Artikkeli: Uutiset 2013–2018

10.10.2017 klo 15:35

Ei myytävänä: kansalaisaloite lähellä maalia

Tutkija Elina Nykyri puhui vammaispalveluista ja vammaisten ihmisten oikeuksista, myös Ei myytävänä! -kansalaisaloitteesta vasemmistoliiton sosiaali- ja terveyspalveluseminaarissa Tampereella syyskuun lopulla. Nykyri on myös vasemmistoliiton vammaispoliittisen työryhmän puheenjohtaja. (Kuva: Markku Uusitalo)

 

Teksti: CAI MELAKOSKI
Ei myytävänä! -kansalaisaloite käynnistyi kesäkuun puolivälissä, ja on päässyt jo lähelle tavoitettaan, 50 000 allekirjoituksen keräämistä. Määräaika on puoli vuotta. Kansalaisaloite vaatii lakia vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettamisesta. Allekirjoituksia on saatu jo yli 47 000. Aloitteen voi allekirjoittaa myös sen jälkeen kun tavoite on täyttynyt. Suuri kannatus varmasti auttaa aloitteen käsittelyä eduskunnassa suotuisasti.

Vasemmistoliitto vastusti vammaisten palvelujen kilpailuttamista eduskunnassa kun uusi hankintalaki säädettiin viime vuodenvaihteessa.

Vasemmistoliiton vammaispoliittisen työryhmän puheenjohtaja Elina Nykyri on ilahtunut kansalais-aloitteen saamasta tuesta.
‒ En ole kuitenkaan yllättynyt kannatuksesta. Enemmänkin olin yllättynyt siitä, että hankintalaki meni läpi eduskunnassa. Allekirjoituksia kannattaa tosiaan hankkia enemmän kuin vaadittu määrä, Nykyri sanoo.

‒ Toivotaan että eduskunta ottaa nyt tosissaan asian. Kansalaisaloite on jo nyt vaikuttanut joissain kunnissa. Vantaalla sote-lautakunta tuli toisiin aatoksiin asumispalveluiden kilpailuttamisessa ‒ osin kansalaisaloitteen laajan kannatuksen vuoksi, konkretisoi Nykyri kansalaisaloitteen merkitystä.

Liisa Ahola (Kuva: Cai Melakoski)

Liisa Ahola on vammaispoliittisen työryhmän ja vasemmiston vammaisverkoston aktiivi. Parhaillaan hän kokoaa vammaisverkoston Pirkanmaan alueverkostoa. Hän pitää vammaisten palvelujen kilpailutuksen lopettamista tärkeänä ihmisoikeuskysymyksenä:
‒ Meillä kaikilla ihmisillä on vain tämä yksi elämä. Jokaisella ihmisellä on oikeus tulla kohdelluksi omana itsenään, oli hän vammainen tai vammaton. Kun avun tarpeessa olevan ihmisen tarpeita määritellään, sen täytyy perustua hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa. Ei se, että joukolla ihmisiä on sama vamma tarkoita sitä, että heidän tarpeensa määritellään yhteisesti. Jokaisella ihmisellä on ihmisarvo, se on itseisarvo, jota ei saa loukata.

Hankintalain myötä vammaisten ihmisoikeussopimusta rikotaan muun muassa siten, että kilpailtuksesta seuraa ihmisten pakkomuuttamista vastoin heidän omaa tahtoaan.

‒ Palveluita tarvitsevan ihmisen mielipide on aina otettava huomioon. Säästöt ja tehostamiset eivät ole mikään peruste loukata ihmisarvoa, Liisa Ahola vaatii.

Palveluiden kilpailuttaminen on vastoin YK:n yleissopimusta

Vammaisjärjestöt ovat asettaneet Ei myytävänä -kansalaisaloitteen tavoitteeksi lakimuutoksen, jossa vammaisten henkilöiden välttämättömät palvelut rajataan hankintalain soveltamisalan ulkopuolelle. Palveluiden kilpailuttaminen on vastoin Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimusta vammaisten henkilöiden oikeuksista. Vammaisilla ihmisillä ei kilpailutuksissa ole osallisuutta eikä oikeussuojakeinoja omaa elämäänsä koskevissa päätöksissä, kirjoittavat kansalaisaloitteen käynnistäjät tiedotteessaan.

Ei myytävänä -kampanjan tunnuskuva. Kansalaisaloitteen panivat alulle Vammaisfoorumi ry ja Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta, mukana on nyt 32 valtakunnallista vammaisjärjestöä.

Aloitteesta aiemmin Vasen Kaistassa:

Riitta Palomäki: Vammaiset eivät saa olla kauppatavaraa (15.6.2017)
Elina Nykyrin esitys sote-seminaarissa 28.9.

Näin kansalaisaloite toimii:

Kansalaisaloitteen takana on kaikkiaan 32 valtakunnallista vammaisjärjestöä, jotka ovat tehneet jo vuodesta 2013 tiivistä vaikuttamistyötä lakiuudistuksen aikaansaamiseksi. Kansalaisaloite nähdään viimeisenä keinona vaikuttaa asiaan.

Perustuslain mahdollistama kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Täältä saat lisätietoa kampanjasta:

Ei myytävänä! (Kansalaisaloitteen verkkosivut)

Ei myytävänä -kansalaisaloite (Facebook-yhteisö)

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa Kansalaisaloite.fi verkkosivulla:

Vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettaminen (aloite)

Allekirjoitus verkossa vaatii vahvan tunnistautumisen. Tästä voi ladata paperisen lomakkeen allekirjoittamista varten, jos verkossa allekirjoittaminen ei onnistu:

Kansalaisaloitteen kannatusilmoitus (tulostettava kannatuslomake)

Suomessa kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kansallisen hankintalain piirissä, vaikka EU:n laki ei sitä edellytä. Asiaa on selvittänyt Euroopan parlamentin jäsen Merja Kyllönen:

Vammaisten asumispalveluissa rikotaan perusoikeuksia (Merja Kyllösen verkkosivut)

*

Kommentteja: 1

  1. on se kumma, kun hallituksen tärkein tavoite on polkea vähäosaisia säästämisen verukkella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *