Artikkeli: Uutiset 2013–2018

5.4.2018 klo 10:00

Vasemmisto ei hyväksy pormestariohjelman vastaisia säästöjä

Tampereen vasemmistoliiton valtuustoryhmä on sitoutunut pormestari Lauri Lylyn pormestariohjelmaan eikä hyväksy ohjelman vastaisia korotuksia terveydenhuoltomaksuihin. (Kuva: Tampereen kaupunki / Hanna Leppänen, julkaistu lisenssillä CC BY-NC 2.0)

Teksti: SINIKKA TORKKOLA   
Vasemmistoliitto vaatii muutoksia tänään julkistettuun Tampereen talouden tasapainottamisohjelmaan, sillä ohjelmassa on pormestariohjelman vastaisia säästökohteita.

− Pormestariohjelmassa on muun muassa sovittu, että sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuja nostetaan enintään elinkustannusten nousua vastaavalla määrällä. Ohjelmassa esitetyt korotukset ovat kuitenkin huomattavasti kustannusten nousua suurempia, perustelee vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen ryhmän muutosesityksiä.

Vasemmistoliitto vaatii, että talouden tasapainottamisohjelmassa esitettyjä terveydenhuollon palvelumaksukorotuksia ei tehdä eikä ikäihmisten palveluihin esitettyjä uusia asiakasmaksuja oteta käyttöön.

− Vasemmistoliitto on sitoutunut pormestari Lauri Lylyn ohjelmaan ja tahtoo pitää valtuustoryhmien yhdessä sopimista palvelulupauksista kiinni, korostaa Mikko Aaltonen.

Säästöjen vaikutuksista ei ole tietoa

Talouden tasapainottamisohjelmassa kaupungin menoja esitetään vähennettävän kolmen tulevan vuoden aikana 43 miljoonalla eurolla. Ohjelmassa on mukana sekä maksujen korotuksia, tulojen lisäyksiä että palveluiden vähennyksiä. Vasemmistoliiton vaatimat muutokset pienentäisivät ohjelman loppusummaa 1,5 miljoonalla eurolla. Neuvotteluissa vasemmistoliiton valtuustoryhmä on esittänyt esityksilleen korvaavia säästökohteita muun muassa Smart City -ohjelmasta, mutta esityksistä ei ole tahdottu neuvotella.

Vasemmistoliitto katsoo, että talouden tasapainottamisohjelmassa on toimenpiteitä, joiden säästövaikutukset ovat tuulesta temmattuja. Pahimmillaan esitetyt leikkaukset ja maksujen korotukset lisäävät tamperelaisten pahoinvointia ja kasvattavat kaupungin kuluja.

− Vasemmistoliitto on useasti pyytänyt tasapainottamisohjelman vaikutusten arviointia. Valitettavasti sitä ei ole tehty, toteaa vasemmistoliiton valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Ulla-Leena Alppi.

Nekalan kirjastopalvelut säilytettävä

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä muistuttaa myös pormestariohjelman kirjauksesta, jossa kuvataan Tamperetta kirjastojen kaupunkina. Ryhmän vaatiikin kirjastopalveluiden säilyttämistä Nekalassa.

− Nekalan kirjaston lakkauttaminen on omituinen toimenpide kaupungissa, joka havittelee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi hakemista, arvioi valtuustoryhmä tiedotteessaan.

Säästöohjelmaa runnottu läpi

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä kertoo tiedotteessa olevansa pöyristynyt tavasta, jolla säästöjä on runnottu läpi. Tämänpäiväinen talouden tasapainottamisoohjelman julkistus on erikoista, sillä ohjelmaa ei ole käsitelty missään kaupungin virallisessa, demokraattisesti valitussa toimielimessä.

Talouden tasapainottamisohjelma käsitellään kaupunginhallituksessa vasta ensi maanantaina.

– Tulemme esittämään muutoksia ohjelmaan ja toivomme tamperelaisten hyvinvointia varmistaville muutoksille tukea myös muista puolueista. Lopullisen päätöksen ohjelmasta tekee kaupunginvaltuusto, toteaa Mikko Aaltonen.

Tampereen vasemmistoliiton valtuustoryhmä ja kunnallistoimikunta käsittelivät eilen yhteiskokouksessaan Tampereen kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaa. Kokous päätti yksimielisesti ohjelmaan esitettävistä muutoksista.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Keskustelu Tampereen säästöistä tarpeen nyt (26.2.2018)

Parviaisen pikapäätös: Nekalan kirjasto jatkaa (10.9.2014)

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *