Artikkeli: Uutiset 2013–2018

28.4.2018 klo 13:51

Työväen vappuperinne: Pirkanmaalla kymmeniä tilaisuuksia

Kuvakoostessa on mukana joukko viime vuoden vapputapahtumia Pirkanmaalla. (Vasemman Kaistan kuva-arkisto)

 

VK   
Pirkanmaalla järjestetään tänäkin vuonna yli neljäkymmentä työväenjärjestöjen vapputapahtumaa, joiden järjestelyissä vasemmistoliiton jäsenet ovat osallisena: marsseja, juhlia, muistotilaisuuksia, kahvitilaisuuksia, työväenlaulujen yhteislaulutilaisuuksia. Vuoden 1918 tapahtumat ovat aiheena monissa vapun keskustelutilaisuuksissa.

Toimituksen tietoon tulleet tapahtumat on koostettu omalle sivulleen Vappujuhlat 2018, joka löytyy tuosta yläoikealta ja tämän linkinkin takaa: Pirkanmaan vappujuhlat 2018. Sivulta löytyvät kaikkien tässä vappukoosteessa mainittujen tilaisuuksien tarkat alkamisajat ja paikat.

Vasemmistoliiton kansanedustajista Anna Kontula puhuu Kyröskosken torilla ja Nokian Toivontorilla, Jari Myllykoski Sastamalan vappujuhlassa Raivion työväentalolla.

Pirkanmaan vasemmistoliiton johtohenkilöistä varapuheenjohtaja Sinikka Torkkola puhuu Toijalan torilla ja varapuheenjohtaja Tatu Ahponen Viljakkalassa punaisten haudalla ja Ikaalisissa punaisten muistomerkillä. Piirihallituksen jäsen Timo Rautanen puhuu Punkalaitumella vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkillä ja Pirkanmaan Vasemmistoliiton toiminnanjohtaja Aaron Kallinen Pälkäneellä Onkkaalan hautausmaalla punaisten muistomerkillä. Vasemmistoliiton Ruoveden kunnallisjärjestön puheenjohtaja Pirjo Pajunen avaa vappujuhlan Ruoveden Sointulassa.

Pirkanmaan kuntien vasemmistovaltuutetuista vappujuhlissa urakoivat Aki Leppänen Ylöjärvellä punaisten haudalla, Jukka Saari Viialan torilla, Iikka Nikkinen Kangasalan Suoraman työväentalolla, Noora Tapio Lempäälän Ämmänristinmäellä punaisten muistomerkillä, Anne Nyman ja Kimmo Lamminsivu Nokian Toivontorilla.

Valtuutettu Kari Järventausta puhuu jo vapun aattona Valkeakosken hautausmaalla ja valtuutettu Harri Asikainen itse vappuna Työväen vappujuhlassa Valkeakosken Koiton aukiolla. Korkeinta ammattiyhdistysjohtoa Pirkanmaan vapussa edustaa SAK:n hallituksen jäsen, PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi, joka puhuu Toijalassa, Riihiniemen muistomerkillä.

Työväen Vappujuhla Tampereella

Tampereen vappu alkaa muistotilaisuudella vuonna 1918 kaatuneiden muistomerkillä Kalevankankaan hautausmaalla.

Varsinaista vappujuhlaa edeltävällä kulkueella, perinteisellä vappumarssilla on katutöiden vuoksi poikkeusreitti. Vappukulkue järjestäytyy Sorin aukiolla kello 11.

Tampereen perinteinen työväen vappujuhla järjestetään Keskustorin Jugendtorilla. Juhlapuhujina ovat tänä vuonna kaupunginvaltuutettu Ulla-Leena Alppi, kansanedustaja Jukka Gustafsson ja PAMin aluepäällikkö Elisa Penders. Juhlan jälkeen jatketaan työväenlaulujen laulamista Pub Mallashovissa.

Vuoden 1918 muisto

Sisällissodan muisto on monen vapputilaisuuden aiheena. Viialan Sampolassa keskustellaan Hennalan naismurhista asiaa tutkineen tohtori Marjo Liukkosen johdolla. Punkalaitumen Mäenpään työväentalon vappukahveilla juhlapuheen pitää valtiotieteen tohtori Heikki Paloheimo ja sosiaalipsykologi Tapio Kangasniemi puhuu sisällissodan syistä ja traumoista. Ruoveden Sointulan vappujuhlassa vuoden 1918 tapahtumista Ruovedellä puhuu historiantutkija Tuomas Hoppu.

|||

Raportteja Pirkanmaan edellisvuosien vapputapahtumista Vasemmassa Kaistassa:

Vappujuhla Sastamalassa (4.5.2017)
Vaikka 100-vuotias Suomi-neito vaihtaa vaatetta, se ei heikennä työväenaatetta (Vappujuhlakooste, 4.5.2017)

Kalevankankaalla vappuaamuna kymmeneltä (3.5.2017)
Toivoa Naton ja oikeistoässien varjossa (Vappujuhlakooste 2.5.2016)
Kansalaiset innostuivat työväen vapusta (Osa 1, 3.5.2015)
Kansalaiset innostuivat työväen vapusta (Osa 2, 4.5.2015)
Vasen vappu Pirkanmaalla (Vappujuhlakooste, 2.5.2014)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *