Näkökulma, Tampere

ILKKA PORTTIKIVI

2.3.2019 klo 09:16

Päihdeongelma räjähtämässä käsiin Tampereella

Pullot kuvasti Sean Proulx ja se on julkastu Flickr-kuvapalvelussa lisenssillä CC BY-NC-ND 2.0..
Ilkka Porttikivi (kuva: Valokuvaako Luova.)

Päihdeongelmainen kohtaa monta leimaa ja kantaa mukanaan jatkuvaa häpeä. Moni ihminen pitää päihdeongelmaista itsekkäänä, laiskana ja häntä syytetään huonoon tilaan ja asemaan joutumisesta. Onpa päihdepalveluita kuullut sanottavan jopa verorahojen väärinkäytöksi.

Päihdeongelma ei kosketa vain päihdeongelmaista itseään. Hän on usein myös esimerkiksi jonkun lapsi, puoliso, isä tai mummu. Päihteet aiheuttavat paljon negatiivisia asioita yhteiskuntaamme. Päihderiippuvuus on sairaus ja sitä tulisi hoitaa samalla tapaa kuin muita osittain itse aiheutettuja sairauksia.

Motivaatio ja halu muutokseen on avaintekijä päihderiippuvuudesta toipumiseen ja raitistumiseen. Motivaatio ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen asia kuin usein sanotaan. Itsensä niskasta kiinni ottaminen ja siihen voimien löytyminen vie aikaa. Riippuvuussairauksissa on kyse motivaatiojärjestelmän häiriöstä, joka haittaa hoitoon sitoutumista ja sinne hakeutumista. Motivaatio syntyy usein vasta riittävän pitkän katkon ja tilanteen tasaantumisen jälkeen. Siksi lyhyillä kuntoutusjaksoilla ei usein saada pysyviä muutoksia aikaan.

Tampere luottaa päihdepalveluissaan avopalveluihin. Avopalvelut tuottavat hyvää ja laadukasta päihdetyötä. Ne ovat osalle hyvä keino vähentää päihteiden käyttöä, luoda sisältöä päiviin ja raitistua. Osalle se on täysin riittämätön. Tampere tarjoaa kyllä myös laitoskuntoutusta, mutta sen taso ei millään mittarilla ole riittävä ja jaksot ovat lyhyitä.

Päihteestä vieraantuminen ja lääkehoidon mahdollinen aloittaminen on vasta alku päihteistä irtautumiselle. Tämän jälkeen maaperä on otollinen työlle, jossa mietitään syitä päihteiden käytön tarpeelle ja etsitään uusia keinoja arkeen ilman päihteitä ja välttää vanhoihin tapoihin palaamista. Usein tämä tarkoittaa irrottautumista hetkellisesti arjesta ja tutuista ympyröistä.

Uskallan väittää, että jokaisen yksilölliset tarpeet huomioimalla ja satsaamalla laadukkaaseen sekä riittävän pitkäkestoiseen päihdekuntoutukseen ja mielenterveyspalveluihin saamme parhaat, pitkällä tähtäimellä edullisimmat, inhimilliset ja läheiset huomioon ottavat tulokset aikaan. Tarjoamalla käytännössä vain avopalveluita, saamme päihdeongelman räjähtämään Tampereella käsiin, mikä on osittain jo tapahtunut.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas ja kaupunginvaltuutettu Tampereelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *