Artikkeli: Uutiset 2013–2018

12.9.2017 klo 15:15

Vasemmistoliitto kaipaa tilaa katutaiteelle

Tampereen Hiedanrannassa syntyi upeaa graffititaidetta heinäkuun viimeisella viikolla. (Kuva: Johannes Asikainen)

 

Teksti: JANIKA KUNNARI   
Tamperelainen vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Noora Tapio jätti maanantaina valtuuston kokouksessa aloitteen, jossa esitettiin kevyen liikenteen alikulkutunneleiden avaamista graffititaiteelle. Tapio toivoo tunneleista julkisia taidepintoja, jotka tuovat osallistumisen mahdollisuuksia ja taidetta jokaisen elinpiiriin.

Taide on tunnetusti erittäin merkittävä hyvinvoinnin lisääjä. Taidetta tekevät ja kokevat elävät pidempään ja terveempinä. Taiteen pariin pääseminen vaatii monesti kuitenkin rahaa ja valmiin kiinnostuksen. Museoiden seinien sisällä taide ei kutsu sitä tuntemattomia ihmisiä. Julkisella taiteella on siis merkittävä tehtävä innostuksen herättämisessä.

Tapio puhuu aloitteessaan katutaidekulttuurin puolesta ja vetoaa muiden suomalaisten kaupunkien tarjoamiin esimerkkeihin. UPEA17-taidefestivaali tuo 13 kaupungin seinille yhteensä 20 muraalia. ”Katutaidekulttuuriin kuuluu vahvasti kuitenkin myös spontaanius ja yllättävyys. Siispä taidetta tulee löytyä myös yllättävistä paikoista ennaltasuunnittelemattomasti”, Tapio toteaa. Jyväskylässä kokemukset alikulkutunneleiden avaamisesta katutaiteelle ovat Tapion mukaan olleet erittäin positiivisia: tunnelit ovat säilyneet siisteinä eikä kaupungille ole koitunut ongelmia.

Aloitteessa painotetaan taiteen lisäävän viihtyisyyttä ja turvallisuudentunnetta. Tapio myös huomauttaa, että tunneliin maalaamisen salliminen vähentää luvattomiin paikkoihin maalaamista ja parantaa teosten tasoa, kun taiteilijat voivat työskennellä päiväsaikaan ja rauhassa. “Yrityksille, kaupungin asukkaille ja kaupungille koitunut vaiva ja rahanmeno vähenee”, Tapio summaa.

Aiheesta aiemmin Vasen Kaistassa:

Spraycankontrol ‒ katsaus graffitikulttuurin sydämeen (4.8.2017)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *