Artikkeli: Nokia, Suomi

10.3.2019 klo 09:02

Nokian ammattiyhdistysväki tenttasi eduskuntavaaliehdokkaita

Ammattiyhdistysaktiivit grillasivat vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaita Anne Nymania, Rauno Kesseliä, Anneli Lehtosta ja Antti Salosta laskiaistiisaina Nokialla.

Nokian kumityöväen ammattiosaston vasemmistoryhmän vaalitapaamisessa kahvin lisäksi lämmintä oli myös keskustelun henki. Työväestön ja pienituloisten asema, työnteko, palkansaajien ja ammattiyhdistysten asema sekä eriarvoisuus olivat keskeisiä kansanedustajaehdokkaiden esittelykierroksella esiin nousseita aiheita. Hallituksen toimille jaetut pyyhkeet saivat yleisön taputtamaan. Yleisön päästessä ääneen kuului kysymyksiä ilmastopakolaisuuteen varautumisesta kellojen siirtelyyn.  

Keskustelutilaisuuden Nokialle oli kutsuttu vasemmistoliiton pirkanmaalaiset eduskuntavaaliehdokkaat Anne Nyman, Rauno Kesseli, Anneli Lehtonen sekä Antti Salonen. Tilaisuutta isännöi Nokian Renkaiden pääluottamusmies Petri Sorvali.

Yleisö kysyi myös keinoista puuttua seksuaalirikoksiin ja lasten hyväksikäyttöön sekä mielipiteitä Oulun seksuaalirikoksista. Ehdokkaat tuomitsivat jyrkästi tapahtuneet seksuaalirikokset. Rauno Kesseli muistutti, että kaikkia rikokseen tekijöitä tulee rangaista, tekijän tausta ei vaikuta rangaistukseen, vaan itse teko. Hän muistutti, että karkotuspäätöksissä Suomea sitovat kansainväliset sopimukset, joita on velvollisuus noudattaa.

Ehdokkaat painottivat koulutuksen ja kotouttamisen parantamista. Yleisöstä muistutettiin, että raiskauksia ja hyväksikäyttöä on ollut aina ennenkin.

− Asiahan nousi julkisuuteen vasta kun tekijöinä oli ulkomaalaistaustaisia. Nuorten käyttämissä palveluissa vaanii kaikenlaisia, myös kantasuomalaisia. Tapauksiin pitää puuttua jo ennen kuin ehtii tapahtua, totesi Anne Nyman.

Antti Salonen muistutti puolestaan nuorten käyttämien sosiaalisen median ja teknologian tuomista uhista, joista emme aina osaa olla tietoisia.

Puoli miljoonaa köyhää eläkeläistä

Yleisöä kiinnosti myös kovasti ajankohtainen keskustelu hoivapalveluista. Anne Nyman painotti että puheet 0,7 hoitajan mitoituksesta ei riitä, mutta se on hyvä alku.

− Sen tulee myös olla sanktioitu vaatimus, eikä vain lakiin kirjattu suositus, Nyman huomautti.

Ammattiyhdistyväki ja vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaat pistivät Suomen ja vähän koko maailmankin asioita järjestykseen Nokian kerholassa.

Kysymys, mistä hoitajamitoitus maksetaan suorastaan huvitti ehdokkaita.

− Asehankintoihin löytyy rahaa. Sosiaali- ja terveysyritysten johtajatkin nostavat suuria palkkioita, muistutti Antti Salonen.

Keskustelijoita kiinnosti myös Nokian vanhushoivan tilanne. Anneli Lehtonen, joka on myös kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen, avasi Nokian tilannetta ja ongelmia.

Myös eläkkeet ja taitettu indeksi nousivat yleisökeskustelussa esille. Ehdokkaat olivat yksimielisiä siitä että eläkkeitä tulisi korottaa. Lehtonen huomautti, että eläkkeet eivät ole seuranneet palkka- eikä hintakehitystä. Lehtonen esitti asian korjaamista verotuksella, johon muut ehdokkaat yhtyivät.

Rauno Kesseli esitti myös laskelmia siitä, miten veroja välttelee pääomatuloja nauttivat. Nyman oli huolissaan toimeentulotukea hakevista eläkeläisistä. Antti Salonen nosti esille myös tulevaisuuden eläkkeet ja elinaikakertoimen vaikutukset siihen. 

− Suomessa on puoli miljoonaa köyhää eläkeläistä, vaikka maa ei ole kehitysmaa, totesi Nyman.

Kohti punavihreää hallitusta

Yleisössä oli huoli siitä että monien kulutusmaksujen, muun muassa sähkön siirtohintojen nousu suhteessa tuloihin sekä palvelujen karsiminen estää asumasta kotona pitkään.

− Kumisaappaan lakereja viisikymmentä vuotta kumitehtaassa hinkannut ei enää pärjää, kuului tiivistys yleisöstä. 

Yleisöä kiinnosti myös, mitkä ovat nyt populismin aikakaudella olevat oikeat uhat. Yleisö tuntui olevan yhtä mieltä Lehtosen aloittaessa eriarvoisuudesta, johon myös muut ehdokkaat yhtyivät. Kesseli huomautti että myös pelko ja sillä ajettu populismi on uhka. Pelolla ajetaan lävitse hävittäjähankintoja ilman kriittistä keskustelua hävittäjien tarpeesta. 

− Kilpailukykysopimuksessa, kikyssä työnantajalle kuuluvia sosiaaliturvamaksuja siirrettiin työntekijöille, vaikka näin ei kuuluisi, huomauttaa Antti Salonen. Taustalla seuraavat Anne Nyman, Anneli Lehtonen ja Rauno Kesseli.

Illan viimeinen kysymys kuului toivottavasta hallituskokoonpanosta. Ehdokkaat olivat yhtä mieltä punavihreästä hallituksesta. Kesseli muistutti että vasemmiston hallitukseen menosta päättää puoluevaltuusto hallitusohjelman perusteella. Jäsenten mielipidettä kysytään neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä.

− Vasemmisto voisi yksinkin muodostaa hallituksen, jos vain kaikki äänestäisivät itselleen ja kaikille parasta, kevensi Nyman.

− Jos joku epäilee muuttuuko mikään äänestämällä, voi miettiä nykyistä hallitusta, kyllä on moni asia on muuttunut ja huonompaan suuntaan, tiivisti Rauno Kesseli äänestämisen tärkeyden.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *