Artikkeli: Tampere, Vasemmisto

2.5.2019 klo 12:52

Tampereen vappu tervehti uutta aikaa politiikassa

Tampereen vappumarssia veti ja kulkueen optimistista ilmapiiriä välitti Suomen lippua kantanut valtuutettu ja koneenasentaja Virve-Mari Rask.

Tampereen vappujuhlassa korostui helpotus kansaa kurittaneen hallituksen kaatumisesta, ilo työväenpuolueiden vaalivoitosta ja huoli äärioikeiston kannatuksen kasvusta. Käynnistymässä olevat hallitusneuvottelut puhuttivat paljon juhlaväkeä, ja käytännön työssä suunnattiin katseet ja kädet kuun lopulla järjestettäviin Euroopan parlamentin vaaleihin.

Lempäälän kunnanvaltuutettu Satu Kosolan jakamat ilmapallot tekivät kauppansa kulkueen järjestäytyessä Sorin aukiolla.

Tampereen työväen vappujulan järjesti SAK:n Tampereen paikallisjärjestö yhteistyössä vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien Tampereen kunnallisjärjestöjen kanssa.

Tampereen keskustan ratikkatyömaiden vuoksi vappukulkue järjestäytyi jo toisena vuonna peräkkäin Sorinaukiolla eikä Tammelan Murtokadulla.

Julkaisemme kuvakimaran Tampereen vappukulkueesta ja vappujuhlasta Jugend-torilla. Kuvien ja kuvatekstien lomassa julkaistaan otteita Antti Salosen ja Sinikka Torkkolan puheista.

Tahdit kulkueelle antoi perinteiseen tapaan Tampereen työväenyhdistyksen soittokunnan (TTY:n soittokunta, perustettu vuonna 1887) kokoonpanoihin kuuluva Puistotornin puhaltajat.

Antti Salonen:
Palkansaajien mahdollisuudet vaikuttaa yhteiskunnalliseen kehitykseen ovat olleet viimeiset neljä vuotta olemattomia, jousto- ja venymiskyky on revitty äärimmilleen. Samalla on puhuttu talkoista, mutta näissä talkoissa ei isäntiä näkynyt.

Sipilän hallitus teki yhdessä sielunveljiensä kanssa kaikkensa nakertaakseen sopimusyhteiskuntaa ja luottamukseen perustuvaa työmarkkinajärjestelmää. Edesmennyt hallitus joka lopulta tukehtui itse leipomaansa kakkuun, tuki avoimesti ja ideologisista syistään työmarkkinahäiriköiksi osoittautunutta Suomen Yrittäjien johtoa.

Näissä yhteyksissä työväenliike joutui käyttämään oikeudenmukaista voimaansa, suojellakseen syyttömästi syyllistettyjä työttömiä sekä työssäkäyvää kansan osaa. Kansalaisille on Suomessa ja muissa oikeusvaltioissa suotu lain mukainen oikeus mielenilmauksiin ja näin tulee olla myös jatkossa.

Sinikka Torkkola:
Kansalaiset näyttivät vaaleissa hyvin selvästi, mihin suuntaa Suomea pitää viedä. Vaalitulos tarkoittaa, että seuraavan hallituksen tulee toteuttaa punavihreää politiikkaa, joka ryhtyy ripeästi toimiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi sekä köyhyyden ja eriarvoistumisen vähentämiseksi. Punavihreiden vaalivoittajien tulos on käytävä ilmi niin hallituksen kokoonpanon kuin ohjelmasisältöjen osalta.

Vappukulkue ‒ tai vappumarssi, kuten sitä Tampereella on totuttu nimittämään ‒ kulki Hatanpään valtatietä Hämeenkadulle ja edelleen Keskustorille. Kuvan ottohetkellä vain noin puolet värikkäästä kulkueesta oli taittanut kadulle Sorinaukiolta.

Antti Salonen:
Odotukset tulevalle hallitukselle ja työmarkkinakierrokselle ovatkin nyt poikkeuksellisen kovat. Menon on pakko muuttua, talkoot ovat ohi. Me emme voi enää kulkea kikyillä kivettyjä työmarkkinateitä. Emme voi hyväksyä sitä, että työn tekemisestä saatua arvonnousua jaetaan vain harvoille. Työstä saatu arvonousu kuuluu myös työn tekijälle. Tämä on hyvä tiedostaa myös etelärannassa, työnantajalinnakkeessa. Työväenliike on valmis nostamaan tulevalla työmarkkinakierroksella esiin oikeudenmukaisuuden äänen.

Myös opiskelijat olivat näkyvästi mukana vappukulkueessa.

Sinikka Torkkola:
Punavihreää politiikkaa ennakoivat myös hallitustunnustelija Antti Rinteen kysymykset mahdollisille hallituskumppaneille. Vasemmistoliitto on valmis osallistumaan sosiaalidemokraattien johtamaan hallitukseen. Vasemmistoliiton vastauksissa Rinteen kysymyksiin esitetään uuden hallituksen tehtäväksi perua perusturvaa heikentäneet indeksileikkaukset ja indeksijäädytykset. Myös työmarkkinatukea, peruspäivärahaa, sairauspäivärahoja, vammaistukea ja opintorahaa tulisi korottaa. Työttömien turhanpäiväinen hyppyyttäminen eli niin sanottu aktiivimalli on syytä perua.

Hallituksen tulee olla ilmastopolitiikassaan kunnianhimoinen ja oikeudenmukainen. Ilmastopolitiikkaa tulee todella pyrkiä toimiin, joilla ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää puoleentoista asteeseen. Vasemmistoliitto ei osallistu hallitukseen, joka suunnittelee Suomen liittymistä Natoon tai työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista,

Keskustorin eteläinen puoli, Jugend-tori täyttyi pian juhlaväestä.

Antti Salonen:
Yksi keskeisimmistä työelämän tavoitteista seuraavalle eduskuntakaudelle, tulee olla Sipilän hallituksen tekemien ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikennyksen, sekä työmarkkinatuen, peruspäivärahan ja muiden indeksisidonnaisten etuuksien leikkausten peruminen. Yhteiskunnan heikompiosaiset on otettava paremmin huomioon, eri osapuolia on aidosti laskeuduttava kuuntelemaan sanelun ja uhkailun sijasta. Ympäristö ja ilmasto haasteet on muunnettava työllisyyspolitiikaksi ja taloudellisiksi mahdollisuuksiksi.

Keskustorin Jugend-torilla puhuivat (vasemmalta oikealle) pääluotto Sinikka Torkkola, Kalevi Sorsa säätiön toiminnanjohtaja Kaisa Penny ja pääluottamusmies Antti Salonen. Torkkola on vasemmistoliiton ja Penny sosiaalidemokraattien ehdokkaana Euroopan parlamentin vaaleissa.

Sinikka Torkkola:
Euroopan unionin politiikassa on toki paljon korjattavaa, mutta on muistettava, että EU on tuonut aiemmin niin sotaisaan maanosamme rauhaa ja vakautta. EU:n jäsenmaat eivät ole sotineet keskenään eikä yhteenkään jäsenmaahan ole hyökätty. Euroopan unioni on hyvä esimerkki siitä, miten kansainvälisellä yhteistyöllä voidaan rakentaa rauhaa ja vakautta.

Ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaava ilmastonmuutos vaatii kansainvälistä yhteistyötä. Euroopan unionista tulee tehdä ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijä. Ilmastonmuutoksen torjunta on meidän aikamme jälleenrakennusta. Eurooppaan ekologisen jälleenrakennuksen ohjelma merkitsee investointeja Euroopan raideyhteyksiin ja koulutukseen, tutkimukseen, sekä tuotekehitykseen.

Se tarkoittaa myös lisää työpaikkoja. Investointeja varten rahaa voidaan kerätä ilmastomuutoksen torjuntaa edistävillä toimilla kuten lento- ja muoviverolla sekä hiilitullit EU:n ulkopuolelta tuotaville tuotteille. Rahoitusta saadaan myös asettamalla rahoitusmarkkinavero sekä suitsimalla harmaata taloutta ja verovälttelyä, jotka lisäävät Euroopan unionin jäsenvaltioiden verotuloja.

Vasemmistoliiton uuden visuaalisen ilmeen mukaiset liput ja ilmapallot toivat lisäväriä Jugend-torille.

Antti Salonen:
Kansainvälinen talous ja vientiteollisuuden hyvät näkymät, ovat saaneet Suomessakin työllisyyden hyvään kasvuun. Samoin työttömyys on useita vuosia peräkkäin pienentynyt. Silti epävarmuus tulevasta painaa kansalaisia.

Seuraavien vuosien aikana on saatava aikaan uusi yhteiskunnallinen linja: on panostettava työllisyyden kasvuun ja laadukkaaseen työelämään. Suomalaisia ei enää saa ajaa vastakkain toistensa kanssa.

Palkansaajien, elinkeinoelämän ja maan tulevan hallituksen on löydettävä aidosti yhteinen sävel talouden ja työllisyyden hoitamiseen. Siihen meillä kaikilla on täysi oikeus. Tulevan hallituksen on oltava kykenevä turvaamaan työntekijöiden oikeuksia ja arvoa. Siinä tulee olla mukana molemmat eduskunnassa olevat vasemmistopuolueet. Näin varmistamme, että myös palkansaajien ääni kuuluu ja näkyy seuraavat neljä vuotta.

Tuula Aberla ja Tero-Petri Suovanen vastasivat Tampereen vappujuhlan kulttuuriannista.

Sinikka Torkkola:
Eurooppa on kotimme. Sen tulee olla hyvä koti, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä. Jokaiselle Euroopassa asuvalla tulee olla oikeus hyvinvointiin ja mahdollisuudet osallistua yhteiskuntaan, Ketään ei saa syrjiä eikä kenenkään ihmisoikeuksia loukata. Kolmen ja puolen viikon päästä järjestettävissä europarlamenttivaaleissa äänestetään siitä, millaista Eurooppaa seuraavat vuodet rakennetaan. Käytä siis ääntäsi ja näytä suunta kohti oikeudenmukaista ja turvallista Eurooppaa meille kaikille.

Sinikka Torkkolan koko puhe (Torkkolan verkkosivut)

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *