Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

4.8.2017 klo 11:40

Spraycankontrol ‒ katsaus graffitikulttuurin sydämeen

Hiedanrannassa syntyi upeaa graffititaidetta heinäkuun viimeisella viikolla

 

Teksti ja kuvat: JOHANNES ASIKAINEN   
Viime viikon ajan Tampereen Lielahden Hiedanrannassa järjestettiin urbaanin taiteen tapahtuma Spraycankontrol 2017/ Meeting of Styles. Tapahtuman järjesti jo toista kertaa katutaideyhdistys Spraycankontrol. Yhdistyksen tarkoituksena on tuoda esiin ja tukea katutaidetta, lisätä väriä ihmisten jokapäiväiseen ympäristöön.

Vasen Kaista tutustui tapahtumaan ja graffititaiteeseen viikonlopun ajan. Hiedanrannan miljöö on graffititaiteelle otollinen ympäristö. Punatiiliset, vanhat rapautuneet tehdasrakennukset sopivat loistavasti maalauspinnaksi ja tarjosivat hyvän kontrastin niiden päälle muodostuneille teoksille.

Näin graffiti syntyy

Haastattelin tapahtumassa Spraycankontrollin varapuheenjohtajaa Tuomas Antilaa, joka oli haastatteluhetkellä itsekin hartaasti työstämässä omaa teostaan. Antila kertoi mielellään graffitien luonteesta, niiden tekemisestä sekä asemasta kaupunkikuvassa. Hän kertoi myös omasta historiastaan graffitien parissa. Graffitit ovat olleet osa Antilan elämää jo vuodesta 1995 ja ovat nykyään osittain myös ammatti.

Lauri Antilan keskeneräinen työ.

 

Teoksen syntyä Antila kuvailee, että alussa on pohja-ajatus, josta teos lähtee sitten rakentumaan. Valmis teos mukailee alkuperäistä ideaa, mutta työstäessä se saa mukaansa uusia elementtejä. Tällöin lopputulos on jotain sinnepäin, mistä alkuperäinen ajatus lähti.

Tapahtuman aikana kuluneet maalipurkit voidaan laskea tuhansissa ja tarkkaa lukua on mahdoton arvioida. Kutsutuille artisteille tapahtuman järjestäjät olivat varanneet maalit valmiiksi ja muut tulijat saivat tuoda omansa. Silti alueella ei näkynyt liki nimeksikään pyörimässä tyhjiä purkkeja. Tästä siisteydestä voidaan kiittää tapahtuman järjestäjiä sekä omatoimisia artisteja.

Graffitit osaksi katukuvaa?

Graffititaiteiden arvostus on Antilan näkemyksen mukaan kasvanut viime vuosien aikana ja tullut sitä myötä salonkikelpoisemmaksi. Pori, Turku ja Helsinki ovat Suomen pioneerejä katutaiteen ottamisessa mukaan kaupunkikuvaan. Niissä on vapaassa maalauskäytössä olevia alikulkutunneleita sekä kaupunkiin tilattuja muraaleja. Tämä on hyvää kehitystä ja vähentää stigmaa (häpeämerkkiä) graffititaiteen ympäriltä. Katutaidekulttuurissa olisi Antilan mukaan kuitenkin vielä paljon kehitettävääkin – etenkin Tampereella.

Tapahtuman kävijöitä perjantai-iltana.

 

Tampere tulee katutaiteen tukemisessa ja kaupunkikuvan elävöittämisessä jälkijunassa. Tampereella on vain vähän mahdollisuuksia maalata vapaasti, ja tilauksia kaupungilta sekä yksityisiltä tahoilta on tullut varsin vähän. Syyksi tähän Antila näkee heikoin kommunikaation: artistit ja kaupungin edustajat ovat vain vähän yhteydessä toisiinsa, ja tulokset jäävät laihoiksi.

Kielteisillä asenteilla Antila ei näe olevan niin suurta merkitystä kuin kommunikaatiolla. Esimerkiksi liki kaikki tapahtumassa vierailleet ja asiaa verkossa kommentoineet kannattavat elävämpää kaupunkikuvaa.

Spraycankontrol 2017/ Meeting of Styles oli omiaan tuomaan katutaidetta esiin ja herättämään ihmisten kiinnostuksen ja nostamaan katutaiteen arvostusta. Aika näyttää kuinka katutaiteen asema Suomessa ja Tampereella kehittyy — tämän hetkinen suunta povaa katutaiteelle hyvää.

Spraycankontrol (Facebook-sivu)

Kesäkaista

Kesäkaista on juttusarja, jossa Vasen Kaistan toimittajat jakavat elämyksiään eri puolilta kesäsuomea. Myös menovinkit ovat kuvassa mukana. Vuonna 2017 ilmestyneet kesäkaista-jutut:

Läheltä lähtee – lähiruokakierros Akaassa (4.9.2017)
Progea suviyössä Pyynikin kesäteatterissa (18.8.2017)
Kuninkaantietä ‒ vaikka Trömperin kestikievariin (9.8.2017)
Spraycankontrol ‒ katsaus graffitikulttuurin sydämeen (4.8.2017)
Juupajoki on yliopistokunta Pirkanmaalla (16.7.2017)
Oriveden Purnun Loistava aika. ‒ Ei enää muttei vielä (15.7.2017)
Luopioisten kesäinen Taidenavetta (5.7.2017)
Ponimaan taianomaista tunnelmaa Orivedellä (2.6.2017)

Kaikki Kesäkaistan jutut:

Kesäkaistan artikkelit 2015-2017 vanhimmasta uusimpaan

Kesäkohteita esittelee myös Pohjaslahti-sarja:

Pohjaslahti ‒ kadonneen kunnan historiaa (19.6.2017)
Yllätyksiä erämaassa ‒ Pohjaslahden Egypti (21.6.2017)
Pohjaslahden Vehkaniemi: aikamatka antaa levollista voimaa (28.6.2017)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *