Artikkeli: Uutiset 2013–2018

20.8.2018 klo 11:46

Tampereen talous puhuttaa tänään valtuustossa

Edellisen kerran Tampereen kaupungin taloutta puitiin valtuustossa huhtikuussa. Vasemmistoliiton valtuutetut Milka Hanhela, Noora Tapio ja Sinikka Torkkola pohtivat talouden tasapainottamisohjelman vaikutuksia kaupunkilaisten palveluihin. (Kuva: Saana Heinänen.)

SINIKKA TORKKOLA
Tampereen kaupungin taloutta puitaneen tänään urakalla kaupunginvaltuustossa. Syksyn valtuustokauden ensimmäisen kokouksen lista näyttää äkkiä katsoen kevyeltä: lisätalousarvio ja tukku valtuustoaloitteita.

Periaatteessa lisätalousarvion käsittely voisi olla hyvinkin nopea. Vaihtoehtoa lisätalousarvion hyväksymiselle ei ole. Lisää rahaa terveyspalveluihin on osoitettava, jotta kaupunkilaiset saavat heille lainkin mukaan kuuluvat sosiaali- ja terveyspalvelut.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tämänvuotisten menojen ennustetaan olevan 52 miljoonaa euroa talousarvioon varattuja menoja suuremmat. Suurin syy budjetin ylitykseen on alibudjetointi. Tämän vuoden talousarvioon varattiin lähes 40 miljoonaa euroa vähemmän rahaa kuin mitä vuonna 2017 sosiaali- ja terveyspalveluihin oli käytetty. Lisärahaa tarvitaan muun muassa Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä ostettavien erikoissairaanhoidon palveluiden ostoon, lasten sijaishuoltoon, vammaispalveluihin sekä laboratorio- ja kuvantamispalveluihin.

Toisin kuin painettu Aamulehti väitti, kaupunginvaltuusto ei tänään käsittele ensi vuoden talousarvion kehyksiä eikä päätä niin sanotusta säästölistasta. Ensi vuoden talousarvion linjoista päättää ennen valtuustoa kokoontuva kaupunginhallitus. Lisätalousarvio antaa kuitenkin valtuutetuille mahdollisuuden puhua kaupungin tuloista ja menoista. Valtuustossa tultaneenkin tänään kuulemaan runsaasti värikästä puhetta. Porukalla puheita pääsee seuraamaan ja kommentoimaan valtuustokatsomossa, joka aloittaa viideltä Ylävitosessa.

Kaupunginvaltuusto käsittelee myös vastauksia kaupunginvaltuutettujen aiemmin jättämiin aloitteisiin. Kokouksen lopuksi valtuutetut voivat jättää aloitteita. Vasemmistoliiton valtuutetuilta on ennakkotietojen mukaan tulossa ainakin aloitteet grillauspaikkojen ja pöytäryhmien lisäämisestä puistoihin sekä tiedotuksen parantaminen ikäihmisten avohoidon maksuperusteista.

Kaupunginvaltuuston esityslista

Valtuustokatsomo Vasemman Kaistan kalenterissa.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Kuka ohjaa Tamperetta (16.8.2018)
Tampereen talous ei ole eristetty saari (14.8.2018)
Vain muutaman sadantuhannen tähden (7.5.2018)
Vasemmiston muutosesitykset Tampereen talouden tasapainotusohjelmaan hylättiin (24.4.2018)
Realismia talouspäätöksiin (9.4.2018)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *