Artikkeli: Uutiset 2013–2018

15.10.2016 klo 16:58

Lisää tasa-arvoa vanhempainvapaaseen

Työstä ja sem tekemisen ehdoista puhutaan tänä viikonloppuna Tampereella työelämäfoorumissa. Mukana on 250 vasemmiston aktiivia.
Työstä ja sen tekemisen ehdoista puhutaan tänä viikonloppuna Tampereella työelämäfoorumissa. Mukana on 250 vasemmiston aktiivia.

Toimittaja: SINIKKA TORKKOLA
Vasemmistoliitto esittää nykyisen vanhempainvapaamallin muuttamista nykyistä paremmin lasten hyvinvointia ja sukupuolten tasa-arvoa edistäväksi. Tällä hetkellä isät käyttävät alle kymmenen prosenttia vanhempainrahapäivistä.

– Naiset käyttävät valtaosan sekä vanhempainvapaasta että hoitovapaasta. Tämä vaikuttaa naisten työnsaantimahdollisuuksiin, urakehitykseen, palkkoihin ja eläkkeisiin. Vanhempainvapaiden uudistaminen on tärkeä rakenteellinen uudistus, joka parantaa erityisesti naisten työllisyyttä, perustelee vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Andersson esitteli tänään Työelämäfoorumissa Tampereella vasemmistoliiton edeskuntaryhmän aloitteen 6+6+6-vanhempainvapaamallin, joka parantaisi työn ja perhe-elämän yhdistämistä. Mallisssa esitetään äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaajärjestelmän muuttamista ja pidentämistä 18 kuukauden vanhempainvapaaksi. Vapaa jaettaisiin kolmeen kuuden kuukauden jaksoon, joista yhden käyttäisi äiti, yhden vanhemmat jakaisivat keskenään ja yhden käyttäisi isä.

Samaa sukupuolta oleville vanhemmille vapaa jaettaisiin samalla tavalla. Yksinhuoltaja voisi pitää koko 18 kuukauden vapaan. Vapaajaksoja voisi käyttää lapsen kolmivuotispäivään saakka.

Allekirjoita adressi – tue tasa-arvoista vanhempainvapaata

Norjassa tasa-arvoisen vanhempainvapaan käyttöönotto on lisännyt isien vanhempainvapaan käyttöä erittäin paljon. Aiemmin norjalaisista isistä vain muutama prosentti käytti oikeuttaan vanhempainvapaaseen. Tällä hetkellä isistä 80 prosenttia käyttää vanhempainvapaaoikeutta.

– Isät käyttävät pääosin niitä vapaita, jotka on nimetty isille. Syyt löytyvät suhtautumisesta sukupuolten väliseen työnjakoon sekä työelämän käytännöistä ja asenteista. Varaamalla isille yksi osa vanhempainvapaista tuetaan isiä täysipainoisempaan perhe-elämään ja annetaan lapsille mahdollisuus läsnäolevaan isään, toteaa vasemmistoliiton puoluesihteeri Joonas Leppänen.

Jos esimerkiksi puolet isistä hyödyntäisi vanhepainvapaa mahdollisuutta, mallin kustannukset olisivat 150 miljoonaa euroa vuodessa.

– Tasa-arvon lisäämisestä pitää olla valmiita maksamaan, sanoo Li Andersson ja kertoo vasemmistoliitto valmistelevan vaihtoehtobudjettia, jossa uudistukselle esitetään riittävät varat.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä valmistelee lakialoitteen vanhempainvapaajärjestelmän muuttamisesta 6+6+6-mallin mukaiseksi. Lakialoitteelle haetaan tukea kansalaisilta. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on avannut vetoomuksen, jonka allekirjoittamalla voi antaa tukensa lakialoitteelle tasa-arvoisesta vanhempainvapaasta.

Vasemmistoliiton Tolkkua työelämään -kampanja haastaa uudistamaan työelämän lainsäädäntöä ja käytäntöjä muuttuvan maailman tarpeisiin. Aiemmin kampanjassa on esitetty aloitteet kymmenen euron minimipalkkalaista sekä itsensätyöllistäjien aseman parantamisesta.

 

Lisää tolkkua työelämään -kampanjasta:

Vetoomus tasa-arvoisesta vanhempainvapaasta -adressi

Tolkkua työelämään kampanjasivut

Järjestäytymisvapaus koskee jokaista (5.10.2016)

Vasemmistoliitto haluaa laajentaa ryhmäkanneoikeutta (28.9.2016)

Minimipalkka ei romuta yleissitovuutta (21.9.2016)

Tolkkua työelämään ‒ vasemmiston kampanja käyntiin (16.9.2016)

 

Tolkkua työelämään -kampanja Vasen Kaistassa

Tolkkua työelämään -kampanjan runsas työkalupakki poliittiseen työhön (27.10.2016)

Lisää tasa-arvoa vanhempainvapaaseen (15.10.2016)

Tämän päivän torppari (8.10.2016)

Tolkkua työelämään -ilta kysyi, miten työ määritellään (6.10.2016)

Myllykoski vaati ryhmäkanneoikeutta Akaassa (6.10.2016)

Tolkkua työelämään kiertue Pirkanmaalla keskiviikkona (4.10.2016)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *