Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

28.8.2017 klo 07:36

Työväenkirjallisuuden päivä keskustelee suomalaisesta arjesta

Työväenkirjallisuuden päivä järjestetään lauantaina 2.9. kello 11-18, iltaklubi kello 19. Kuvassa Milla Peltonen esittelee päivän julistetta Werstaan Kisällisalissa, jossa Into Kustannus, Sanasato ja Palladium Kirjat järjestävät ohjelmaa. Salissa voi tutustua myös museon Amerikan lapset -valokuvanäyttelyyn, joka kertoo lapsityöläisten asemasta 1900-luvun alun Yhdysvalloissa.

 

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI   
Työväenmuseo Werstaalla vietetään ensi lauantaina Työväenkirjallisuuden päivää jo kahdeksatta kertaa. Ohjelma on perinteiseen tapaan runsas ja Werstaan komeat tilat antavat tapahtumalle viihtyisät puitteet.

Yhteisen avausistunnon jälkeen ohjelma etenee rinnakkain kolmessa eri salissa. Arkea sen eri puolilta tarkastellaan pääohjelmassa auditoriossa. Työväentalolla on monipuolista ohjelmaa Pirkkalaiskirjailijoiden esityksistä aina kehtaamiskouluun ja keskusteluun Kommunistisen manifestin ajankohtaisuudesta. Kisälli-salin runsaan ohjelman tuottavat kirjankustantajat.

Tänä vuonna näytteilleasettajat ja kirjamyyjät ovat Bertel-salissa. Siellä esittäytyy muiden muassa kesän alussa perustettu Hannu Salama -seura. Päivän päätteeksi on tarjolla vielä ohjelmalliset iltamat ravintola Artturissa.

‒ Jos työväenasia tai ylipäänsä yhteiskunnallinen tieto- ja kaunokirjallisuus kiinnostaa, tätä tapahtumaa ei kannata ohittaa. Yhden päivän aikana pääsee sekä haastattelujen, paneelikeskustelujen että elämyksellisten esitysten kautta hyvin perille siitä, missä tässä yhteiskunnassa mennään, mistä keskustellaan ja millaista yhteiskunnallista kirjallisuutta julkaistaan, kertoo päivän ohjelmatoimikunnan jäsen Milla Peltonen.

Tämänvuotista teemaa Peltonen avaa:
‒ Tänä vuonna on Suomen 100-vuotisjuhlavuosi ja tapahtumat sen ympärillä tuppaavat olemaan aika juhlavia ja pönöttäviä, elitistisiäkin. Työryhmämme halusi sen vastapainoksi valita toisenlaisen teeman: suomalaisen arjen. Sitähän suomalainen työväenkirjallisuus perinteisestikin kuvaa.

‒ Meillä on monipuolinen ja loistava esiintyjäkaarti. Sota ja arki -paneelissa muiden muassa Ville Kivimäki ja Anneli Kanto, ”tähtihaastattelussa” Juha Hurme ja Saara Turunen. Arjen nurjia puolia ruotimassa on muiden muassa Riku Korhonen ja Kreetta Onkeli. Lisäksi on runsaasti näytteilleasettajien ohjelmaa ja kirjauutuuksia, luettelee ohjelmaan selvästi tyytyväinen Peltonen.

Tapahtumapaikan, Työväenmuseo Werstaan sisäänkäynnin edessä Finlaysonin Väinö Linnan aukiolla Milla Peltonen kertoi Työväenkirjallisuuden päivän ohjelmasta Työväenmuseoyhdistyksen toimistopäällikkö Aarno Karjalaiselle.

 

Milla Peltonen on ‒ kuten moni muukin ‒ osallistunut päivään ja sen järjestelyihin alusta asti.
‒ Ensimmäisen Työväenkirjallisuuden päivän järjestelyissä vuonna 2010 en vielä ollut, mutta olin mukana Hannu Salaman haastattelijana. Jo samana syksynä liityin tapahtuman järjestely- ja ohjelmatyöryhmään. Vuosien mittaan on ollut pientä vaihtuvuutta, mutta muutama sitkeä on ollut mukana ihan alusta lähtien.

‒ On huippuhienoa tehdä tapahtumaa porukassa, jossa yhdistyy eri sukupolvien ja -puolien tieto ja taito. Eikä intoakaan puutu, selittää Peltonen syitä sille, että tapahtuma vuodesta toiseen järjestyy paljolti vapaaehtoisvoimin.

Työväenkirjallisuuden päivä järjestetään apurahoilla sekä ammattiliittojen että muiden yhteistyökumppaneiden tuella. Tapahtuman palkattuna koordinaattorina toimii Anna Elina Isoaro ja vapaaehtoisina työryhmässä ovat Milla Peltosen lisäksi Mikko Kemppainen, Maria Laakso, Veijo Laitinen, Jutta Lithovius, Eriikka Magnusson, Matti Nummelin, Kirsi Nurminen, Hanna Samola ja Marita Viinamäki.

Lisää asiasta muualla verkossa:

Työväenkirjallisuuden päivä 2017 (Tapahtuman verkkosivut)
Työväenkirjallisuuden päivä (Facebook-sivu)
Työväenkirjallisuuden päivä 2017 (2017 tapahtuman Facebook-sivu)
Työväenkirjallisuuden päivän iltaklubi (Tapahtuman Facebook-sivu)
Työväenmuseo Werstas (Verkkosivut) 

Työväenkirjallisuuden päivä Vasen Kaistassa:

Toinen ääni nyt tarpeellisempi kuin koskaan (24.9.2015)
Hyvinvoinnin puolikasta perkaamassa (31.8.2014) 

Muuta artikkeliin liittyvää Vasen Kaistassa:

Amerikan lapset herättävät katsojan (17.6.2017)
Hannu Salama sai kirjailijanimikkoseuran (5.6.2017) 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *