Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

13.9.2017 klo 16:54

Nuorten huumehoitoa parannettava Tampereella

MINNA MINKKINEN
Aamulehti ja Iltalehti ovat ansiokkaasti nostaneet esille Tampereen päihdehoidon tilaa. Ongelmat on hyvin tiedostettu myös Aamulehden mielipideosastolla, jossa on peräjälkeen ollut hyviä kirjoituksia aiheesta. Ihmisiä huolettaa, saavatko kaikki apua tarvitsevat hoitoa ja miten heidän omaisilleen mahtaa käydä tässä kaikessa. Myös moni ammattilainen on tuonut esille huolestumisensa hoitoonpääsystä.

Huumehoitoon pääsyn vaikeus herättää eniten hätääntymistä. Olen saanut valtavasti palautetta asian tiimoilta. Alan ammattilaiset ovat tyytyväisiä, että asiasta vihdoin Tampereella keskustellaan.

Poliittiset luottamushenkilöt ovat myös havainneet huolen. Sosiaali- ja terveyslautakunta on kuullut viranhaltijoita ja palveluntuottajia asiassa. Syytä onkin tarkastella asiaa ja vaatia viranhaltijoilta perusteluja siille, että laitoshoitoa on vähennetty ja panostettu avohoitoon.

Erityisen tärkeää olisi saada nuoret mahdollisimman varhain hoitoon, joka vastaa mahdollisimman tarkkaan tarvetta. Yhden ja saman hoitoputken tarjoaminen kaikille nuorille ei ole tarkoituksenmukaista, vaan jokaiselle apua tarvitsevalle pitää räätälöidä yksilöllinen hoito, aivan kuten se tehdään esimerkiksi diabeteksen hoidossa.

Ei ole perusteita olettaa, että yksi ja sama hoitomuoto ja -määrä sopisi kaikille. Erityisen tärkeää on huolehtia nuorista, sillä heidän huumeidenkäyttönsä katkaiseminen vähentää erityisen paljon inhimillistä kärsimystä ja säästää huimia summia yhteiskunnan varoja.

Ei ole yhdentekevää jätetäänkö ihmiset vaille hoitoa, se on väärin ja se on pirun kallista. Hoidon laiminlyönti maksetaan jossain vaiheessa menetettyinä työvuosina, tartuntatauteina ja rikollisuutena. Onko meillä todellakin varaa istuttaa ihmisiä vankilassa?

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä haluaa seuraavissa budjettineuvotteluissa nostaa esille erityisesti nuorten huumehoitoon pääsyn mahdollistamisen. Ryhmämme näkee, että sijoitukset nuorten kuntoutukseen auttavat välttämään paljon inhimillistä tuskaa niin käyttäjän kuin hänen läheistensäkin elämässä. Haluamme toteuttaa mahdollisimman matalan kynnyksen hoitoon hakeutumiseen ja purkaa turhaa hoitoonpääsyn esteenä olevaa byrokratiaa.

Kolumnisti on Tampereen kaupunginhallituksen jäsen. Hän on työskennellyt vuosia sosiaali- ja terveysalalla

|||

Vasemmiston valtuustoryhmä:

Monet vasemmiston Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kirjoittavat Vasen Kaistaan.

Antti Yrjönen on ottanut joukon kuvia ryhmästä, tässä yksi esimerkki:

Seisomassa vasemmalta oikealle: Kalle Hyötynen, Noora Tapio, Johannes Tolonen, Virva-Mari Rask, Mikko Aaltonen, Antti Salonen ja Sinikka Torkkola. Istumassa Sirkkaliisa Virtanen, Ulla-Leena Alppi, Ilkka Porttikivi, Minna Minkkinen ja Milka Hanhela. Kuvasta puuttuvat Janika Kunnari ja Jouni Sirén.

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *