Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

25.4.2018 klo 08:22

Vasemmisto kantaa vastuuta

ULLA-LEENA ALPPI     
Tampereen kaupunginvaltuuston maanantaista kokousta voisi luonnehtia surkuhupaisaksi. Paino on kuitenkin sanalla surku, koska eräillä tehdyillä päätöksillä vaikeutettiin entisestään köyhimpien tamperelaisten arkea. Näin tehtiin muun muassa terveyskeskusmaksujen ja hammaslääkärimaksujen sekä ikäihmisten kotihoidon palvelumaksujen nostamisella lain sallimiin enimmäismääriin.

Kaikkein käsittämättömin on uusi kotiutustiimin palveluille asetettava maksu. Tämä tulee varmuudella tarkoittamaan sitä, että varattomimmat ihmiset eivät tätä palvelua pysty käyttämään. Turvallinen kotiutuminen sairaalasta vaarantuu ja niin sanottu pyöröovi-ilmiö lisääntyy. Niinpä myös laitoskustannukset lisääntyvät.

Nekalan kirjaston säilyttämisen käsittelyä voi sanoa jopa farssiksi. Kymmenet valtuutetut hehkuttivat puheissaan, miten merkittävä asia kirjastot ovat sivistyksen ja kaikinpuolisen hyvinvoinnin kannalta. Hetken kuluttua samat puhujat äänestivät kirjaston lakkauttamisen puolesta. Perusteluna käyttäytymiselleen he käyttivät pormestari Lylyn ilmoitusta siitä, että kirjastolle pyritään löytämään rahat talousarviovalmistelussa.

Talousarviovalmistelut ovat jo käynnissä. Mitä mieltä oli tehdä päätös lakkauttamisesta? Sisäilmaongelmiin vedottiin myös, mutta eihän yhtään koulua tai päiväkotiakaan lakkauteta noiden ongelmien vuoksi. Niille järjestetään väistötilat.

Kuten olettaa saattoikin kuultiin kokouksessa kaikki mahdolliset politiikan kliseet, joilla vasemmistoliiton valtuustoryhmästä pyrittiin tekemään syntipukki kun rohkenimme ehdottaa 3,5 prosentin luokkaa olevia muutoksia ja vieläpä niin, että me olimme se ainoa ryhmä, joka noudatti pormestariohjelmaa. Sieltä löytyvät selvät perusteet niin asiakasmaksujen huomattavasti pienemmille korotuksille kuin kirjaston tärkeydelle.

Kovin tuttuja ovat vaikkapa nuo syytökset vastuusta lipeämisestä. Mistä vastuusta? Eikö meillä ole tamperelaisten valitsemina valtuutettuina vastuu nimenomaan tamperelaisten asioiden hoitamisesta? Toki budjetit ovat tärkeitä, mutta ne ovat kuitenkin vain välineitä asioiden hoitamiseen. Tampereen taloustilanne on kohtuullinen ja etenkin käyttömenojen kasvu on jo vuosia ollut hyvin maltillista. Tämä todetaan pormestariohjelmassakin. Huolellisuuteen on syytä, mutta ei paniikkiin. Ja kuten sanottua, olivat asiakasmaksujen korotukset päätöksiä, jotka tuskin helpottavat taloutta.

Politiikassa on tosiaan ikävänä perinteenä tuo taktiikka, jossa huonoa omaatuntoa pyritään rauhoittamaan syyllistämällä heitä, joilla on kanttia pitää kiinni periaatteistaan. Sanottakoon vielä, että venyimme talouden tasapainottamispaketissa moniin myönnytyksiin; politiikassa ei koskaan saa läpi kaikkea, mitä haluaa, vaan kompromisseja on tehtävä.  Noihin kaikkein pahimpiin epäoikeudenmukaisuuksiin emme voineet suostua. On lapsellista puhua ”koko paketin hajoamisesta”, kun on ehdotettu muutaman prosentin muutoksia – todellakin pormestariohjelmaan perustuen.

Nyt sitten kuudenkymmenenkuuden hengen ”koalition” pomot kokoontuvat miettimään heitetäänkö vasemmistoliiton ryhmä siitä ulos. Kuten varavaltuutettu Ilkka Porttikivi totesi, voi kysyä mitä ihmeen lisäarvoa siitä tulisi. Voimmehan me ”koalition” ulkopuolellakin tukea pormestariohjelmaa ja äänestää vastaan silloin kun siitä pahasti lipsutaan, kuten eilen tapahtui. Meitä voidaan rangaista viemällä meiltä muutama johtokunta- ja hallituspaikka. Kovin pikkusieluista. En ole mokomaa nähnyt aika pitkän poliittisen taipaleeni aikana. On selvää ettemme käy kauppaa köyhimpien tamperelaisten oikeuksilla. Toistaiseksi luotan pormestari Lylyn harkintakykyyn näissä erottamiskaavailuissa.

Kävi niin tai näin me jatkamme työtä valtuutettuina, jotka kuuntelevat tamperelaisia. Tutustumme ruohonjuuritasolla ihmisten ja monien palveluidemme todella kuormittuneeseen arkeen. Teemme parhaamme epäkohtien poistamiseksi. Kaikkeen tähän löytyvät pormestariohjelmastakin hyvät perusteet.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Vasemmiston muutosesitykset Tampereen talouden tasapainotusohjelmaan hylättiin (24.4.2018)
Asiakasmaksut luovat pyöröovi-ilmiön (23.4.2018)
Nekalan kirjaston kohtalo vaakalaudalla – viedäänkö alueen ainoa lähipalvelu osana säästöpakettia? (20.4.2018)
Kirjastoalan ammattilaiset puolustavat kirjastoja (17.4.2018)
Vasemmisto piti kiinni palvelulupauksista (9.4.2018)
Realismia talouspäätöksiin (9.4.2018)
Nekalalaiset vetoavat kirjaston säilyttämisen puolesta (8.4.2018)
Vasemmisto ei hyväksy pormestariohjelman vastaisia säästöjä (5.4.2018)

Tampereen kaupunginvaltuusto keskusteli neljä tuntia talouden tasapainottamisohjelmasta. (Kuva: Saana Heinänen.)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *