Artikkeli: Uutiset 2013–2018

18.10.2018 klo 15:26

Ely kielsi Morkun purun

Ely-keskuksen purkukielto tuo toivoa Morkulle. Jos hyvin käy niin tulevaisuudessa Morkusta, rautatieläisten asunnoista ja tavara-asemasta tulee kulttuurikeidas uudisrakennusten keskelle., (Kuva: Merja Eronen.)

 

Teksti: SINIKKA TORKKOLA   
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on kieltänyt Morkun purkamisen siihen asti kunnes Tampereen Tammelaisten tekemä Morkun suojeluesitys on lainvoimaisesti ratkaistu. Ely-keskuksen päätös kieltää Tampereen kaupunkia ryhtymästä minkäänlaisiin Morkun rakennusta tai sen ympäristöä koskeviin toimenpiteisiin, jotka saattavat vaarantaa rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa.

Vaarantamiskiellon taustalla on Tampereen Tammelaiset -yhdistyksen Ely-keskukselle tammikuussa 2017 tekemä esitys Morkun suojelusta rakennussuojelulain perusteella. Ely-keskus päätti huhtikuussa 2018, ettei se suojele rakennusta. Ely-keskuksen näkemys on, että seurantalo Morkun suojeluedellytykset tulee selvittää maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti asemakaavalla.

Pirkanmaan maakuntamuseo pitää seuraintalo Morkkua, rautatieläisten entisiä asuntoja ja tavara-asema arvokkaana rautatiehistoriallisena kokonaisuutena. Museo katsoo, että mikäli rakennuskokonaisuuden säilyttäminen ei ole mahdollista asemakaavoituksella, on rakennusten suojelu rakennusperintölain mukaan perusteltua.

Ympäristöministeriö käsittelee valitusta

Tampereen Tammelalaiset valittivat Ely-keskuksen päätöksestä ympäristöministeriöön. Ministeriön ratkaisu on odotettavissa lähikuukausina. Ministeriön päätöksestä voi edelleen valittaa hallinto-oikeuteen. Mikäli päätöksestä valitetaan, Morkun kohtalo on auki vielä vuosia.

Morkun alueella on maaliskuussa 2016 lainvoiman saanut asemakaava, jonka mukaan tavara-asema siirretään Morkun paikalle. Tällä hetkellä kaupunki on viemässä voimassa olevaa asemakaavaa täytäntöön, mikä tarkoittaisi Morkun purkamista. Ely-keskuksen vaarantamiskielto tarkoittaa tältä osin rakennustöiden keskeyttämistä.

Syksyllä 2017 Tampereen kaupunki aloitti tavara-aseman ja Morkun alueen kaavan uudelleen valmistelun. Tavoitteena oli muuttaa kaavaa niin, että tavara-aseman suojelumerkintä poistettaisiin ja asema purettaisiin Ratapihankadun tieltä. Asemakaavamuutosta valmisteltiin salassa. Tiedot vuotivat kuitenkin julkisuuteen, mikä herätti kansalaiset toimimaan. Laajassa julkisessa keskustelussa ja viranomaisselvittelyssä kaupungille lopulta valkeni, ettei suojelumerkinnän purkaminen olisi yksinkertaista eikä nopeaa. Niinpä kaupunginhallitus päätti palata voimassa olevan kaavan toteuttamiseen, jotta Ratapihakadun katutöitä voitaisiin jatkaa.

Ratakadun mutka nopein vaihtoehto

Ely-keskuksen vaarantamiskielto merkitsee, että Ratapihankatu ei valmistu niin nopeasti kuin on suunniteltu. Mikäli ympäristöministeriö päättää suojella Morkun, se tarkoittaa kaavamuutosta tai päätöksestä valittamista. Päätöksestä voidaan valittaa myös, mikäli ympäristöministeriö päättää olla suojelematta rakennusta. Käytännössä, olipa ministeriön päätös mikä tahansa, Ratapihankadun suora linjaus ei etene nopeasti eivätkä vuonna 2021 jääkiekon maailmanmestaruuskisojen vieraat pääse ajamaan suoraa tietä areenalle.

Ratapihakadun ja Vellamonkadun turvaton liikennesumppu ei voi odottaa vuosikausia. Kaupungin harkittavaksi tuleekin nyt palaaminen kaavoitusprosessin alkuun. Olisiko mutka Ratapihankadussa sittenkään niin mahdoton?

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Kesälomille Morkku purkaen (27.6.2018)
Kulttuuritalo Laikussa rakennushistoriaa ja modernia sarjakuvaa (10.6.2018)
Tavara-aseman purku ei enää ole ainoa vaihtoehto (20.1.2018)
Tavara-aseman purkua ajetaan suljetuin ovin (17.1.2018)
Pro tavara-asema -liike lopetti lomailun (31.12.2017)
Tavara-asemaa uhkaa purku -suojelijat koolle (28.12.2017)
Tavara-asema ja Morkku voidaan säästää tuholta (17.11.2017)

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *