjille ja parantaa palkansaajiin rinnastettavien itsensätyöllistäjien asemaa.

Tolkkuyleiso_600x400_Antti_Yrjonen
Tilaisuuden osanottajissa oli myös ensimmäistä kertaa vasemmistoliiton tilaisuuteen osallistuneita henkilöitä, jotka pyysivät ja saivat tietää miten toimintaan pääsee mukaan.

 

Aktiivista yleisöä tapahtumassa oli noin neljäkymmentä. Yleisö sai tietää, mikä on itsensätyöllistäjä, nollatuntisopimus, eläkeindeksien leikkaus tai työosuuskunta. Saipa joku jopa henkilökohtaista neuvontaa työttömyysturvaviidakkoon eksyttyään. Eniten osallistujia keskustelutti se, miten työ määritellään ja miksi vielä puhutaan sivu- tai päätoimesta ja miksei työllä tule toimeen.

Ilahduttavasti illan aikana korostettiin sellaisia vasemmistolaisia työelämäarvoja kuin kohtuullisuus, reiluus, tasa-arvoisuus, oikeudenmukaisuus. Puheenvuoroissa annettiin tunnustusta vasemmiston edustajien osaamiselle ja tiukalle asialinjalle, mutta toivottiin myös reilusti ”tunnetta kehiin”, rohkeutta ja itsensä alttiiksi panemista julkisuudessa, arvoista tinkimättä. Jäämme seuraamaan muun muassa  työministerin arvoja, kun hän aloitetta joskus kommentoi.

Lisää tolkkua työelämään -kampanjasta:

Tolkkua työelämään kampanjasivut

Järjestäytymisvapaus koskee jokaista (5.10.2016)

Vasemmistoliitto haluaa laajentaa ryhmäkanneoikeutta (28.9.2016)

Minimipalkka ei romuta yleissitovuutta (21.9.2016)

Tolkkua työelämään ‒ vasemmiston kampanja käyntiin (16.9.2016)

Tolkkua työelämään -kampanja Vasen Kaistassa

Tolkkua työelämään -kampanjan runsas työkalupakki poliittiseen työhön (27.10.2016)

Lisää tasa-arvoa vanhempainvapaaseen (15.10.2016)

Tämän päivän torppari (8.10.2016)

Tolkkua työelämään -ilta kysyi, miten työ määritellään (6.10.2016)

Myllykoski vaati ryhmäkanneoikeutta Akaassa (6.10.2016)

Tolkkua työelämään kiertue Pirkanmaalla keskiviikkona (4.10.2016)

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *