Artikkeli: Uutiset 2013–2018

24.3.2018 klo 10:12

Nokian vasemmisto kannattaa oman hyvinvointikeskuksen rakentamista

Huonokuntoisuuden ja sisäilmaongelmen vuoksi Nokian terveyskeskus puretaan. (Kuva: Marja-Leena Torkki.)

 

VK    
Nokialaiset on syytä jatkossakin hoitaa omassa terveyskeskuksessa. Tätä mieltä ovat Nokian vasemmistoliiton valtuustoryhmä ja kunnallisjärjestö, jotka eivät kannata Nokian liittymistä Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen sote-yhteistoiminta-alueeseen. Palvelut yhteistoiminta-alueella järjestää Pihlajalinna.

– Tuntuu oudolta, ettei Pirkanmaan toiseksi suurimmassa kaupungissa olisi hyvinvointikeskusta. Mielestämme pelko siitä, että maakunta ei vuokraisi jatkossa tiloja, on turha, toteavat järjestöt kannanotossaan.  

Nokian kaupunginvaltuusto päätti hyvinvointikeskuksen rakentamisesta terveyskeskuksen nykyiselle tontille vuosi sitten tammikuussa. Rakentamiseen on saatu sosiaali- ja terveysministeriön lupa. Keskuksen kustannuksiksi arvioitiin 35-40 miljoonaa euroa.

Sosiaali- ja terveysuudistuksen vaikutukset terveydenhuollon kiinteistöjen käyttöön on epäselvää. Nokialla pelätäänkin, ettei maakunta vuokraisi terveyskeskuksen tiloja vaan  uudet tilat jäisivät käyttämättöminä kaupungin vastuulle. Ratkaisuksi tähän epävarmuuteen viranhaltijat valmistelivat valtuustolle esityksen Nokian liittymisestä Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen sote-yhteistoiminta-alueeseen.

Kaupunginvaltuusto päätti helmikuussa äänin 38 – 13 neuvottelujen aloittamisesta Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen sote-yhteistoiminta-alueeseen liittymisestä. Vasemmistoliiton kaikki yhdeksän valtuutettua, perussuomalaisten kolme ja vihreiden yksi valtuutettu äänestivät neuvottelujen aloittamista vastaan. Valtuusto hyväksyi myös yksimielisesti ponnen, jonka mukaan selvitystyön ohella jatketaan oman hyvinvointikeskuksen tilaohjelman suunnittelua.

Ministeriöltä selvityspyyntö ulkoistamisaikeista

Sosiaali- ja terveysministeriön viranhaltijat ovat epäilleet valtuuston päättämän ulkoistamissuunnitelman olevan lainvastainen. Samana päivänä, kun valtuusto päätti neuvottelujen aloittamisesta, kaupunki sai myös sosiaali- ja terveysministeriöltä selvityspyynnöstä ulkoistamissuunnitelmasta. 

Jos neuvottelut etenevät sopimukseksi, se tarkoittaa Nokian kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkoistamista Pihlajalinnalle. Vasemmistoliiton valtuutetut epäilevät ulkoistamisen heikentävän palveluiden laatua ja huonontavan työntekijöiden asemaa, He muistuttavat, että Pihlajalinna on voittoa tavoitteleva pörssiyhtiö, joka ei tee mitään ilmaiseksi eikä yhtiö ole rakentamassa samanalaisia tiloja kuin kaupunki on suunnitellut. 

Nokian vasemmisto pitää olennaisena, että kaupungin hyvinvointikeskuksen suunnitelmissa otetaan huomioon tilojen tehokas käyttö ja muunneltavuus. Jos maakunta ei tulevaisuudessa vuokraisikaan tiloja, ne voisi muuttaa pitkäaikaishoivan paikoiksi. Niiltä tarvitaan joka tapauksessa. 

– Kasvavan kaupungin pitää uskaltaa rakentaa tarpeeksi isoja tiloja. Se, että supistetaan ja typistetään, ei ole kasvavassa ja kehittyvässä kunnassa ymmärrettävää. Samoin tilojen vuokraaminen tulee pidemmän päälle paljon kalliimmaksi kuin omaan taseeseen rakentaminen, toteavat Nokian vasemmistoliiton kunnallisjärjestö ja valtuutetut Nokian Uutisissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *