Artikkeli: Akaa, Ikaalinen, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pälkäne, Pirkanmaa, Valkeakoski, Vasemmisto, Ylöjärvi

3.5.2019 klo 11:51

Pirkanmaan vappujuhlijat iloitsivat vaalivoitosta ja asettivat tehtäviä uudelle hallitukselle

Työväenyhdistysten soittokunnat olivat perinteiseen tapaan mukana työväen vappujuhlissa eri puolilla Pirkanmaata. Kuvassa Tampereen työväenyhdistyksen soittokunnan Puistotornin puhaltajat valmistautuvat tahdittamaan Tampereen vappumarssia. (Kuva Cai Melakoski)

Vasemmistoliiton järjestöt järjestivät vappuna 13 Pirkanmaan paikkakunnalla yhteensä 40 vapputapahtumaa, muistotilaisuutta, kunniakäyntiä, vappumarssia ja -kulkuetta, kahvitarjoilua ja vappujuhlaa. Useimmat tilaisuudet olivat jälleen työväenjärjestöjen yhteisiä, vasemmistoliiton paikallisyhdistysten, sosiaalidemokraattisten työväenyhdistysten ja paikallisten ammattijärjestöjen yhteistyönä toteutettuja tilaisuuksia.

Vasen Kaista julkaisee alla otteita saamistaan vappupuheista. Useimmat puheet löytyvät kokonaisuudessaan linkkien takaa. Tampereella ja Hämeenkyrössä järjestetyistä vappujuhlista on jo julkaistu erilliset kirjoitukset.

Ylöjärvi

Minna Hokkanen piti Ylöjärven vappupuheen. (Kuva: Katri K.)

Ylöjärvellä järjestettiin vappuaamuna kunniakäynti punaisten haudalla. Vappupuheen piti Minna Hokkanen. Hokkanen aloitti puheensa:

‒ Kaikilla ihmisillä on ihmisarvo, sitä ei voi ottaa pois. Kaikilla ihmisillä on nimi, sitä ei voi ottaa pois. Ei vaikka kuluisi yli sata vuotta.

Hokkanen jatkoi puhettaan lukemalla kaikkien kaatuneiden ja surmattujen punaisten nimet, jotka saatiin hautamuistomerkkiin viime itsenäisyyspäivänä. Hokkanen jatkoi:

‒ Ei siksi että saisi nimen kiveen, vaan siksi että maailmasta puuttui ihmisarvo ja vapaus. Taistelu jatkuu, mutta enää emme tahdo lisää nimiä muistomerkkeihin.

‒ Ihmisarvo ja vapaus eivät ole vielä tänä päivänäkään itsestäänselvyyksiä. Polarisaatio nostaa jälleen päätään ja ihmisoikeuksia kyseenalaistetaan. Me tiedämme jo, mitä vastakkainasettelu voi saada aikaan, emmekä tahdo enempää verellä tahrittuja muistomerkkejä.

‒ Meidän on yhtenä rintamana rakennettava rauhan ja solidaarisuuden pato, ja pysäytettävä vihan valtavirta. On purettava työttömiä kurittava ja tilastoja silottava aktiivimalli, sekä lakattava kohtelemasta ihmisiä lähtökohtaisesti laiskoina ja saamattomina, vaarallisina ja tuottamattomina, numeroina tilastoissa ja viivoina fläppitauluissa. On taattava toimeentulo. On palautettava ihmisarvo. On jatkettava taistelua ihmisoikeuksien puolesta, meillä ja maailmalla, vetosi Hokkanen.

Lue Minna Hokkasen koko puhe 

Viljakkalan punaisten hautamuistomerkillä järjestetyn kunniakäynnin yhteydessä vappupuheen piti Petra Kiviniemi-Mäkinen.

Nokia

Anneli Lehtonen (Kuva: Seppo Techtolin)

Nokian vasemmiston vappujuhlat Toivontorilla avannut Anneli Lehtonen kertasi avauspuheessaan eduskuntavaalien tuloksia ja innosti kansalaisia aktiivisuuteen Euroopan parlamentin vaaleissa. Nokialla vasemmistoliitto saavutti poikkeuksellisen hyvän tuloksen. Lehtonen arvioi syitä menestykseen:

‒ Nokialla äänestysprosentti kasvoi edellisistä vaaleista yli neljä prosenttiyksikköä ollen nyt 74,1 prosenttia. Vasemmiston kannatus Nokialla oli 14 prosenttia. Kannatus nousi 2,3 prosenttiyksikköä.

‒ Vasemmiston kannatuksen kasvuun Nokialla vaikutti varmasti monet asiat. Päätöksissään Nokian vasemmiston valtuustoryhmä on ottanut huomioon kuntalaisten hyvinvoinnin ja vastustanut yhä kasvavaa yksityistämistä.

‒ Meille on tulossa oma hyvinvointikeskus. Selvitysneuvottelut voittoa tavoittelevan Pihlajalinnan kanssa saatiin keskeytettyä. Me saimme torpattua 1000 oppilaan yhtenäiskoulun rakentamisen Penttilänpuistoon. Se olisi tuhonnut osan liikuntapaikoista ja aiheuttanut liikennekaaoksen Vihnuskadulla sekä olisi ollut isona kouluna turvallisuusriski oppilaille.

‒ Halimaan alueen säilyttäminen ulkoilu- ja virkistysalueena on meidän tavoitteemme. Teemme kaikkemme, jotta upeat aurinkokalliot säilyvät eikä aluetta louhita ja muuteta asuinalueeksi, lupasi Lehtonen kuvatessaan Nokian ajankohtaisia 

Kangasala

Anne Nyman Suoraman työväentalolla (Kuva: Pertti Salo)

Kangasalla järjestettiin aamulla vappumarssi Kangasalan torilta vuoden 1918 muistomerkille. Suoraman työväentalolla pidettiin Kangasalan sosiaalidemokraattien ja Vasemmistoliiton perinteinen Vappujuhla.

Vappujuhlassa puhunut Anne Nyman vaati aktiivimallin purkamista ja sen sijaan maksutonta lisä-, muunto- ja uudelleenkoulutusta työttömille:

‒ Työnantajapuoli puhuu työvoimapulasta ja siitä, että osaavia työntekijöitä ei ole. Työttömissä on varmasti hyviä tekijöitä, joiden ammattitaidon voi päivittää, mikäli tarvetta on.

‒ Niin kauan kuin työttömiä on TE-keskuksen mukaan 240 000, en jaksa uskoa työvoimapulaan. Kuinkahan paljon tuon 240 000:n lisäksi löytyy osa-aikatyöttömiä ja tempputyöllistettyjä? Muistutan, että jopa säännöllisesti yhden työtunnin viikossa tekevä lasketaan työlliseksi, samoin kaikki 9 euroa päivässä ”ansaitsevat”, kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olevat.

‒ Työ ja palkka kuuluvat yhteen. Ihmisille pitää tarjota oikeita töitä, joilla he voivat elättää itsensä. Näin ostovoima paranee, tuotteita ja palveluita ostetaan enemmän, ja valtiolle kertyy kivuttomasti lisää veroeuroja, joilla voimme mm. hoitaa vanhuksemme kunnialla.

‒ Uskon, että valtaosa ihmisistä haluaa elättää itsensä työllään, kun siihen on mahdollisuus. Työttömät tarvitsevat koulutusta, työtä ja palkkaa, eivät raippaa, sanoi Anne Nyman.

Lue Anne Nymanin koko puhe 

Lue lisää Kangasalan vapusta Kangasalan vasemmiston verkkosivuilta

Akaa

Sinikka Torkkola Viialan Sampolassa (Kuva: Jussi Naukkarinen)

Akaan vappu käynnistyi kunniakäynneillä ja seppeleenlaskulla punaisten haudoilla Kylmäkoskella, Viialan Kitulassa ja Toijalan Riihiniemessä.

Akaan työväenjärjestöjen vappujuhla järjestettiin Toijalan torilla. Tervehdyssanoissaan Heli Piirainen totesi muun muassa:

‒ Maassa on valta vaihtunut, joten voimme huokaista helpotuksesta ja asettaa katseet kohti tulevia hallitusneuvotteluita, joissa erityisen vahvasti näkyy ja kuuluu kansan tahto ihnhimillisemmästä politiikasta. Suomalaiset sanoivat huhtikuun vaaleissa selkeästi ei kikyilylle, aktiivimalleille ja kyykyttämiselle.

‒ Meillä on näin lupa odottaa erinomaista nelivuotiskautta, jossa kunnianhimoinen ilmastopolitiikka sovitetaan yhteen uusien työpaikkojen luomisen kanssa. Seuraavan nelivuotiskauden aikana koulutuksen arvostus palautetaan ja sen merkitys eriarvoistumisen pysäyttäjänä tulee olemaan keskeinen, uskoi Piirainen.

Viialan Sampolassa järjestetyssä kahvitilaisuudessa puhunut Sinikka Torkkola oli tyytyväinen vaalitulokseen, mutta huolissaan vaalikampanjassa esiintyneestä vihan lietsonnasta:

Eduskuntavaalien tuloksessa ja sitä edeltäneessä vaalikampanjoinnessa oli mukana huolestuttavia piirteitä. On ilmeistä, että kaikki suomalaiset puolueet eivät kunnioita kaikkien yksilöiden yhdenvertaisia ihmisoikeuksia vaan lietsovat vihaa ihmisryhmiä kohtaan. Rasismi ja syrjintä nosti päätään näissäkin vaaleissa.

‒ Vaalimenestystä haettiin ruokkimalla Ihmisten tietämättömyydestä ja ennakkoluuloista nousevaa pelkoa ja vihaa. Rasismilla ja kaikkien ihmisten jakamattoman ihmisarvon kieltämisellä ratsastaminen on vastenmielistä ja ala-arvoista poliittista toimintaan, jota ei pitäisi olla demokraattisessa yhteiskunnassa.

Toisistaan poikkeavat mielipiteet ja niistä käytävä keskustelu on olennainen osa demokratiaa. Vihan lietsonta, joka kieltää jokaisen yksilön jakamattoman ihmisarvon ja ihmisoikeudet ei kuulu demokratiaan. Aito, toimiva demokratia on mahdollinen vain jos sen perustana on yhdenvertaisten ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Aatesuunnat, jotka eivät sitä tee, ovat demokratian vastaisia, rajasi Torkkola.

Lue Sinikka Torkkolan puhe kokonaisuudessaan

Lempäälä

Noora Tapio puhuu kuvan vasemmassa laidassa (Kuva: Tom Söderholm)

Lempäälässä järjestettiin vappuaamuna seppelten lasku Ämmänristinmäellä Punaisten muistomerkillä. Seppeleen laskua edelsi lippukulkue. Tilaisuuden jälkeen kokoonnuttiin kahvitilaisuuteen Lempäälän työväentalolle.

Ämmänristinmäellä puhunut Noora Tapio puhui ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun merkityksestä:

‒ Ilmastonmuutos johtuu kapitalistisesta talousjärjestelmästä, joka palvelee harvoja. Vuosisatojen ajan fossiiliset polttoaineet ovat lietsoneet ylikulutusta kapitalismin kiihdyttämänä. Se on johtanut meidät tilanteeseen, jossa ilmastonmuutos uhkaa kaikkea meille tärkeää.

‒ Keväällä 1918 punaiset pyrkivät rakentamaan sosialistista yhteiskuntaa, jossa hyvinvointi jakaantuisi tasaisesti. Sosialistinen yhteiskuntajärjestelmä ei välttämättä olisi yksin varmistanut ilmaston kannalta kestävää talousjärjestelmää, mutta on selvää, että ilmastonmuutosta ei voida hillitä uudistamatta tulonjakoa perinpohjin.

‒ Pienituloisella ei ole tässä yhteiskunnassa varaa kestävään elämäntapaan, eikä rikkaiden pröystäilevää kertakäyttökulttuuria rajoita mikään. Varallisuuden uusjako ja nyt ylikulutukseen menevän varallisuuden ohjaaminen kestävän yhteiskunnan rakentamiseen on mittakaavaltaan hyvinvointivaltion rakentamiseen verrattava tehtävä. Samalla myös työmarkkinoiden on muututtava.

‒ Ilmastonmuutoksen hillitseminen ei tarkoita loppua suomalaiselle työlle. Se tarkoittaa siirtymää energiaintensiivisestä tuotantorakenteesta koviin panostuksiin muun muassa energiajärjestelmän uudistamisen, raideliikenteen lisäämisen ja maatalouden hiilinieluksi muuttamisen saralla. Se edellyttää myös mittavia panostuksia koulutukseen, joka on syytä muistaa näin vappuna, joka on työväen lisäksi myös opiskelijoiden juhla.

Lue Noora Tapion koko puhe 

Ikaalinen

Minna Minkkinen punaisten muistomerkillä Ikaalisissa (Kuva: Leena Haapa-aho)

Minna Minkkinen korosti puheessaan punaisten muistomerkillä Eteläisellä hautausmaalla työläisten lakko-oikeuden loukkaamattomuutta.

‒ Vuoden 1918 kauhut ja julmuudet ovat takanapäin, mutta edelleen maailmalla murhataan ihmisiä jotka esimerkiksi haluavat taistella oikeuksiensa puolesta. Esimerkiksi Kolumbiassa murhataan ay-aktiiveja, jotka haluavat taistella parempien työ-ja elinolojen puolesta. Kolumbiassa yrityksen arvo on parempi, jos siellä ei ole järjestäytyneitä työntekijöitä, siksi murhia tapahtuu juuri ennen yrityskauppoja.

‒ Olen itse vieraillut Kolumbiassa ja keskustellut paikallisten ay-aktiivien kanssa. Se kasvatti entisestään kunnioitusta niitä ihmisiä kohtaan jotka yli sata vuotta sitten aloittivat taistelun paremman työelämän puolesta Suomessa. Annoitte kaikkenne kuten hautakivessä lukee.

‒ Muistonne velvoittaa meitä toimimaan myös tänään. Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kritisoi twitterissä eilen, että lakkoja on liikaa ja että ainakin pitäisi rajoittaa kansalaisten henkeen ja terveyteen kohdistuvia lakkoja. Tämä käytännössä tarkoittaa, että sosiaali-ja terveysalan ihmiset eivät saisi käyttää perusoikeuttaan, eli oikeutta työtaisteluun. Oikeisto on kautta aikojen halunnut rajoittaa työntekijöiden oikeuksia ja lakkovääntö on se perinteisin muoto.

Lue Minna Minkkisen koko puhe

Valkeakoski

Veera Kiretti puhui Koiton aukiolla Valkeakoskella (Kuva: Risto Saarinen)

Perinteinen lippukulkue edelsi Koiton aukiolla järjestettyä työväenjärjestöjen yhteistä vappujuhlaa Valkeakoskella. Veera Kiretti korosti puheessaan muun muassa hoitoalan ongelmien voittamisen ja ilmastonmuutoksen vastaisen toiminnan tärkeyttä.

‒ Meillä on tieto siitä, että tuhannet hoitajat vaihtavat alaa koska kokevat ettei inhimillisyys toteudu, ja heidän täytyy tehdä työtä ilman tunnetta ja minimalistisella palkalla. Tulevaisuudessa työtä pitää arvostaa ja siitä pitää saada toimeentuloa jolla pärjää kallistuvassa maailmassa. Hoitajien ahdinko on ollut tiedossa, mutta vasta kun se nousee otsikoihin aletaan huolestua. Ei näin! Työntekijät ovat asiantuntijoita, heidän tuomilla epäkohdilla tulee olla isompi merkitys kuin keltaisen lehdistön otsikoilla.

‒ Tulevalta hallitukselta toivomme oikeudenmukaista talouspolitiikkaa. Talouspolitiikkaa, joka ei suosi niitä, joilla on varaa valita, vaan auttaa niitä joilta on valinnanvapaus viety.

‒ Haluamme hallituksen joka pystyy vahvistamaan sosiaali ja terveyspalveluita, mutta nämä yhteiskuntamme kulmakivi palvelut eivät voi olla yritysten hallussa. Julkiset palvelut takaavat hoitoon pääsyn oli lompakossa kolikoita tai seteleitä. Ihmisten sosiaalisia tarpeita ei voida myydä, ilman julkista sosiaalihuoltoa meidän hyvinvointiyhteiskuntamme ei pysty auttamaan niitä jotka apua eniten tarvitsevat. Yhteiskuntamme on juuri niin vahva kuin heikoin jäsenemme on, huomautti Kiretti.

Pälkäne

Punaisten muistomerkille Luopioisissa laskivat seppeleen Maarit Mäkipää ja Perttu Pohjanperä. (Kuva: Iikka Nikkinen)

Punaisten muistomerkillä Luopioisissa järjestetyn kunniakäynnin yhteydessä puhunut Iikka Nikkinen asetti tavoitteita tulevalle hallitukselle:

Tavoitteemme Suomessa on punavihreä hallitus, joka korjaa Sipilän hallituksen epäinhimillisen ja eriarvoisuutta kasvattaneen politiikan jälkiä. Tarvitsemme poliittiseen päätöksentekoon vallankumouksen, henkisen vallankumouksen.

‒ Myötätunto ja inhimillisyys on tuotava poliittisen päätöksenteon keskiöön. Liian usein olemme kohdanneet sen kylmän arvovalinnan, jossa panostukset tasa-arvon edistämiseen, eriarvoistumisen pysäyttämiseen ja hyvinvointiin nähdään kuluerinä eikä investointeina yhteiseen tulevaisuuteemme.

‒ Tämän arvovalinnan aika on tullut päätökseen. Sillä tämä arvovalinta on osasyy siihen, joka on jälleen synnyttänyt maailmaamme laajoja rasistisia ja ihmisoikeuksia loukkaavia liikkeitä ja puolueita. Tämän uhan selättämiseen tarvitaan kahta asiaa. Kokonaisvaltaisen tasa-arvon lisäämistä sekä päättymätöntä työtä ihmisoikeuksien puolustamisen eteen. Meidän täytyy tehdä töitä sen eteen, jottei historiastamme toistu uudestaan.

Lue Iikka Nikkisen koko puhe

 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *