Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

18.10.2018 klo 09:36

Pari sataa leipää muistuttivat asunnottomista

Ohikulkijat jäivät mielellään juttelemaan viileässä, mutta kuivassa syysilmassa.

 

Teksti ja kuva: OSKARI JOKINEN
Keskiviikkona vietettiin kansallista asunnottomien yötä. Asunnottomien yötä on vietetty Suomessa vuodesta 2012 lähtien Yhdistyneiden Kansakuntien kansainvälisenä köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Tällöin järjestetään monenlaista toimintaa asunnottomien tilanteen parantamiseksi ja heidän avustamisekseen.

Tampereen vasemmistonuoret tempaisivat jakamalla leipää ohikulkijoille Keskustorilla. Leipiä jaetaan saman verran, kuin Tampereella on asunnottomia, eli tänä vuonna 223. Aktiivit jalkautuivat Keskustorille mehulla ja ruisleivällä varustautuneena ja jakoivat ohikulkijoille niin tuoretta ruisleipää kuin tietoutta asunnottomuudesta Tampereella ja Suomessa.

Asunnottomuus on laskusuunnassa

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARA:n mukaan koko Suomessa oli 7112 yksinäistä asunnotonta ja 214 asunnotonta perhettä vuonna 2017. Luku on niin valtakunnallisesti kuin Tampereellakin laskenut hieman edelliseen vuoteen nähden. Asunnottomuus on kuitenkin edelleenkin epämiellyttävä tosiasia Suomessakin. Ilmaston puolesta kodittomuus pohjoisilla leveyksillä on erityisen hankala ongelma kodittomalle.

Tampereen vasemmiston Mikko Aaltosen apulaispormestarikaudella kiinnitettiin erityistä huomiota asunnottomuuden torjuntaan ja asunnottomien määrä saatiinkin tuntuvaan laskuun, kirjoittaa Aaltonen Facebook-sivuillaan asunnottomien yön alla. Aaltonen osallistui myös paneelikeskusteluun Kumppanuustalo Arttelissa osana asunnottomien yön ohjelmaa.

Asunnottomuus voi uhata lähes ketä tahansa

Reilu pari sataa leipää upposivat Tampereen kadulle vaivatta. Ohikulkijat ottivat leivän ja tietoa asunnottomuudesta vastaan mielellään, etenkin huomattuaan, ettei leipiä tyrkyttävillä vasemmistonuorilla ollut erityisiä taka-ajatuksia. Monet jäivät myös juttelemaan ja jakamaan omia kokemuksiaan elämän vaikeista tilanteista, niin omista kuin läheistensäkin.

Leipäkampanja saavutti pitkälti tavallisia, yleisesti hyvinvoivia ihmisiä. Tämä oli toisaalta kampanjan tarkoituskin. Monelle ohikulkijalle asunnottomien yö tuli yllätyksenä, kuten sekin, että asunnottomien puolesta aktiivisesti kampanjoidaan. Yhtä moni oli kuitenkin myös tietoinen tapahtumasta ja kiitteli vasemmistonuoria hyvästä työstä.

Jotkin paikalle sattuneet kertoivat joskus itse tai heidän läheisensä kärsineen asunnottomuudesta. Tarinat olivat usein hyvin tavallisia. Joskus on iskenyt sairaus, joka on tuottanut ongelmia vuokranmaksun ja Kelan kanssa. Toisinaan asuntoa vaihdettaessa vastaan on tullut ennustamattomia käänteitä, jotka estävät uuteen asuntoon muuttamisen, vaikka vanha on jo irtisanottu. Asunnottomuus voi uhata hyvin monenlaisista taustoista tulevia.

Asunnottomuus johtaa helposti ongelmien kasautumiseen ja syrjäytymiskierteen alkuun. Oma asunto on yksi osa peruskiveä, jota ilman voi olla vaikea rakentaa kestävää ja ihmisarvoista elämää. Erityisesti suurissa kaupungeissa kohtuuhintainen ja saavutettava asuminen on yleensä kortilla. Myös Tampereella tähän tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Vasemmistonuoret jakoivat leipää asunnottomien yönä (18.10.2017)
Vasemmistonuoret telttailevat Keskustorilla ja puolustavat jokaisen oikeutta omaan kotiin (16.10.2016)
Vasemmisto tekee, persu puhuu (20.10.2015)
Asunnottomuus on ihmisoikeusrikos (15.10.2015)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *