Artikkeli: Uutiset 2013–2018

3.5.2018 klo 16:03

Vasemmistoliitto sai potkut Tampereen pormestarikoalitiosta

Tampereen kaupunginvaltuuston istuntosali (Arkistokuva)

 

Teksti: CAI MELAKOSKI   
Tampereen kaupungin pormestarikoalitio on tänään ilmoittanut erottaneensa vasemmiston valtuustoryhmän jäsenyydestään. Vasemmistoliiton edustajien puhdistaminen kaikista luottamuselimistä missä tämä on mahdollista, on jo aloitettu.

Vain vuosi sitten Tampereen valtuustoryhmät sopivat juhlallisesti, että kaupungille tehdään tasapainottamisohjelma, mutta tietyin rajoituksin. Pormestarikoalition jäsenet allekirjoittivat pormestariohjelman, jossa lukee: Asiakasmaksuja voidaan korottaa elinkustannusten keskimääräistä nousua vastaavalla määrällä, mikäli lainsäädäntö sen mahdollistaa.

Toissa maanantaina tasapainottamisohjelma runnottiin läpi valtuustossa. Vasemmiston ryhmä ehdotti kolmea muutosta:

  1. Asiakasmaksuja ei koroteta elinkustannusten keskimääräistä nousua suuremmalla määrällä, sillä näinhän oli nimenomaan sovittu.
  2. Ikäihmisille ei määrätä uutta kotiutustiimin palveluille asetettavaa maksua, sillä uudet asiakasmaksut ovat roimaa asiakasmaksujen korotusta.
  3. Nekalan kirjastoa ei lakkauteta.

Kaksi ensimmäistä esitystä eivät kovin paljoa keskustelua aiheuttaneet. Sen sijaan valtuuston enemmistö oli puheista päätellen ehdottomasti Nekalan kirjaston lopettamista vastaan. Kuitenkin suurin osa kirjaston säilyttämistä puolustaneista valtuutetuista äänestyksessä vastusti kirjaston poistamista säästöohjelmasta.

Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen kommentoi tilannetta:

‒ Ihmettelen tilannetta, että erimielisyys 1,5 miljoonan euron summasta 43,5 miljoonan euron kokonaisuudessa johti erottamiseen koalitiosta. Ennen talouden tasapainottamisohjelmaa käsitellyttä kaupunginvaltuuston kokousta meille ei kerrottu, että muutosesitysten tekeminen johtaa erottamiseen koalitiosta.

‒ Vasemmistoliiton tekemät muutosesitykset olivat koalitioryhmien yhdessä hyväksymän pormestariohjelman mukaisia. Vielä viime marraskuussa kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja vaati vasemmistoliittoa noudattamaan pormestariohjelmaa. Nyt puoli vuotta myöhemmin meidät erotettiin koalitiosta ohjelman noudattamisen vuoksi, Aaltonen harmittelee.

Rankaisutoimien kanssa ei heikentynyt pormestarikoalitio aikaile. Vasemmistoliitto on jo menettänyt paikkansa sähkölaitoksen ja Särkänniemen hallituksissa.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Lisää avoimuutta ja demokratiaa Tampereen päätöksentekoon (30.4.2018)
Miten te ette kyynisty? (29.4.2018)
Vasemmisto kantaa vastuuta 
(25.4.2018)
Vasemmiston muutosesitykset Tampereen talouden tasapainotusohjelmaan hylättiin
 (24.4.2018)
Asiakasmaksut luovat pyöröovi-ilmiön (23.4.2018)
Nekalan kirjaston kohtalo vaakalaudalla – viedäänkö alueen ainoa lähipalvelu osana säästöpakettia? (20.4.2018)
Kirjastoalan ammattilaiset puolustavat kirjastoja (17.4.2018)
Vasemmisto piti kiinni palvelulupauksista (9.4.2018)
Realismia talouspäätöksiin (9.4.2018)
Nekalalaiset vetoavat kirjaston säilyttämisen puolesta (8.4.2018)
Vasemmisto ei hyväksy pormestariohjelman vastaisia säästöjä (5.4.2018)
Suhmurointi pilaa pormestariohjelman (2.1.2018)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *