Artikkeli: Uutiset 2013–2018

10.5.2018 klo 12:35

Sote-soppa sakenee

Hämeen vaalipiirin kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on usein nähty vieras myös Pirkanmaalla. Tammikuun lopulla hän kävi vauhdittamassa Merja Kyllösen presidentinvaalikampanjaa Tampereen Keskustorilla. (Kuva: Cai Melakoski)

 

Teksti: MINNA MINKKINEN   
Varmaa selvyyttä sote- ja maakuntauudistuksen tulevaisuudesta ei tunnu olevan, todettiin tiistai-iltana Tampereella. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen kertoi Ylävitosessa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa uusimmat kuulumiset maakuntauudistuksesta. Pekonen on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja parlamentaarisen sote-seurantaryhmän jäsen.

Pekonen kertoi että valiokunta on kolminkertaistanut kokousmääränsä, ja kun ennen istuttiin päivässä kaksi tuntia kokouksessa, on kokousten pituus nyt kuusi tuntia. Kokouksissa kuullaan asiantuntijoiden lausuntoja sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta. Hallituksen tavoite on, että lait hyväksytään eduskunnassa viimeistään heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Näin maakuntavaalit voitaisiin järjestää lokakuussa.

Varmaa selvyyttä sote- ja maakuntauudistuksen tulevaisuudesta ei kuitenkaan tunnu olevan. Pekonen ei ollut vakuuttunut siitä, että valiokunta ehtii käsittelemään hallituksen esityksen vaaditussa aikataulussa. Pekonen korosti, että käsissä on vuosituhannen uudistus, jota ei voida viedä läpi hosuen ja hätäisesti. Pekosen mukaan kaikkien eduskuntaryhmien mielestä uudistuksia tulee tehdä, mutta painopisteistä ja tavasta on suuria poliittisia erimielisyyksiä.

Hallituksen ja opposition välillä suurin erimielisyys koskee valinnanvapauslakia. Vasemmistoliiton mielestä valinnanvapauslaki avaa terveyspalvelut markkinoille, joilla verovarat valuvat yhtiöille ja veroparatiiseihin, kun niillä pitäisi vasemmiston mukaan hoitaa palvelut kuntoon.

Yleisöstä heräsi kysymyksiä, miten ihmeessä tämä uudistus voisi lisätä kansanterveyttä. Suuri huoli nousi myös keskustelussa mainitusta ihmisten pisteytyksestä ja uudistuksen runnovasta läpiviennistä. Päiviteltiin myös sitä, että työsuojelu ei puutu valiokunnan virkamiesten työoloihin, jos kokouksissa istutaan tauotta tuntikausia ja valmistelutyö on tuplattu.

Tilaisuudessa paikalla olleet sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset olivat kauhuissaan hallituksen tahdista ja palveluiden tulevaisuudesta. Heiltä ei löytynyt uskoa siihen, että tämä parantaisi potilaiden hoitoa, hoitoon pääsyä ja saumattomia hoitopolkuja.

Tilaisuudessa ei tullut selvyyttä siihen, pidetäänkö maakuntavaalit lokakuussa, mutta Pekonen arvioi, että siihen ei ehditä. Vasemmistoliitto on esittänyt maakuntavaalien siirtämistä.

Asiasta lisää muualla verkossa:

Vasemmiston sote-malli
Vasemmisto maakuntavaalien siirtämisestä 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *