Artikkeli: Pääkirjoitus 2013–2018

14.11.2016 klo 09:08

Turvaako pormestarisopimus tamperelaislasten yhdenvertaiset oikeudet varhaiskasvatukseen?

SINIKKA TORKKOLA
Tampereen kaupunginvaltuuston tämänpäiväisestä päätöksestä riippuu se, onko kaikilla tamperelaislapsilla yhdenvertaiset oikeudet varhaiskasvatukseen. Valtuutetuilla on valta päättää, kuuntelevatko he varhaiskasvatuksen asiantuntijoita ja vanhempia, jotka pitävät subjektiivista päivähoito-oikeutta keskeisenä keinona taata kaikille lapsille yhdenvertaiset oikeudet hyvään kasvuun, vai tosiasiat sivuuttavia populisteja.

Kokemukset muualta Suomesta, jossa päivähoito-oikeutta on rajattu, kertovat rajauksen perheille aiheuttamista ongelmista. Osapäiväinen hoito on vaikeasti yhteensovitettavissa pätkätöiden ja kotona hoidettavien lasten päiväunien kanssa. Järjestelyt ovat olleet myös hyvin jäykkiä.

“Meillä on tilanne, että olen kotona kolmen lapsen kanssa. 3v 6kk ja kaksoset 1v 6kk. Yritin saada meidän esikoista kolmeksi päiväksi tarhaan viikossa, mutta ei onnistunut kuin joka päivälle 9–13. Tämä ei palvele meitä ollenkaan, kun kaksoset menevät nukkumaan 12:lta ja koen että siitä olisi enemmän vaivaa joka päivä viedä ja hakea kävellen tämän konkkaronkan kanssa, varsinkin noiden päiväunien aikaan.” (Kansan Uutiset 15.10.2016)

Pormestarikoalition puolueet kokoomus, sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreät ovat neuvotelleet ja valmistelleet pormestari Anna-Kaisa Ikosen (kok.) talousarvioesitystä. Tänään valtuustossa käsiteltävä esitys on kompromissi, jossa jokainen nelikon puolue on joutunut joustamaan tavoitteistaan.  

Pormestarikoalition ulkopuolelle jääneet valtuustoryhmät tulevat esittämään lukuisia muutoksia ensi vuoden talousarvioon. Sen tietävät kaikki. Sen sijaan viikonlopun aikana sosiaalisessa mediassa esitetty tieto, jonka mukaan kokoomuksen valtuutetut saattavat äänestää perusuomalaisten päivähoitoa rajaavan muutosesityksen puolesta, on aivan uusi. Talousarvioneuvotteluissa kokoomuksen valtuutettujen halu rajata päivähoito-oikeutta ei ole tullut esiin.

Myöhään sunnuntai-iltana Aamulehden uutisen mukaan kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtajan Ilkka Sasi  uskoo perussuomalaiten esityksen saavan heiltä tukea. Edellisen kerran aikeet rajata päivähoito-oikeutta kaatuivat valtuustossa niukasti, äänin 34–33.

Jos päivähoidon rajausesitys menee läpi kokoomuksen äänin, se ei voi olla vaikuttamatta koko budjettisopuun. 

Puolueiden välisellä pormestarisopimuksella on sovittu pormestariohjelmasta ja päätöskäytännöistä, joilla pormestariohjelmassa sovituista tavoitteissa edetään. Olennaista on ollut neljän puolueen yhteistyö, joka on varmistanut päätösesitysten hyväksymisen valtuustossa. Toisin sanoen neuvotteluissa on sorvattu yhteinen kanta, joiden puolesta ainakin pääosa koalition valtuutetuista kokouksessa äänestää. Tunnelin rakentamispäätös oli ainoa asia, joka jätettiin sopimuksen ulkopuolelle.

Viikko sitten Tampereen kaupunginvaltuusto teki rohkean, tulevaisuuteen katsovan päätöksen ja päätti aloittaa raitiotien rakentamisen. Tänään, kun valtuusto päättää kaupungin ensi vuoden talousarviosta, valtuutetuilta kaivataan samaa rohkeutta. Kaupunkinvaltuutettujen päätös ratkaisee, kohteleeko Tampereen kaupunki jatkossakin kaikkia lapsia yhdenvertaisesti.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

Tampereella jatkuu tasavertainen päivähoito äänin 33–34 (16.11.2015)
Päivähoito: voimasuhteet tasan Tampereen valtuustossa (sisältää Ulla-Leena Alpin puheen päivähoidosta, 16.11.2016)
Tampereen valtuusto äänestää päivähoidosta iltapäivällä (sisältää Mikko Aaltosen ryhmäpuheenvuoron budjetista, 16.11.2016)
Demarit liukastelevat päivähoitokannoissaan (2.10.2016)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Rajaako Tampere päivähoito-oikeutta? Valtuuston kokous päättää asiasta maanantaina (Aamulehti 13.11.2016)
Näin päivähoito-oikeuden rajaus vaikeuttaa perheiden arkea (15.10.2016)

 

III

Etusivun kuvassa Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Kuva: Antti Yrjönen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *