Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

27.8.2017 klo 08:42

Tilakeskuksen yhtiöittämistarve arvioitava perusteellisesti

SINIKKA TORKKOLA   
Tampereen Tilakeskuksen yhtiöittäminen on aloitettu hätäisesti. Yhtiöittämisestä ei ole käyty keskustelua valtuustoryhmien välillä. Yhtiöittämistä on valmisteltu viime valtuustokaudella hyvin suppeassa piirissä, kaupunginhallituksen liiketoimintajaostossa. Esitys yhtiöittämisestä tuotiin juuri työnsä aloittaneeseen konsernijaostoon ilman pohjustavaa keskustelua. Tilakeskuksen uusi johtokunta ei ole myöskään asiaa käsitellyt. Näyttää siltä, että päätöstä runnotaan pikavauhtia läpi niin, etteivät valtuutetut pääse punnitsemaan yhtiöittämisen etuja ja haittoja.

Päätös Tilakeskuksen yhtiöittämisestä on peruuttamaton. Se on lajissaan merkittävä siksi, että sen perusteella arvioidaan myös muiden kaupungin liikelaitosten yhtiöittämistarvetta. Näin merkittävästä päätöksestä pitäisi keskustella laajasti jo ennen kuin sen valmistelu aloitetaan. Ihmettelenkin, miksi asiaa ei ole otettu esille valtuutettujen perehdytyksissä tai strategiaseminaareissa.

Yhtiöittämistarvetta on perusteltu toiminnan sujuvuuden parantamisella ja kustannustehokkuudella. Selvitykset eivät kuitenkaan osoita, että yhtiömuotoinen toiminta olisi ainoa ja varma keino tehdä toiminnasta taloudellisempaa ja nykyistä paremmin tarpeisiin vastaavaa. Sen sijaan selvitykset osoittavat yhtiöittämisen heikentävän päätöksenteon avoimuutta ja demokratiaa. Yhtiöittäminen vähentää merkittävästi niin kansalaisten kuin  valtuutettujenkin mahdollisuuksia vaikuttaa verovaroilla maksettujen palveluiden tuottamiseen.

Jos yhtiöittämisellä on niin kiire kuin sanotaan, niin miksi yhtiöittämisen käsittelyä ei ole aloitettu jo viime valtuustokauden lopussa? Yhtiöittämisen eduista ja haitoista olisi voinut mainiosti keskustella kuntavaalien yhteydessä. Vai lykättiinkö asia tarkoituksellisesti yli vaalien, tuoreiden, poliittiseen taktikointiin perehtymättömien valtuutettujen päätettäväksi. Miksi keskustelua kaupunkilaisten kanssa haluttiin välttää? Oliko aihe liian tulenarka?

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja  kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsen (vas.)

Teksti on julkaistu lyhennettynä Aamulehden yleisönosastossa 27.8.2017

Lisää aihessa Vasen Kaistassa

Tampereen Tilakeskuksen yhtiöittämistä runnotaan läpi  (23.8.2017)

 

Tilakeskuksen yksi toimitiloista on Frenckellissä. Kuva: Cai Melakoski.

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *