Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

7.6.2018 klo 14:47

Ollaan ihmisiksi ja puolustetaan rauhaa

Seuraavat kaksi vuotta Suomen Rauhanpuolustajien puheenjohtajana toimii Markku Kangaspuro ja varapuheenjohtajina Kirsi Era ja Jouni Sirén.

 

Teksti ja kuvat: SINIKKA TORKKOLA   
Miten edistää rauhaa ja aseistariisuntaa? Rauhanpuolustajilla on siihen yksinkertainen vastaus: ollaan ihmisiksi. Mitä tuo ihmisenä oleminen käytännössä tarkoittaa, siitä päätti viime sunnuntaina nelisenkymmentä rauhanpuolustajaa Tampereella pidetyssä yleiskokouksessa.

Toimintakertomukset ja -suunnitelmat kertovat, että Rauhanpuolustajille ihmisenä oleminen on maailman kansalaisuutta. Vastuuta kannetaan koko ihmiskunnan tulevaisuudesta ja kaikkien ihmisten oikeuksista. Toiminnan lähtökohtia ovat ihmisten yhdenvertaisuus, oikeudenmukaisuus, ihmisoikeudet ja turvallinen ympäristö. Toiminnassaan Rauhanpuolustajat edistää monikulttuurisuutta, sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yhteiskunnallista osallisuutta.

Suuria, maailmaa syleileviä sanoja, jotka konkretisoituvat lukuisiksi tapahtumiksi, julkaisuiksi ja kannaotoiksi. Parin tuhannen jäsenen järjestö toimii ympäri Suomea. Toimintakalenteri kutsuu mukaan muun muassa ay-väen rauhanpäiville, Pax-festivaaleille, turvallisuuspolittisiin seminaareihin ja Yhdistyneiden Kansankuntien aseistariisuntaviikon tapahtumiin.

Ukrainaan vaaditaan tulitauko

Viimeisin, sunnuntain yleiskokouksen osanottajien hyväksymä kannanotto, otti kantaa Ukrainan konfliktiin ja vaati konfliktin osapuolia noudattamaan tulitaukosopimusta.  

− Kansainvälisen yhteisön on tuettava riittävällä panostuksella demokraattisten ja sosiaalisten oikeuksien palauttamista koko Itä-Ukrainan alueelle. Krimin asemasta ja sen asukkaiden oikeuksien turvaamisesta on käynnistettävä erilliset keskustelut, vaaditaan kannanotossa.

Kannanotossaan Rauhanpuolustajat muistuttaa, että vuonna 2014 Kiovassa tapahtuneen vallanvaihdoksen ja Krimin laittoman valtauksen jälkeen konfliktissa on menehtynyt yli 10 000 ihmistä, haavoittuneita on kymmeniä tuhansia ja yli miljoona ukrainalaista on paennut kotiseudultaan.

Rauhanpuolustajat päättivät tulevasta toiminnastaan Työväenmuseo Werstaalla pidetyssä yleiskokouksessa.

 

− Humanitaarisen avun toimittaminen on vaikeutunut, sillä molemmat puolet häiritsevät ja yrittävät usein estää humanitaarisen avun toimittamista. Myös edellytykset totuudenmukaiseen tiedottamiseen kärsivät painostuksesta ja pidätyksistä ja kansalaisiin kohdistetaan räikeää propagandaa. Tämä yhdessä vaikeiden sosiaalisten ongelmien kanssa ruokkii nationalismia ja väkivaltaisuutta ja on osaltaan johtanut myös rasistisiin hyökkäyksiin romanien leireihin, vandalismiin synagogia ja juutalaisten hautoja vastaan muun muassa Kiovassa ja Lvivissä, kuvataan kannanotossa konfliktin vaikutuksia.  

Rauhanpuolustajat toteavat myös, että kansallisen sovinnon rakentamisen edellytyksenä on konfliktin ja sotimisen aikana tapahtuneiden rikosten, kuten Odessassa ammattiyhdistystalon tulipalossa 48 ja katutaisteluissa ja ammuskelussa kuusi kuolonuhria vaatineen verilöylyn puolueeton selvittäminen.

Markku Kangaspuro jatkaa puheenjohtajana

Yleiskokous valitsi Rauhanpuolustajien puheenjohtajaksi Markku Kangaspuro Helsingistä. Filosofian tohtori Markku Kangaspuro toimii tutkimusjohtajana Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa. Varapuheenjohtajaksi valittiin Kirsti Era Joensuusta ja Jouni Sirén Tampereelta.

Johtokuntaan valittiin 15 jäsentä: Juuso Aalto, Markku Alin, Mervi Grönfors, Keijo Hiltunen, Maria Hukkamäki, Tarja Jalovaara, Olavi Kokkonen, Juhani Lilja, Karim Maiche, Teemu Matinpuro, Antti Kurko, Tanja Pelttari, Tapio Solala, Tuula Sykkö ja Jari Tamminen.

Suomen Rauhanpuolustajat on 1949 perustettu valtakunnallinen rauhanjärjestö. Järjestön ylintä päätösvaltaa käyttää joka toinen vuosi järjestettävä yleiskokous, jossa ovat päätösvaltaisia sekä yksittäiset jäsenet että piirijärjestöjen edustajat. Järjestöllä on toimintaa myös Tampereella.

 

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Tiukasti mutta sovussa rauhan puolesta (4.6.2018)
Totaalikieltäytyjät (2.3.2018)
Rauhansoihdut syttyivät Keskustorilla (25.10.2017)
Rauhan ja runon töissä (24.10.2017)
Siviilien puolustus – väkivallaton vaihtoehto (11.9.2017)
Sotahullut (10.3.2017)
Asiaa puolustusvälineistä (1.12.2016)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Rauhanpuolustajat: Ukrainan sodan osapuolet painostettava tulitaukoon (Kokouksessa hyväksytty kannanotto Rauhanpuolustajien verkkosivulla)
Suomen Rauhanpuolustajien verkkosivut
Suomen Rauhanpuolustaja Facebook-sivut
Pirkanmaan Rauhanpuolustajien Facebook-sivut

*

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *