Artikkeli: Tampere

20.9.2019 klo 09:36

Tampereen vasemmiston valtuustoryhmä vaatii korruptiivisten piirteiden kitkemistä kaupungin päätöksenteosta

Finnpark oy on tamperelainen pysäköintipalveluja tuottava yhtiö, joka on kaupungin omistuksessa. Atanas Aleksovski valittiin yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi vastoin konsernimääräyksen ohjeita. (Kuva: Cai Melakoski)

Tampereen vasemmistoliiton valtuustoryhmä vaatii Finnparkin hallituksen nimittämisprosessiin liittyvien laiminlyöntien perinpohjaista selvittämistä, se kertoo torstaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Samana päivänä Finnparkin hallituksen nimittämisprosessista julkaistiin riippumaton tarkastusraportti, josta ilmenee, että kaupungin konsernijohto on ilmiselvästi toiminut konsernimääräysten vastaisesti nimittäessään rikoksesta epäillyn Atanas Aleksovskin Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi.

Tampereen vasemmistoliitto vaatii, että asia selvitetään perinpohjaisesti, jotta kaupunkilaisten luottamus hallintoon ja päätöksentekoon ei murene. Valtuustoryhmä kannattaa asian käsittelyä kaupunginvaltuustossa.

‒ Objektiivisen ja puolueettoman käsittelyn takaamiseksi tulee perustaa riippumaton valiokunta, jolle varmistetaan riittävä lainopillinen ja korruption vastaisen työn periaatteet tunteva, konsernijohdosta riippumaton asiantuntija-apu, korostaa konsernijaoston jäsen, kaupunginvaltuutettu Sinikka Torkkola.

Konsernimääräysten vastaisen toiminnan lisäksi Torkkola huomauttaa kaksoisroolien kaupungin elimissä olevan lähtökohtaisesti ongelma, kun luottamushenkilöt valvovat itse omaa toimintaansa.

Kaupunginhallituksen jäsen Minna Minkkinen huomauttaa, että korruptioepäilyt ovat vahingollisia kaupungin maineelle eivätkä ole eduksi kulttuuripääkaupunkihankkeen edistämisessä.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen muistuttaa maanantaisen valtuuston kokouksen luottamusäänestyksestä, jossa vasemmisto esitti Aleksovskin pidättämistä luottamushenkilön toimestaan tähän kohdistuvan rikoskäsittelyn ajaksi. Esitys hävisi äänestyksessä 45-15. Aaltonen pohtii olisiko äänestystulos ollut toisenlainen mikäli selvityksen sisältö olisi ollut tuolloin tiedossa.

Tarkastusraportti Finnpark oy:n hallituksen nimittämisestä liittyy jo vuonna 2017 alkuunsa saaneeseen niin sanottuun Muotialan tapaukseen, jossa Kotilinnasäätiö rikkoi tontinvuokrasopimusta myymällä tontin vuokraoikeuden rakennusyhtiölle. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Kotilinnasäätiön toiminnanjohtajan Atanas Aleksovskin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen luottamusaseman väärinkäyttämisestä. Hovioikeus käsittelee syksyllä 2018 annettua päätöstä eikä tuomio ole lainvoimainen.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *