Otetaan huonot uutiset ensin pois alta. Näyttää siltä, että Italiasta ei valita yhtään sosiaalidemokraateista vasemmalla olevaa edustajaa Euroopan parlamenttiin. Ei demareitakaan Italiasta valita montaa. Demokraattinen puolue (PD) sai viime vaaleissa liki puolet (31) Italian 73 paikasta, nyt paikkoja on mielipidemittausten mukaan tulossa vain 18.
Katsaus onkin hyvä aloittaa Italiasta, sillä Italian poliittinen muutos on poikkeuksellista, vaikka median raportteja seuratessa voisi luulla, että pian koko Eurooppa marssii Euroopan radikaalioikeiston johtajaksi itsensä huutaneen Italian varapääministeri Matteo Salvinin joukoissa. Mielipidemittausten mukaan kolme muukalaiskammoista ryhmää on saamassa noin 45 paikan nettolisäyksen Euroopan parlamenttiin. Tästä nettolisäyksestä puolet tulee Italiasta, ja koko lisäys on samaa luokkaa kuin Euroopan kokoomuslaisten puolueiden tappiot.
Italia on siis eri maata. Italian vasemmisto osallistui vuoden 2014 europarlamenttivaaleihin Toinen Eurooppa -vaaliliitossa (L’Altra Europa – Con Tsipras) ja sai kolme paikkaa vasemmistoryhmään (European United Left – Nordic Green Left (GUE/NGL), Euroopan yhtynyt vasemmisto ‒ Pohjoismaiden vihreä vasemmisto).
Altra ylitti neljän prosentin äänikynnyksen äärimmäisen täpärästi saadessaan 4,03 prosenttia äänistä. Kannatusmittaukset lupasivat vaalien aluspäivinä 3,7 prosenttiyksikköä. Nyt ennen vaaleja tehdyt gallupit ovat luvanneet vasemmistopuolueiden uudelle vaaliliitolle, Vasemmisto (La Sinistra) keskimäärin 2,6 prosentin ääniosuutta. Matka äänikynnykseen tuntuu liian pitkältä.
Vasemmistolle ennustetaan tappiota Alankomaissa, Espanjassa ja Tšekissä
Alankomailla on kolme paikkaa vasemmistoryhmässä, Sosialistisella puolueella (SP) kaksi ja eläinsuojelupuolueella yksi. Kannatusmittausten mukaan SP olisi menettämässä toisen paikkansa. Alankomaissa europarlamenttivaalit järjestettiin jo torstaina. Jos ovensuukyselyt vastaavat vaalitulosta, saa SP yhden paikan ja eläinsuojelupuolue menettää ainoansa.
Espanjassa vasemmisto on häviämässä kolme paikkaa. Espanjassa paikkaennusteiden tekeminen on kuitenkin erittäin epävarmaa, koska alueita ja puolueita on hyvin paljon.
Tšekki on ainoa sosialistiseen kokeiluun osallistunut maa, josta vasemmistoryhmässä on tällä hetkellä edustus. Kommunistinen puolue on kannatusmittausten mukaan menettämässä yhden kolmesta paikastaan.
Slovenian ja Belgian edustajat nousemassa vasemmistoryhmään
GUE/NGL-ryhmässä on tällä hetkellä edustajia 14 maasta eli joka toisesta EU:n jäsenmaasta. Jäsenet ovat etupäässä 1900-luvulla Euroopan unioniin liittyneistä maista. 2000-luvulla unioniin liittyneet 13 maata ovat Kyprosta ja Maltaa lukuunottamatta kaikki sosialismia 1900-luvulla kokeilleita maita. Niistä vasemmistoryhmällä on jäseniä vain Tšekistä.
Nyt vaikuttaa siltä, että Slovenian Levica saa yhden maansa kahdeksasta mepistä. 2000-luvulla unioniin liittyneistä maista myös Kyprokselta on edustus vasemmistoryhmässä. AKEL säilyttänee molemmat paikkansa.
Vasemmistoryhmässä on edustajia kaikista 1900-luvulla unioniin liittyneistä 15 maasta lukuunottamatta Itävaltaa, Luxemburgia ja Belgiaa. Nyt Belgian työväenpuolueella on kannatusmittausten mukaan hyvät mahdollisuudet saada edustaja Euroopan parlamenttiin.
Lisäpaikkoja luvassa Kreikassa, Ranskassa ja Ruotsissa
Kreikan Syrizan kannatus on pudonnut kannatusmittauksissa rajusti maan edellisten parlamenttivaalien jälkeen, mutta kannatus on jopa noussut vuoden 2014 europarlamenttivaalien kannatukseen verrattuna. Syrizalle ennustetaan seitsemää paikkaa, yhden paikan lisäystä.
Ranskan vasemmistopuolueiden menestys oli erittäin huono edellisissä europarlamenttivaaleissa. Nyt meppien lukumäärä näyttää tuplaantuvan kahdeksaan paikkaan. Ranskan kommunistinen puolue jää kannatusmittausten mukaan ilman paikkoja.
Ruotsin vasemmistopuolueen kannatus näyttää jatkuvan syksyn voitokkaiden vaalien jälkeen. Puolue on saamassa lisäpaikan. Muissa maissa vasemmistopuolueiden edustus Euroopan parlamentissa näyttää säilyvän ennallaan, Suomen vasemmistoliitto ja Pohjois-Irlannin (Britannian) Sinn Féin ovat pitämässä paikkansa.
Portugalissa vasemmisto pitänee neljä paikkaansa, mutta CDU, jolla nyt on kolme paikkaa, jää kannatusmittauksissa BE:n taakse. BE:llä on nyt yksi paikka, vaalien jälkeen molemmilla puolueilla lienee kaksi paikkaa.
Myös Irlannin vasemmisto säilyttää mielipidemittausten mukaan neljä paikkaansa. Irlannissa vaalit järjestettiin jo eilen. Jos ovensuukyselyjen tulos ennakoi vaalitulosta oikein, uhkaa vasemmistoa kahden paikan menetys. Irlannin vaalijärjestelmä on erittäin monimutkainen, ja lopullisen tuloksen selviämiseen saattaa mennä jopa päiviä.
Vaikka vaaleja on jo eilen ja torstaina järjestetty ja vaaliuurnilla käydään muutamassa maassa jo tänään, julkaistaan virallisia vaalituloksia vasta huomenna, jolloin vaalihuoneistot avautuvat useimmissa Euroopan unionin jäsenmaissa.
|||
Puolueita, joiden mepit kuuluvat GUE/NGL ryhmään tai tulevat siihen todennäköisesti liittymään jos tulevat valituiksi Euroopan parlamenttiin:
Alankomaat
SP, Sosialistinen puolue, Socialistische Partij
PvdD, Eläinten puolue, Partij voor de Dieren
Belgia
PVD/PVDA Belgian työväenpuolue Parti du Travail de Belgique (ranskaksi) Partij van de Arbeid van België (hollanniksi)
Britannia (Pohjois-Irlanti)
SF Sinn Féin
Espanja
UP Yhdessä voimme muuttaa Euroopan, Unidas Podemos cambiar Europa, vaaliliitto johon kuuluvat muiden muassa Podemos; IU, Yhtynyt vasemmisto Izquierda Unida sekä EQUO, vihreiden puolueiden vuonna 2011 perustama puolue.
Irlanti
SF Sinn Féin
Italia
L’Altra Europa Toinen Eurooppa Tsipraksen kanssa, L’Altra Europa con Tsipras (2014)
LS Vasemmisto, La Sinistra (2019)
Kreikka
Syriza, ΣΥΡΙΖΑ Radikaalisen vasemmiston liitto, Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
Kypros
AKEL Työkansan edustyspuolue, Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού
Portugali
BE Portugalin vasemmistoblokki Bloco de Esquerda Portugal
CDU Demokraattinen yhtenäisyysliitto, Coligação Democrática Unitária. CDU on vaaliliitto, jonka muodostavat PCP, Portugalin kommunistinen puolue, Partido Comunista Português ja PEV, Ekologinen puolue vihreät, Partido Ecologista Os Verdes.
Ranska
FI Taipumaton Ranska, La France insoumise
Ruotsi
V Vasemmistopuolue, Vänsterpartiet
Saksa
Linke Vasemmisto, Die Linke
Tierschutzpartei Ihmisen, ympäristön ja eläinsuojelun puolue, Partei Mensch Umwelt Tierschutz
Slovenia
Levica Vasemmisto, Levica
Suomi
Vasemmistoliitto
Tanska
Ø Punavihreä yhtenäisyyslista, Enhedslisten – De Rød-Grønne
N Kansanliike EU:ta vastaan Folkebevægelsen mod EU
Tšekki
KSČM Böömin ja määrin kommunistinen puolue, Komunistická strana Čech a Moravy
Ennusteita Euroopan parlamentin vaalin paikkojen jakautumisesta
Financial Times
Der (europäische) Föderalist (saksankielinen)
Europe Elects
Politico
Euroopan parlamentin nykyiset jäsenet ja ryhmät (Euroopan parlamentin tietokanta, eri kielillä, myös suomeksi)