Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

21.8.2018 klo 12:26

Talouden paikkaaminen ja aloitteita Tampereen valtuustossa

Taloudesta käytiin viimeksi keskustelua pitkän kaavan kautta huhtikuussa. (Kuva: Saana Heinänen.)

Teksti: OSKARI JOKINEN
Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina ensimmäiseen syysistuntoonsa. Jo pitkään ennen kokousta kuntasektorilla on kuhissut. Sosiaali- ja terveysmenojen alibudjetointi on Tampereella johtanut tarpeeseen tehdä lisätalousarvio, johon liittyvistä säästöistä on väännetty niin julkisesti kuin suljettujen ovienkin takana muun muassa kaupunginhallituksessa.

Toisin kuin Aamulehti kuitenkin maanantaina kirjoitti, ei tässä valtuustossa päätetty säästölistasta. Tämä tehtiin jo valtuustoa edeltäneessä kaupunginvaltuuston kokouksessa. Tarkemmin valtuusto pääsee perehtymään seuraavan vuoden talouteen myöhemmin syksyllä pidettävässä budjettivaltuustossa.

Hämmästystä ja tyrmistystä

Koska sote-menoista on joka tapauksessa kaupungin vastattava, ei lisätalousarvion hyväksymiselle ollut vaihtoehtoja. Kukaan yksittäinen valtuutettu tuskin toisi kokoukseen kaupunginhallituksen esitykselle vaihtoehtoista lisäbudjettiaan. Tällainen yllätysesitys olisi tuskin myöskään saavuttanut kannatusta, saati mennyt lävitse. Vaikka siis säästöistä ja aiemmasta alibudjetoinnista käytiinkin pitkä keskustelu, kulki se täysin periaatteen tasolla, eikä vastaesityksiä tehty.

Koko keskustelu meinasi aluksi jäädä täysin pitämättä, mutta valtuutettu Aarne Raevaara (VaTa) ehti livauttaa puheenvuoropyynnön sisään ennen valtuuston puheenjohtajan nuijan putoamista. Tämä avasi tulvaportit keskustelulle.

Keskustelua hallitsivat tyrmistys tehdylle alibudjetoinnille ja keväältä tuttu keskustelu oikeista ja vääristä säästökohteista. Monet valtuutetut hämmästelivät, miten vastuuton alibudjetointi on ollut mahdollista. Vasemmiston Mikko Aaltonen ja Sinikka Torkkola molemmat tosin huomauttivat, että alibudjetoinnin riskistä varoitettiin budjettia laadittaessa. Nyt ainoastaan realisoitui se, mitä ennustettiin.

Keskustelua käytiin pitkään ja polveilevasti. Ympäri salia kuultiin tuttuja argumentteja, joita tultaisiin myös syksyn budjettivaltuustossa kuulemaan. Valtuutettu Ilkka Sasi (kok.) toivoi, että nolo alibudjetointi voitaisiin nyt jättää taakse ja päättää aiempaa paremmin syksyn budjettineuvotteluissa. Tämä jääköön nähtäväksi. Houkutus lyhyen tähtäimen säästöille ei ole uusi.

Valtuustoaloite sähköisti keskustelun

Erityistä hämmästystä valtuustossa herätti valtuutettu Raevaaran ja Jari Heinosen (VaTa) valtuustoaloite Tampereen sähkölaitoksen myynnin valmistelun lopettamisesta. Julkisen infrastruktuurin myynti on viime vuosina ollut huolenaiheena aivan syystäkin. Raevaaran aloitteessa erikoista oli kuitenkin se, ettei Tampereen sähkölaitosta olla myymässä. Raevaara myöntää tämän itsekin valtuustosalissa siteeratussa Tekniikka & Talous -lehden haastattelussa.

Valtuutettu halusi kuitenkin varmistaa, ettei valmistelua aloitettaisi tulevaisuudessakaan. Raevaara päätyi lopulta palauttamaan oman aloitteensa takaisin valmisteluun.

Vasemmiston aloitteet

Vasemmiston valtuutetut jättivät kokouksessa kaksi aloitetta. Sinikka Torkkola jätti aloitteen ikäihmisten palveluihin liittyvän viestinnän kehittämisestä. Torkkola mainitsee aloitteessaan, että moni ikäihmisten palveluihin liittyvä tieto on kyllä löydettävissä kaupungin verkkosivuilta, mutta niiden löytäminen ei ole helppoa. Aloitteessa tähdennetäänkin, että viestinnän tulee painottaa ensisijaisesti tiedon sujuvuutta ja luettavuutta. Viestinnän tulee sisältää konkreettisia esimerkkejä ja sen käyttöön tulee opastaa havainnollistavasti. Materiaalin laadintaan on myös liitettävä arviointivaihe, jossa ikäihmiset itse arvioivat sen laatua.

Minna Minkkinen jätti aloitteen yleisten grillipaikkojen järjestämisestä puistoihin. Aloitteessa esitetään grillauspaikkojen ja niiden yhteydessä olevien pöytien ja tuolien lisäävän julkisen tilan käyttöä ja näin myös kaupunkilaisten yhteisöllisyyttä. Pöydät ja tuolit helpottaisivat niin puistossa maalaavia, tietokoneella työskenteleviä kuin perheitäkin. Esimerkiksi Oulussa grillauspaikoista on hyviä kokemuksia. Grillauspaikat tulisi luonnollisesti myös tehdä jykevärakenteisiksi ilkivallan ehkäisemiseksi.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa:

Tampereen säästöohjelmaa muutettiin, vasemmistoliiton vaatimuksia läpi (20.8.2018)
Tampereen talous puhuttaa tänään valtuustossa (20.8.2018)
Kuka ohjaa Tamperetta (16.8.2018)
Tampereen talous ei ole eristetty saari (14.8.2018)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *