Artikkeli: Akaa, Pirkanmaa

23.4.2019 klo 07:35

Viivytystaiston voitto: vanhainkoti jäänee Akaan omistukseen

Timo Saari (vasemmalla) ja Jukka Ahonen päättivät tarjota kakkukahvit, jos Mäntymäen vanhainkotia ei yksityistetä. Viialan torilla voitonkahville osallistuivat myös Hannu Järvinen (oikealla) sekä banderollin takaa kurkistava Heli Piirainen. Torilla kahvittelijat tosin saivat tyytyä vain kekseihin, voitonkakku vietiin Mäntymäen asukkaille ja henkilökunnalle. (Kuva: Sinikka Torkkola.)

Pääsiäislauantaina juodaan kahvia hymyssä suin Viialan torilla Akaassa. Vain muutamaa päivää aiemmin on varmistunut, ettei hoivayhtiö Esperi Care allekirjoita Akaan kaupungin kanssa sopimusta Mäntymäen vanhainkodista. Sopimuksen solmimatta jättäminen tarkoittaa, että ainakin toistaiseksi Akaan kaupunki pitää Mäntymäen vanhainkodin omistuksessaan ja tuottaa palvelut itse.

Yksityistämistä vastustaneet ja siihen liittyvistä päätöksistä hallinto-oikeuteen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen valittaneet kaupunginvaltuutetut Timo Saarinen (sd.) ja Jukka Ahonen (kesk.) ovat tyytyväisiä lopputulokseen. Vaikka hallinto-oikeudet totesivatkin päätöksissään, että kilpailutuksia koskevat valitukset tulee käsitellä markkina- eikä hallinto-oikeudessa, kantelut viivyttivät Mäntymäen vanhainkodin toimintojen siirtoa Esperi Carelle. Onkin ilmeistä, että ilman valitusten tuomaa lisäaikaa Mäntymäen vanhainkoti olisi yksityistetty.

Hallinto-oikeuksien ratkaisujen jälkeen syksyllä 2018 Akaan kaupungin ja Esperi Caren välillä olisi pitänyt solmia sopimus ja Esperin Caren olisi pitänyt aloittaa toimintansa Mäntymäen vanhainkodin tiloissa. Vielä joulukuun lopussa 2018 Esperi Care ilmoitti olevansa halukas sopimuksen tekemiseen tarjouspyynnössä esitettyjen ehtojen mukaisesti.

Esperin Care tahtoikin uudet sopimusehdot

Tammikuun lopussa 2019 viranomaiset sulkivat Esperi Caren ylläpitämän vanhusten hoivakodin Kristiinankaupungissa.  Alkuvuonna viranomaisten tarkastuksissa paljastui lukuisia muitakin hoidon laiminlyöntejä niin Esperi Care kuin Attendonkin ylläpitämissä hoivakodeissa ympäri Suomea. Helmikuussa 2019 poliisi tiedotti käynnissä olevan yli 30 tutkintaa vanhusten hoidon liittyvää asiaa, joista osassa epäillään kuoleman- tai vammantuottamuksia.

Maaliskuun alussa Esperi Care ilmoitti Akaan kaupungille, että hankintapäätöksen jälkeen on ilmennyt syitä, jotka ovat asettaneet sopimuksen teon uuteen valoon ja että olosuhteet ovat muuttuneet niin merkittävästi, ettei sopimuskokonaisuus vastaa enää alkuperäistä. Kaupungin arvion mukaan Mäntymäen asukkaiden hoivan tarve ei ole lisääntynyt siinä määrin, että uudelle sopimukselle olisi tarve. Akaan kaupunginhallitus harkitsee korvausten hakemista Esperi Carelta sopimusrikkomuksen perusteella.

Pitkä ja monipolvinen taisto

Viialan torilla voiton kahvia juovat Hannu Järvinen (sd.), Jukka Saari (vas.) ja Heli Piirainen (vas.) ovat tyytyväisiä. Pari vuotta sitten alkanut sitkeä ja monipolvinen taisto on päättynyt tavoitteeseensa: Mäntymäki säilynee kaupungilla.

Mäntymäen yksityistäminen alkoi helmikuussa 2017. Tuolloin Akaan kaupunginvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen myydä Mäntymäen vanhainkotikiinteistön ja kilpailuttaa palvelut. Valtuuston kokousta valmistelleessa kaupunginhallituksessa Mäntymäen ulkoistamista vastustavan esityksen teki Jukka Saari, Hannu Järvinen kannatti. Saman vuoden syyskuussa  kaupunginhallitus päätti Hannu Järvisen esityksestä äänin 7−4 keskeyttää kilpailutuksen valmisteilla olleen sosiaali- ja terveysuudistuksen muutosten vuoksi.

Kilpailutuksen keskeyttämispäätöksen jälkeen puhelimet, sähköpostit, paikallislehden keskustelupalstat ja sosiaalinen media alkoivat laulaa. Painostuksen seurauksena kaupunginhallitus päätti viedä kilpailutuksen keskeyttämisen valtuuston päätettäväksi. Lokakuussa 2017 Akaan kaupunginvaltuusto päätti valita Esperi Caren Mäntymäen hoivapalveluiden tuottajaksi. Marraskuussa kaupunginhallitus päättää uudelleen Esperi Caren valitsemisesta palveluiden tuottajaksi sekä palvelujen valvontasuunnitelmasta ja sen kustannuksista.

Mäntymäen yksityistäminen sai myös Heli Piiraisen miettimään polittista ryhmäänsä. Vielä keväällä 2017, jolloin valtuusto äänesti Mäntymäen myynnistä ja palveluiden kilpailuttamisesta Heli Piirainen kuului vihreiden valtuustoryhmään. Vahustenhuollon järjestämisen vaihtoehtoihin perehtyminen sai Piiraisen kuitenkin vakuuttuneeksi, ettei yksityistäminen ole palveluita parantava eikä edes taloudellisin vaihtoehto. Näkemykset erosivat merkittävästi Akaan vihreiden valitsemasta linjasta, niinpä Piirainen siirtyi vasemmistoliittoon syyskuussa 2018.

Kaupunginvaltuutetut Timo Saarinen ja Jukka Ahonen valittivat kaupunginhallituksen marraskuisista päätöksistä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Valituksessaan Saarinen ja Ahonen katsovat, että kaupunginhallituksen päätösvallan delegointi valtuustolle oli ristiriidassa kunnallisen päätöksentekojärjestyksen kanssa, jossa kaupunginhallituksen tehtävänä on panna toimeen valtuuston päätöksiä eikä päättää uudelleen. Toisin sanoen kaupunginhallitus ei olisi voinut siirtää itselleen siirrettyä päätöksentekovaltaa takaisin valtuustolle. Tämän ristiriidan vuoksi Saarinen ja Ahonen esittävät valituksessaan, että hallinto-oikeus toteaa syyskuussa tehdyn päätöksen kilpailutuksen keskeytyksestä olevan voimassa oleva päätös. Hallinto-oikeus ei kuitenkaan ottanut valitusta käsittelyyn, sillä se katsoi asian kuuluvan markkinaoikeuteen ja ainoastaan kilpailutuksessa mukana olleilla osapuolilla on oikeus valittaa päätöksestä.

Saarinen ja Ahonen saivat kuitenkin valitusluvan korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka syyskuussa 2018 päätti pitää hallinto-oikeuden päätöksen voimassa.  Samalla kävi ilmi, että laissa on ilmeinen porsaanreikä: kilpailutustilanteissa menettelytapaoikaisua ei voi tehdä hallinto-oikeuteen. Huhtikuussa 2019 tätä samaa ihmetellään edelleen myös muissa kunnissa. Onko todella niin, että kaikki kilpailuttamista koskevat kiistat ratkaistaan markkinaoikeudessa, myös päätöksentekojärjestystä koskevat?   

 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *