Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

2.12.2018 klo 12:08

Hoitajamitoitusta ei saa heikentää

ULLA-LEENA ALPPI
Tampereen taloutta yritetään saada tasapainoon osin kyseenalaisilla, jopa järjettömillä ja epäinhimillisillä keinoilla. Yksi tällainen on ikäihmisten ympärivuorokautisen hoivan hoitajamitoituksen heikentäminen. Kaupunginvaltuusto päätti, että vanhainkotihoidossa mitoitusta vähennetään 0,57:stä 0,56:een ja tehostetussa palveluasumisessa 0,58:sta 0,57:ään. Tämä tarkoittaisi käytännössä noin kymmentä henkilötyövuotta vuosittain. Säästöksi arvioidaan 450 000 euroa. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä vastusti päätöstä.

Hoitajavähennystä luonnehditaan talousarviossa maltilliseksi. Hoivaa tarvitsevat iäkkäät ihmiset, heidän omaisensa ja hoitajat tuskin suhtautuvat muutokseen maltillisesti, sillä jo nyt hoitajilla on liian vähän aikaa hoidettavilleen. Kokenut hoitaja kertoi, että esimerkiksi yhden asukkaan aamutoimissa auttamiseen on aikaa noin seitsemän minuuttia. Usein ei ehdi hoitaa kaikkea välttämätöntäkään, kuten vaihtaa vaippoja, pestä ja auttaa puhdasta vaatetta ylle, jolloin vanha ihminen joutuu ”nauttimaan” aamupalansa hoitamattomana, tai odottamaan aamupalaa ja lääkkeitään kohtuuttoman kauan.

Tämä on ihmisarvoa loukkaavaa. Kyseinen hoitaja kehotti itse kutakin miettimään, paljonko nuoremmalla, terveellä, toimintakykyisellä ihmisellä menee aikaa aamutoimiin. Jokainen voi yrittää eläytyä avuntarpeeseen vanhuksella, joka ei omin avuin pääse edes istumaan sänkynsä laidalle.

On syytä muistaa, että vanhainkotiin tai tehostettuun palveluasumiseen ei pääse ellei toimintakyky ole oleellisesti heikentynyt. Kotona on yleensä pitänyt olla maksimimäärä kotihoidon päivittäisiä käyntejä. Silti kotihoidossakin on paljon vanhuksia, jotka ovat niin huonokuntoisia, että heidän paikkansa olisi ympärivuorokautisessa hoidossa.

Tampereen hoitajamitoitus ei ole teoriassa alittanut valtakunnallista laatusuositusta, jonka minimi on 0,50, mutta runsaiden sairaslomien ja monesti ontuvien sijaisjärjestelyiden seurauksena on tilanteita, joissa mitoitus alittuu. Talousarvion mukaan lyhyisiin poissaoloihin ei oteta sijaisia. Minä uskon, että tämä tulee johtamaan pidempiin sairauslomiin ja kasvaviin kustannuksiin säästöjen sijaan. Riittämättömällä hoivalla on tietysti seurauksia myös vanhusten kunnolle.

Hyvän vanhushoivan mitoitukseksi on usein arvioitu 0,8 hoitajaa yhtä vanhusta kohden. Toki mekaanisen mitoituksen sijaan tulisi hoitajien määrää arvioida asiakkaiden kuntoisuuden mukaan. Nyt tehty heikennys koskee vain kaupungin omaa palvelutuotantoa, mikä asettaa hoivaa tarvitsevat keskenään eriarvoiseen asemaan.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa:

Tampere ottaa syömävelkaa, leikkaa palveluja ja vastustaa omia tavoitteitaan (26.11.2018)
Paraneeko talous jos pahoinvointi lisääntyy? (25.11.2018)
Budjettivaltuustossa kamppailtiin vähävaraisimpien palveluista (20.11.2018)
Tampereen säästöt heikentävät ikäihmisten palveluita (15.10.2018)

Etusivun kuva:

Koukkuniemen vanhainkodin aluetta Tampereen Lapinniemessä. (Kuva: Cai Melakoski)

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *