Artikkeli: Maailma

24.1.2019 klo 20:28

Tuomiopäivän kello on yhä kahta minuuttia vaille puolenyön

Tuomiopäivän kellon vuosittain tammikuun loppupuolella järjestettävä tiedotustilaisuus nähtiin tänään suorana verkkolähetyksenä. Kuva yllä on kuvakaappaus verkkolähetyksen hetkestä, jolloin uusi kellonaika paljastettiin.

Teksti: CAI MELAKOSKI
Tänä iltana Tuomiopäivän kelloa ylläpitävä Bulletin of the Atomic Scientists julkaisi tiedotteen Uusi epänormaali: Tuomiopäivän kello on yhä kahta minuuttia vaille puolenyön. Vaikka kelloa viime vuonna siirrettiin lähemmäs ihmiskunnan lopullista tuhoa kuin koskaan aikaisemmin, ei atomitukijoiden tiede- ja turvallisuusneuvosto löytänyt syitä siirtää kelloa etäämmälle keskiyöstä.

Tutkijoiden lausunnossa todetaan, että ihmiskunnalla on nyt rinnakkain kaksi uhkaa, joista kumpikin voi osoittautua kohtalokkaaksi. Näitä uhkia ‒ ydinaseita ja ilmastonmuutosta ‒ pahentaa uusi epänormaali, se massiivinen totuuden ja demokratian vastainen informaatiosota, joka on kasvanut valtavasti varsinkin sosiaalisessa mediassa.

Nationalistiset johtajat ja heidän kannattajansa valehtelevat tietoisesti ja lietsovat epäluuloa tiedettä ja demokraattisia instituutioita vastaan. Ihmiskunnan pelastaminen on mahdollista vain puolustamalla tiedettä ja aktivoimalla kansalaisia eri maissa pakottamaan johtajiaan toimimaan ydinaseiden hävittämiseksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Symbolinen Tuomiopäivän kello sijaitsee Chicagon yliopistossa. Kellon perusti vuonna 1947 kansainvälinen joukko Manhattan-projektiin osallistuneita tieteentekijöitä. Projekti kehitti Hiroshimassa ja Nagasakissa laukaistut atomipommit.

Kello perustettiin osoittamaan, miten ydinaseet ja ydinvoima uhkaavat jatkuvasti elämää maapallolla. Tuomiopäivää tuovat lähemmäksi lisäksi ilmastokatastrofin, bioterrorismin ja keinoälyn väärän soveltamisen uhat.

Kelloa on siirretty taaksepäin useita kertoja

Kelloa on siirretty 23 kertaa 64 vuoden aikana. Kun kello perustettiin, se näytti seitsemää minuuttia vaille keskiyötä. On yksi jakso, jolloin kelloa on siirretty taaksepäin kolme kertaa peräkkäin. Vuonna 1987 kelloa siirrettiin kolmesta minuutista kuuteen minuuttiin ennen keskiyötä sen jälkeen kun Yhdysvallat ja Neuvostoliitto sopivat niin sanottujen euro-ohjusten, Keski-Eurooppaan sijoitettujen keskimatkan ydinohjusten hävittämisestä.

Vuonna 1990 Berliinin muurin kaatuminen ja luottamus kylmän sodan päättymiseen innostivat siirtämään kelloa vielä neljä minuuttia taaksepäin. Ennätysmäisen kauas maailmanlopusta kello siirrettiin vuonna 1991. Kelloa siirrettiin seitsemän minuuttia taaksepäin, ja se näytti 17 minuuttia vaille puolenyön. Siirtopäätöstä perusteltiin Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton allekirjoittamalla sopimuksella strategisten aseiden vähentämisestä (START 1) ja odotuksilla, jotka liittyivät Neuvostoliiton purkamiseen.

Tuon jälkeen kelloa on siirretty eteenpäin yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Ilmastonmuutos ja ydinjätteiden sijoitusongelmat siirsivät kelloa vuonna 2015 peräti kaksi minuuttia eteenpäin, kolmeen minuuttiin ennen puolenyön.

Nationalismin kasvu ja Yhdysvaltain presidentin kommentit ydinaseista, vaara uudesta varustelukierteestä Yhdysvaltain ja Venäjän välillä sekä Yhdysvaltain hallinnon vetäytyminen toimista ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi siirsivät kellon kaksi vuotta sitten kahteen ja puoleen minuuttiin ennen keskiyön.

Viime vuonna kaoottinen kansainvälinen ilmapiiri, ydinasevaltioiden edustajien käyttämä ennennäkemättömän vastuuton kieli, ja kansainvälisen ilmastonsuojelun kokemat takaiskut panivat siirtämään kellon kahteen minuuttiin ennen kohtalokasta hetkeä.

Asiasta aiemmin Vasen Kaista verkkolehdessä:

Atomipommin kehittäjien Tuomiopäivän kello on kahta vaille puolenyön (4.7.2018)

Onko aika mennyt sijoiltaan? (11.5.2018)

Lue asiasta lisää muualta verkossa:

Bulletin of the Atomic Scientists

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *