Pispalan kulttuuriyhdistyksen luotsaama Hirvitalo Tampereen Tahmelassa ei ole välittömässä vaarassa, mutta kaupungin toiminta ei aina vala uskoa pitkäjänteiseen ja johdonmukaiseen kulttuuritoiminnan tukemiseen, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Sami Maalas.
Tampereen yhdyskuntalautakunnan jäsen Jouni Sirén kirjoitti tiistaina Vasen Kaistassa, miten kaupungin viranhaltijat olisivat esittämässä kulttuuritila Hirvitalon vuokrasopimuksen päättämistä syyskuun 2020 jälkeen. Taustalla ovat aikeet myydä tontti eteenpäin.
Sittemmin apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki on viestinyt, ettei Hirvitalon vuokrasopimus olisi uhattuna nyt eikä tulevaisuudessa. Huhut ja väärinkäsitykset herättivät kuitenkin voimakasta keskustelua Hirvitalon ympärillä ja saivat myös Pispalan kulttuuriyhdistyksen reagoimaan asiaan.
Huhumylly pyörii
Yhdistyksen puheenjohtaja Sami Maalas kertoo, että myös yhdistykselle tieto vuokrasopimuksen mahdollisesta päättämisestä tuli pitkälti Jouni Sirénin kannanoton kautta.
– Huhujen kautta alun perin kautta rantain on tietynlaista ääntä ollut. Jouni Sirén ja Juhana Suoniemi olivat vähän vihjailleet, että jotain tällaista on tekeillä ja jotain kannattaisi asialle tehdä.
Huhumylly rikkoutui lopulta Sirénin kirjoituksen myötä ja vyyhtiin tuli sittemmin enemmän selvyyttä. Maalas kertoo, että kaupungin suunnaltakin tuli keskiviikon aikana viestiä, ettei toimintaa olla aikeissa lopettaa. Kyse oli sen sijaan väärinkäsityksestä.
– Apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäeltä on tullut viestiä, ettei Hirvitalon tonttia oltaisi ainakaan heti myymässä. Kyseessä oli ilmeisesti jonkinlainen joka vuosi esille tuotava lista, jossa vain inventoidaan mahdollisia myyntikohteita.
Tontin myynti ja vuokrasopimuksen päättyminen tapahtuisivat aikaisintaan kaavoitusprosessin päättymisen jälkeen, johon valituskierroksineen on vielä useita vuosia aikaa. Maalas ei kuitenkaan koe, että julkinen reaktio asiaan olisi ollut turha. Julkisuuskampanjalla on ollut hyvä vaikutus tietoisuuden kasvattamiseen aiheesta ja se on myös herättänyt keskustelua kulttuuritoiminnan arvosta kaupungissa.
Toiminnan arvo ei euroissa mitattavissa
Sami Maalas kuvaa Hirvitalon toimintaa erittäin aktiiviseksi, eikä tässä mielessä vuokrasopimuksen päättämiseen pitäisi olla toimintaan perustuvia syitä. Hirvitalon toimintaa on suunniteltu pitkälle ensi vuoteen. Toiminta ei rajoitu vain paikallisiin tekijöihin, vaan talolla käy niin kansallisia kuin kansainvälisiäkin vierailevia taiteilijoita. Vaikka Hirvitalon toiminta lähtee ruohonjuuritasolta, ovat monet hankkeet monipuolisia ja niitä tehdään yhteistyössä erilaisten instituutioiden kanssa.
Maalas muistuttaa, että Pispalan kulttuuriyhdistyksen toiminta on pitkälti kaupungista riippumatonta. Rahoitus tulee tavanomaisilta tieteen ja kulttuurin rahoittajilta, kuten Suomen kulttuurirahastolta, Koneen säätiöltä ja Taiteen edistämiskeskukselta.
– Olisi iso virhe sulkea meidät tässä vaiheessa, etenkin kulttuuripääkaupunkihankkeen valossa. Meidän toiminnastamme ei koidu kaupungille kustannuksia, vaan kaikki tehdään ulkopuolisin varoin ja avustuksin. Tälläkin hetkellä meillä on useita pidempiaikaisia projekteja kesken, joten toiminnan päättyminen tarkoittaisi niin meidän oman kuin monien yhteistyötahojenkin rahoituksen katkeamista.
Maalas korostaa, että Tampereen kaupungilla on varmasti aidosti runsaasti tahtoa mahdollistaa kansalaistoimintaa, mutta joskus sen toiminta näyttäytyy epäjohdonmukaisena.
– Olen joskus kutsunut kaupungin toimintaa moniraajaiseksi. Yksi käsi syöttää ja toinen pitää sormea liipaisimella. Yksi käsi mittailee arvoa euroissa. On erilaisia silmiä, erilaisia katseita, erilaisia kasvoja. Toiset voivat olla hyvinkin vilpittömiä ja toiset nähdä maailman kyynisemmin.
Maalaksen mukaan kaupungin tulisi ennen kaikkea suoda toimijoille työrauha ja muistaa, että kaupungissa tarvitaan myös kaupunkilaista lähtöisin olevia henkireikiä, joita ei kaikkia tarvitse ohjata yläpuolelta. Hän kertoo ymmärtävänsä, että kaupungilla on myös kova taloudellinen paine edistää uudisrakennushankkeita. Ne rahat mitä esimerkiksi Hirvitalon tontista voitaisiin saada eivät kuitenkaan voisi korvata sitä kulttuuritoimintaa, mitä siellä nyt harjoitetaan.
Hirvitalo elää
Pispalan kulttuuriyhdistyksen toiminta on hyvin kiinnittynyt yleiseen pispalalaiseen kulttuuritoimintaan. Alueen eri järjestöt ja muut toimijat, kuten Pispalan kirjasto, Rajaportin sauna, Tahmelan huvila, Kurpitsatalo ja Vastavirta-klubi vetävät kaikki enemmän tai vähemmän yhtä köyttä matalan kynnyksen kaupunkilaistoiminnan hyväksi.
Lauantaina Hirvitalolla järjestetään Hirvitalo elää -tapahtuma, jolla pyritään osoittamaan tukea Hirvitalolle ja näyttää yleisesti projektin suosio ja arvo. Toistaiseksi Hirvitalo ei ilmeisesti ole uhattuna ja Maalas toivookin, että pian tilanne kääntyy taas onnelliseksi.
– Mitään en kuitenkaan usko ennen kuin on mustaa valkoisella. Kaupungin kanssa toimiessa ei aina voi muuten toimia.
Julkisuudessa asian alun perin esille tuonut Jouni Sirén tähdentää, että jos kaupunki todella on Hirvitalon toiminnan jatkamisen takana, täytyy asiasta tehdä selkeä pitkän tähtäimen päätös.
– Poliittisilta päättäjiltä tarvitaan selkeä kannanotto Hirvitalon tulevaisuuden puolesta. Kun kysyin kaupungin kiinteistöpäälliköltä, miksi Hirvitalon vuokrasopimusta ei ole haluttu jatkaa syyskuun 2020 jälkeen, sain yksiselitteisen vastauksen, että viranhaltijat esittävät, että talon tontti kaavoitetaan uuteen käyttöön ja myydään. Jos Hirvitalon pitkäjänteinen toiminta halutaan turvata, asunto- ja kiinteistölautakunnan ja vastaavan apulaispormestarin pitää yksiselitteisesti hylätä tämä viranhaltijoiden esitys ja solmia Hirvitalosta pitkäkestoinen vuokrasopimus.
|||
Lauantaina 15.6. järjestetään Hirvitalolla tukitapahtuma ”Hirvitalo elää!”. Tapahtuma Facebookissa.
Lisätty Jouni Sirénin lausunto 13.6.2019 kello 14.50.