Artikkeli: Uutiset 2013–2018

21.12.2017 klo 11:31

Tuloerot ovat euroissa, eivät prosenteissa

Yleinen tapa esittää luvut prosentteina johtaa helposti harhaan. Kauppias ei myy perunoita prosenteilla vaan vaatii euroja. Kuvassa havainnollistetaan perunoiden avulla alimman ja ylimmän tuloluokan käytettävissä olevia tuloja viime vuonna. Vasemmalla pienituloisimman kymmennyksen tulojen 3 % suhteutettuna ylimmän tulokymmennyksen tulojen yhteen prosenttiin.

 

Teksti ja kuvitus: CAI MELAKOSKI   
Tilastokeskus julkisti eilen tuloerotilastonsa, kuten sen tapana aina joulun alla on. Tiedotteen otsikko rauhoittaa tuloerojen kasvusta huolestuneita: Tuloerot lähes ennallaan vuonna 2016. Helsingin Sanomien otsikko jatkoi samalla linjalla: Tuloerot pysyivät viime vuonna ennallaan – suurituloisimpien tulot laskivat hieman.

 

Kuva on kopioitu Tilastokeskuksen tiedotteesta. Näyttää siltä, että ylintä, X-tuloluokkaa on kohdeltu kaltoin.Tosiasiassa ylimmänkin tulokymmennyksen tulot lisääntyivät yli kaksi kertaa enemmän kuin vähiten ansaitsevien.

 

YLEn uutiset jatkoi positiiviseen sävyyn otsikoimalla Tilastokeskus: Tuloerot pysyivät viime vuonna lähes ennallaan.

Uutiset kertoivat, että reaalitulot nousivat kaikissa tuloluokissa, noin prosentin kaikissa keskimmäisissä tuloluokissa. Pienituloisin kymmennys kotitalouksista tosin sai 0,7 prosentin lisäyksen tuloihinsa, suurituloisin kymmennys vain 0,3 prosentin korotuksen.

Valtakunnassa siis kaikki hyvin, puheet tuloerojen kasvusta voidaan unohtaa?

Asia olisi voitu kertoa toisinkin

Itse asiassa tuloerot jatkoivat kasvuaan. Prosenteilla ei makseta vuokraa tai hankita koulukirjoja, vaippoja tai perunoita.

Alimman tulokymmenyksen vuosiansiot kasvoivat keskimäärin 72 euroa. Neljännen tuloryhmän tulot lisääntyivät 205 euroa. Eniten lisääntyivät yhdeksännen tuloryhmän reaaliansiot, 375 euroa.

 

Alimmassa tuloryhmässä 0,7 prosentin keskimääräinen lisäys tarkoittaa sitä, että rahaa oli käytettävissä 72 euroa enemmän. Moni alimman tuloryhmän jäsen vaihtaisi mielellään 0,7 prosentin korotuksensa ylimmän tulokymmennyksen 0,3 prosentin korotukseen. Se on yli tuplasti enemmän, 165 euroa.

Alimmassa tulokymmennyksessä kotitalouden reaaliset vuositulot ovat keskimäärin 10 508 euroa. Ylimmässä kymmennyksessä yli kuusi kertaa enemmän, 62 847 euroa.

Toiseksi ylimmässä kymmenyksessä tulot kasvoivat 375 euroa, yli viisi kertaa enemmän kuin alimmassa ryhmässä.

Suurituloisin viisi prosenttia kotitalouksista sai vuonna 2016 tuloja 80 000 euroa ja pienituloisin viisi prosenttia 8200 euroa (molemmat luvut lähimpään 100 euroon pyöristettynä).

Suurituloisin prosentti kotitalouksista ansaitsi vuonna 2016 keskimäärin 156 813 euroa. Tässä ryhmässä tulot vähenivät 2 184 eurolla. Tämä ryhmä ansaitsee kuitenkin edelleen enemmän kuin seitsemän alinta tulokymmennystä eli 70 prosenttia kansasta yhteensä. 

Jokaisessa tulokymmennyksessä on kymmenen prosenttia väestöstä, puoli miljoonaa henkilöä.

Lue lisää Tilastokeskuksen tiedotteista:

Tuloerot lähes ennallaan vuonna 2016 (20.12.2017)
Tulokehitys tulokymmenyksittäin (20.12.2017)
Perusturvan varassa 250 000 henkilöä vuonna 2016 (20.12.2017)

Asiasta aiemmin Vasemmassa Kaistassa:

Laskuoppia taloustoimittajille: prosentti ei ole euro (21.12.2016) 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *