Artikkeli: Uutiset 2013–2018

31.8.2017 klo 09:32

Viisi ehdolla Tehyn puheenjohtajaksi

Tehyn puheenjohtajaehdokkaat Marjut McLean, Millariikka Rytkönen, Pipsa Allén  Kati Jetsu ja Anne-Leena Brax olivat kaikki yhtä mieltä siitä, että ensi kevään neuvotteluissa on syytä nostaa tehyläisten palkkoja. (Kuva: Terhi Haukka)

 

Teksti: TERHI HAUKKA
Kenestä tulee Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn uusi puheenjohtaja? Se ratkeaa syksyn jäsenäänestyksessä, jossa valitaan puheenjohtajistosta päättävä Tehyn valtuusto. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat valitaan valtuuston ensimmäisessä kokouksessa marraskuussa.

Parhaillaan on menossa puheenjohtajaehdokkaiden valtakunnallinen kiertue. Keskiviikkoiltana Tehyn tamperelaisia jäseniä oli saapunut tuvan täydeltä TTT-klubille puheenjohtajaehdokkaita tenttaaman. Kiertue on sujunut ilmeisen hyvässä hengessä, koska puheenjohtajaehdokkaat tuntuivat olevan melko yksimielisiä suurista linjoista. Tampereella paneelin juonsi ansiokkaasti näyttelijä Karoliina Blackburn.

Tehyn vasemmiston ja sitoutumattomien ryhmän ehdokkaana on jyväskyläläinen Kati Jetsu. Tampereelta ehdokkaana on Marjut McLean (Vapaat vaikuttajat). Muut puheenjohtajaehdokkaat ovat Millariikka Rytkönen (Yhdessä eteenpäin) Porvoosta, Pipsa Allén (Arvo Ammattitaidolle) Raisiosta sekä Anne-Leena Brax (SITKE – Sitoutumattomat ja keskiryhmät) Alavieskasta.

Määräaikaiset ja nollatuntiset sopimukset yleistyneet

Karoliina Blackburn kyseli puheenjohtajaehdokkailta Tehyn vaalikoneesta tuttuja kysymyksiä. Paikalla olleet tehyläiset saivat esittää myös kysymyksiä. Keskustelua syntyi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta, sotesta, määräaikaisista työsopimuksista sekä nollasopimuksista, kilpailukykusopimuksen, kikyn jälkeisestä palkkauksesta ja sote-palvelujen yksityistämisinnosta sekä näiden muutosten  vaikutuksista sote-alan työntekijöiden arjessa.

Nykyään entistä isompi osa tehyläisistä tekee töitä määräaikaisella tai nollatuntisopimuksella. Aiemmin toistaiseksi voimassa olevat  työsuhteet olivat yleisempiä. Määräaikaiset ja nollatuntisopimukset koskevat erityisesti nuoria sosiiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Ongelmista huolimatta alalla on vielä vetovoimaa.
–  Ongelma ei ole ihmisten hakeutuminen hoitoalalle vaan väen pysyminen alalla, sanoi McLean.

Palkankorotus ja työaika neuvottelupöytään keväällä

Tehyn syksyllä valittavan johdon ja valtuuston ensimmäinen iso tehtävä on kevään työsopimusneuvottelut.

Vasemmiston ja sitoutumattomien puheenjohtajaehdokas Kati Jetsu on jyväskyläläinen apulaisosastonhoitaja.

– Ammattiosastojen jäsenille tehdyssä kyselyssä tärkeimmäksi tavoitteeksi kevään työehtosopimusneuvotteluissa nousivat palkkaus ja työaika. Kiky-sopimus pidensi hoitajien vuotuista työaikaa 24 tunnilla sekä leikkasi julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja 30 prosentilla. Tämä kiukuttaa jäsenistöä, joka monin paikoin tekee työtään sietokykynsä äärirajoilla, kuvasi Kati Jetsu tehyläisten tuntoja.

Kukaan puheenjohtajaehdokkaista ei ottanut kantaa mahdollisen palkankorotusvaatimuksen suuruuteen.  Kaikki olivat yksimielisiä siitä, että palkankorotukset ja työaikakysymys ovat keskeisiä asioita tulevissa neuvotteluissa.

Tulevaisuudesta keskusteltaessa Tehyn haasteeksi nousivat jäsenistön aktivoiminen, liiton näkyvyys ulospäin sekä yleinen edunvalvonta. Yksi ongelmista on työehtoshoppailu eli työntekijöiden siirtäminen halvemman työehtosopimuksen piiriin. Ongelma korostuu erityisesti palvelujen ulkoistamisen yhteydessä.

Niin ikään määräaikaisilla työsopimuksilla on vaikutusta jäsenistön aktiivisuuteen. Parin viikon työsopimus yhden työnantajan kanssa ja sitten pari kuukautta seuraavalla työnantajalla saattaa tarkoittaa, että ammattiosasto vaihtuu tiuhaan tahtiin. Tämä ei motivoi toimimaan aktiivisesti missään ammattiosastossa.

Vasemmistolla ja sitoutumattomilla 73 ehdokasta valtuuston

Yleisön kysymyksissä ja keskusteluissa sivuttiinkin järjestörakenteen uudistamista. Yleisön kommenteissa nousi myös esiin joidenkin työnantajien nuiva suhtautuminen henkilöstön aktiiviseen ammattiyhdistystoimintaan.

Lopuksi yleisöltä tuli kysymys kaikille puheenjohtajille: ”Ketä äänestäisit, jos et saisi äänestää itseäsi?” Tämän äänestyksen voitti Kati Jetsu saatuaan Rytkösen ja Allénin äänen. Marjut McLean, Millariikka Rytkönen ja Anna-Leena Brax saivat kukin yhden äänen. Väen poistuessa tilaisuudesta moni kommentoi, että valitaan kuka tahansa puheenjohtajaksi, hyvä puheenjohtaja saadaan.

Tehyn valtuuston vaalit pidetään 11.-28. syyskuuta. Vaaleissa valitaan 83 valtuutettua ja vaalipiirinä on koko maa. Tehyn sääntömuutosten myötä valtuuston rooli on kasvanut, koska valtuutetut valitsevat liiton puheenjohtajan nelivuotiskaudeksi.

Valtuustoehdokkaita on yli 500, joista 73 on mukana Tehyn vasemmiston ja sitoutumattomien listalla. Vasemmisto ja sitoutumattomat -ryhmä on muodostanut kolme alueellista vaalirengasta – Etelä-Suomi, Keski- ja Pohjois-Suomi sekä Länsi-Suomi.

Lisää aiheesta Vasen Kaistassa

Lähde päättämään tehyläisten työehdoista (26.5.2017)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Tehyn puheenjohtajaehdokkaat  (Tehyn verkkosivut)

Tehyn vasemmiston ja sitotumattomien valtuustoehdokkaat (Tehyn vasemmiston sivut)

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *