Artikkeli: Lukijoilta 2013–2018

22.2.2017 klo 08:28

Eteläpuisto nousemassa merkittäväksi vaaliteemaksi

Eteläpuiston puolustajat merkitsivät kaadettavaksi suuniteltuja puita tammikuun puolivälissä. (Kuva: Cai Melakoski)

 

PENTTI METTINEN   
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen Eteläpuiston kaavoitusta koskeva kannanotto on ollut pienoinen pommi. Se on aiheuttanut hämmennystä ja jopa uudelleenarviointia monen päättäjän mielessä. Tämä asemakaavaehdotuksen läpimeno ei nyt ole ainakaan mikään läpihuutojuttu ja itse asiassa tästä on viimeistään nyt tulossa kuntavaalien keskeinen teema.

Kaavoitustoimesta vastaava apulaispormestari Pekka Salmi mietti pari päivää, miten suhtautua uuteen tilanteeseen, ja päätyi tekemään vastahyökkäyksen ELY-keskusta vastaan. Varsinkin Facebookissa kanta tuli selväksi.

Arvokas kulttuuriympäristö, jonka ELY-keskus pelkää tulevan tuhotuksi, on Pekka Salmen väittämän mukaan kaksi laajaa sorakenttää, katualuetta, pysäköintialuetta ja joutomaata valtaosa koko alueesta.

Alue, mistä Pekka Salmi puhuu, sijaitsee kuitenkin eri paikassa, kuin alue, mitä ELY-keskus pitää valtakunnallisesti merkittävänä rakennettuna kulttuuriympäristönä. Onko Salmi erehtynyt, vai onko kyseessä sinänsä melko yleisesti käytetty vastustajan mollaamisen likainen keino?

Vastustajan väitetään esittävä jotakin muuta, kuin hän on tehnyt ja sitten ihmetellään porukalla tämän tyhmyyttä. ELY-keskuksen tarkoittama alue on Hämeenpuiston ympäristö rakennuksineen ja ylätasanteen muotopuutarha. Me puiston suojelijat olemme Pekka Salmen kanssa samaa mieltä, että ylätasanne on kunnon puistoa. Salmi kuitenkin tukee rakennushanketta, joka tuhoaisi tämänkin alueen alleen.

Facebook-kirjoituksessaan Salmi kertoo olevansa ”raivoissaan” ja asettaa ELY-keskuksen kompetenssin kyseenalaiseksi. Tämä on virkamieheltä raskas lausunto valtion viranomaista kohtaan. Varsinkin, kun ELY-keskus hoitaa vain sille kuuluvaa tehtävää, eli valvoo kunnan kaavoituksen lainmukaisuutta.  

Pekka Salmi kertoo myös ihmetelleensä ELY:n väitettä asemakaavaehdotuksen maakuntakaavan vastaisuudesta. Faktaa on, että asemakaavaehdotus esittää reippaasti asuntorakentamista voimassaolevan maakuntakaavan virkistysalueelle.

Toivoisi, että valheelliset ja populistiset puheet sorakentistä ja parkkialueista, joita jotkut muka haluavat suojella, vihdoin loppuisivat. Ei näitä ”argumentteja” toivoisi ainakaan korkeiden virkamiesten kertomina kuulla.

Lisää aiheesta Vasen Kaistassa

Viherpisteet eivät korvaa Eteläpuiston vanhoja puita (30.1.2017)

Anteeksi Eteläpuisto (19.1.2017)

Eteläpuiston puut merkattiin (18.1.2017)

Eteläpuistoa uhkaa tuho (21.2.2016)

Eteläpuistoa ei pidä tuhota, vaan kehittää puistona (19.12.2016)

Eteläpuisto viritti keskustelua tulevaisuuden Tampereesta (26.11.2016)

Elääkö Eteläpuisto? (7.10.2016)

Onko Eteläpuisto ylellisyyttä? (29.6.2016)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Adressi Eteläpuiston säilyttämisen puolesta

Eläköön Eteläpuisto (Liikkeen kotisivut)

Eteläpuiston puolustajat (Facebook-ryhmä)

Eteläpuiston suunnittelu (Tampereen kaupunki)

Eteläpuiston osallistumis- ja arviointisuunnitelma (Tampereen kaupunki)

Vihervuosi 2016

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *