Artikkeli: Suomi, Vasemmisto

20.6.2019 klo 12:01

Noora Tapio ilmoittautui Vasemmistonuorten puheenjohtajakisaan

Vasemmistonuorten puheenjohtajan paikkaa tavoitteleva Noora Tapio rentoutuu poliittisen työn ja opiskelun lomassa ottamalla laukustaan neulepuikot. Hänellä on jaloissaan melkein aina itse neulotut villasukat. Neulomisen hän oppi YouTubesta löytyneiden opetusvideoiden avulla.

Vasemmistonuoret valitsee ensi syksynä puheenjohtajan jäsenäänestyksen perusteella. Ensimmäisenä puheenjohtajaehdokkaaksi ehti ilmoittautumaan tamperelainen 22-vuotias yhteiskuntatutkimuksen opiskelija Noora Tapio.

Päätös Vasemmistonuorten puheenjohtajuuden hakemisesta on luontevaa jatkoa Noora Tapion yhteiskunnalliselle työlle viime vuosina. Hän ei ole epäröinyt kantaa vastuuta aina tilaisuuden tullen. Kolme vuotta sitten Tapio valittiin Tampereen vasemmistonuorten ja Hämeen vasemmistonuorten puheenjohtajaksi. Nämä tehtävät hän on jo jättänyt, mutta hän toimii Vasemmistonuorten hallituksessa ja työ-, talous- ja elinkeinopoliittisessa jaostossa.

Kaksi vuotta sitten Noora Tapio asetettiin ehdolle Tampereen kaupunginvaltuustoon, ja 346 ääntä riitti hyvin valtuustopaikan voittamiseen. Tänä keväänä Tapio oli ehdolla eduskuntaan. Ensikertalaiselle huikeat 1 851 ääntä ei vienyt eduskuntaan asti, mutta varakansanedustajan paikka jäi vain 137 äänen päähän.

Kuvassa Noora Tapio poseeraa Tampereen seudun koulujen Maailman koulun matkalaukkujen äärellä. Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjalta ylioppilaaksi valmistunut Tapio pitää kansainvälisyyttä ja kansainvälistä solidaarisuutta keskeisenä periaatteena yhteiskunnallisessa toiminnassa. Viikko sitten hän palasi Rostockin seudulta Saksan vasemmistolaisen nuorisojärjestön Solidin aluejärjestön kesäleiriltä.

Vasemmistonuoret valmistautuu marraskuussa Kajaanissa pidettävään liittokokoukseensa aivan uudenlaisessa tilanteessa: maahan syntyi hallitus, jossa vasemmistoliitto on mukana. Se ei ole uutta, että vasemmistoliitto on hallituksessa, mutta se on, että vasemmistoliitto on hallituksessa, jossa ei ole kokoomusta.

‒ Mahtaako Vasemmistonuoret nyt ensimmäistä kertaa tukea vasemmistoliiton osallistumista hallitukseen, naurahtaa Noora Tapio.
‒ Tämän kansanrintamahallituksen ohjelma on lupaus politiikan suunnan muuttumisesta. Suhtautumisessa ilmastokatastrofiin, koulutukseen, köyhyyden poistamiseen ja ihmisoikeuksiin seurataan pitkälti punavihreitä arvoja, Tapio iloitsee.
‒ Ei hallitusohjelma silti ole läheskään täydellinen, siitä jäi puuttumaan moni Vasemmistonuorten tärkeä tavoite. Esimerkiksi translain uudistus näyttää jäävän vaillinaiseksi ja hallitusohjelma hyvistä tavoitteistaan huolimatta ei osoita riittäviä keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, Tapio pohtii.
‒ Mutta tämä oli ehkä paras ohjelma, joka nykyisillä voimasuhteilla voitiin saada aikaiseksi, uskoo Noora Tapio.

Vasemmistonuoret tunnetaan parhaiten ulkoparlamentaarisista kampanjoistaan, vaikka järjestön tunnus Kaduilla ja kabineteissa korostaa myös parlamentaarisen toiminnan merkitystä. Mutta miten on nyt, kun Vasemmistonuoret tukee hallitusta, siirtyisikö Noora Tapion johtama Vasemmistonuoret enemmän kabinettien puolelle?

Kansanrintamahallitus ei tee maailmaa valmiiksi, joten Vasemmistonuorten ja muun kansalaisyhteiskunnan täytyy näkyä ja kuulua aktiivisesti kaduilla. Vasemmistonuoret erottuu muista poliittisista nuorisojärjestöistä erityisen vahvasti juuri katuaktivismilla, Tapio korostaa.

‒ Olen kuullut huolia kabinettivaikuttamisesta kiinnostuneilta jäseniltämme siitä, että järjestö ei anna riittävästi eväitä siihen. Vasemmistonuoret on mielestäni omaehtoisuuteen pohjautuva yhteisö ja haluankin vahvistaa jäsenistömme mahdollisuuksia tehdä politiikkaa juuri heidän haluamallaan tavalla, oli kyse sitten toiminnasta kaduilla tai kabineteissa.

Opiskelijan ja poliitikon uran yhteensovittaminen vaatii hyvää suunnittelua ja organisointia. Ensimmäinen opiskeluvuosi sujui aikataulussa, vaikka eduskuntavaalikampanja vei paljon aikaa. Kokousten lomassa Noora Tapio käy usein valmistautumassa tentteihin lempipaikassaan Metsossa Lukuhommat sujuvat myös kaupungin virastotalon lähellä Laikussa, jossa tämä haastattelu tehtiin.

Puheenjohtaja on tärkeä henkilö myös demokraattista päätöksentekoa noudattavalle järjestölle. Jokainen puheenjohtaja jättää sormenjälkensä järjestön profiiliin. Miltä Noora Tapion jättämä jälki voisi näyttää?
Vasemmistolla on haastava suhde johtamiseen. Se nähdään monesti autoritäärisenä ja kuriin perustuvana, jonka vuoksi sitä jopa vältellään. Hyvä järjestöjohtaja toimii tavalla, joka mahdollistaa jokaisen jäsenen aktiivisuuden esimerkiksi delegoimalla tehtäviä aktiivisesti, varmistaen, että asiat tulevat tehdyksi ja huolehtien aktiivien hyvinvoinnista. Mutta ennen kaikkea hyvä johtaja varmistaa demokratian toteutumisen järjestössä. Toivonkin, että voisin kehittää järjestön ja laajemmin koko vasemmistolaisen liikkeen johtajuuskulttuuria aktiivisemmaksi ja demokraattisemmaksi, määrittelee Noora Tapio tavoitteitaan.

Vasemmistonuorten puheenjohtajaehdokas Noora Tapio:

Ikä: 22 vuotta
Asema: Yhteiskuntatieteiden ylioppilas
Toiminta vasemmistonuorissa:
2016‒2017 Tampereen Vasemmistonuorten ja Hämeen Vasemmistonuorten puheenjohtaja
Vasemmistonuorten hallituksen jäsen
Vasemmistonuorten työ-, talous- ja elinkeinopoliittisen jaoston jäsen
Tärkeimmät muut luottamustehtävät:
Tampereen kaupunginvaltuutettu
Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen
Pirkanmaan maakuntavaltuuston jäsen
Tampereen ylioppilaskunnan edustajiston jäsen
Harrastukset:
Käsityöt, ruuanlaitto, piirtää maalaa ja toisinaan valokuvaakin.

Noora Tapiosta aikaisemmin Vasen Kaista verkkolehdessä:

Noora Tapio: tinkimätön reilun yhteiskunnan rakentaja (eduskuntavaaliehdokasesittely) 10.3.2019
Noora Tapio: kaupunkikulttuuria arvostava aktivisti (kunnallisvaaliehdokasesittely) 7.3.2017 

Asiasta lisää muualla verkossa:

Noora Tapio (poliitikkosivu Facebookissa)
Vasemmistonuoret (Verkkosivu) 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *