Artikkeli: Vasemmisto

16.11.2019 klo 15:52

Puoluejohdolta toivotaan panostusta kenttätyöhön ja kuntavaaleihin

Vasemmiston puoluekokous on tänään jo valinnut Li Anderssonin uudelleen puheenjohtajaksi, Jussi Saramon, Minna Minkkisen ja Jouni Jussinniemen varapuheenjohtajiksi sekä Mikko Koikkalaisen puoluesihteeriksi. Keskusteltu on monista kysymyksistä. Kuvassa puheenvuoroaan käyttää Pirkanmaan vasemmiston Ilkka Hirvi. (Kuva on ruutukaappaus kokouksen suorasta verkkolähetyksestä, joka on nähtävissä (myös tallenteena) osoitteessa https://vasemmisto.fi/live/

Vasemmistoliiton puoluekokous alkoi eilen Kuopiossa. Vasen Kaista kysyi neljältä pirkanmaalaiselta ensikertalaiselta puoluekokousedustajalta ennakkotunnelmia puoluekokouksesta.

Mirka Löf on psykiatrinen sairaanhoitaja, Hämeenkyröstä. Aapo Niemi on Saarioisten Sahalahden tehtaan pääluottamusmies Tampereelta. Veera Kiretti on ohjaaja ja Vasemmiston kaupunginvaltuutettu Valkeakoskelta ja Sanna-Maria Anttila Tamperelainen sosionomi ja Vasemmistonuorten Hämeen piirin puheenjohtaja.

Millä mielellä Vasemmistoliiton puoluekokoukseen?

Mirka Löf: Tulin toimintaan viime kuntavaalien alla, paljon on opittavaa. Onneksi kokouksessa mukana on tuttuja konkareita, jotka voivat vastata loputtomiin kysymyksiini.

Aapo Niemi: Tuttuja tulee ympäri Suomea, etenkin tovereita, joihin olen tutustunut hiljattain puolueen poliitikkokoulussa. Hyvät on fiilikset.

Veera Kiretti: On huippua päästä satojen puoluetovereiden kanssa viettämään viikonloppua! Jännittää osaanko pyytää puheenvuorot oikeassa kohdassa.

Sanna-Maria Anttila: Ilmassa on intoa ja jännitystä. On mukavaa päästä tapaamaan tuttuja sekä tutustua uusiin ihmisiin.

Minkä toivoisit nousevan tavoiteohjelmassa tai
vasemmistoliiton agendassa nykyistä näkyvämmin esiin?

ML: Lastenpsykiatrialla työskentelevänä sairaanhoitajana ja äitinä olen huolissani ahdistuneiden koululaisten määrästä. Hyvinvointitutkimukset osoittavat, että lapsemme ja nuoremme voivat yhä huonommin. Koulukuraattoreiden, kouluihin jalkautuvien psykiatristen sairaanhoitajien ja koulupsykologien määrää pitäisi lisätä. Perheiden hyvinvointia tulisi lisätä mm. mielenterveyspalveluiden saatavuutta parantamalla sekä perheneuvolapalveluita lisäämällä.

Meidän pitäisi osata puhutella paremmin etenkin pienituloisia duunarimiehiä.
Aapo Niemi

AN: Työelämän kysymyksissä emme ole tarpeeksi näkyviä. Meidän pitäisi osata puhutella paljon paremmin etenkin pienituloisia duunarimiehiä.

VK: Nostaisin perhevapaan uudistamisen. Toivon tervettä keskustelua perheen ja työn yhteensovittamisesta. Monella työssäkäyvällä on perhe ja perheellisellä työ. Moni perheellinen myös haluaa käydä töissä. Kuinka nämä kaksi asiaa voidaan yhdistää niin ettei toinen sulje pois toista.

Työllistymistä on helpotettava. Kannustinloukut pitää purkaa ja työn vastaanottamisesta ei saa ikinä rankaista.

S-MA: Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteiden saattaminen kuntoon ja sote-uudistuksen tekeminen ovat mielestäni tärkeimpiä tavoitteita. Sote-uudistuksessa pitää näkyä vasemmistolainen kädenjälki, palvelut on tehtävä kaikille saavutettaviksi ja yhteensovitettava ne toisiinsa saumattomasti. Avun ja palveluiden saatavuus ei voi olla kiinni maksukyvystä!

Mihin toivoisit puoluejohdon kiinnittävän
huomiota puolueen järjestötyössä?

ML: Puoluejohto ei saisi keskittyä liikaa pääkaupunkiseudulle. Maakuntiin jalkautuminen vie aikaa, mutta on kyllä sen arvoista. Nykyisinhän voisi osallistua etäyhteyksin paikallisiin kokouksiin. Sillä olisi iso merkitys siellä, missä pienellä väkimäärällä tehdään paljon töitä puoleen hyväksi.

AN: Etenkin syrjäseuduilla ja pienen kannatuksen alueilla puoluejohdon tuki kenttätyön järjestämiselle on erityisen tärkeää.

Aktiivimallin purkaminen lämmittää mieltä ja toiveikkuus politiikkaa kohtaan on palaamassa.
Sanna-Maria Anttila

VK: Vasemmisto on kasvanut vauhdilla isoissa kaupungeissa, mutta emme saa unohtaa maaseutua ja pienissä kaupungeissa vaikuttavia tovereita. Puolueen pitää olla helposti lähestyttävä kaikkialla.

S-MA: Puoluejohdon tulisi kiinnittää parempaa huomiota kentällä tehtävään työhön. Pitäisi kohdistaa resursseja esimerkiksi puolueaktiivien jaksamiseen, kouluttamiseen sekä uusien jäsenten kunnolliseen perehdyttämiseen.

Tiedonkulkuun ja viestintään on panostettava. Piirien ja paikallistason ihmisille pitäisi tarjota riittävästi viestintäkoulutusta. Suunnitelmallinen ja ajoissa laadittu viestintä auttaa ja tukee kenttätyötä. Toimiva sisäinen viestintä vahvistaa myös ulkopuolelle suunnattua viestintää.

Olisiko puoluekokoukselle tehdyissä aloitteissa
jokin, joka on kiinnittänyt huomiotasi?

ML: Aloite 38 ”Päihdepoliittisen työryhmän perustaminen” oli asiantuntevasti kirjoitettu ja tärkeä aloite. Työssäni kohtaan paljon päihteiden aiheuttamia, jopa sukupolvelta toiselle siirtyviä haittoja. Päihdeongelmaa voisi kutsua yhdeksi kansantaudiksemme. Puolueella on tärkeä olla omat selkeät tavoitteet päihdepolitiikassa.

S-MA: Aloitteet 20 ja 21 uusien jäsenten vastaanottamisesta sekä jäsenprosessin sujuvoittamisesta kiinnittivät positiivista huomiota. Puolueeseen liittyminen on tehtävä helpommaksi ja uusien jäsenten toimintaan mukaan vetämistä ja perehdyttämistä pitää tehdä aktiivisesti ja johdon pitää sitä tukea suunnitelmallisesti.

Mitä sanot uuden hallituksen
aloituksesta ja mitä toivot jatkosta?

ML: Suurin saavutus on aktiivimallin kumoaminen. Pienituloisten ihmisten taloudelliseen ahdinkoon toivoisin helpotusta ja olisi mahtavaa, jos terapiatakuu astuisi voimaan tällä hallituskaudella.

AN: Aktiivimallin purku aivan loistavaa! Postin työehtoshoppailun sormien läpi katsominen pistää vihaksi. Sille on tultava loppu.

On tärkeää, että puolueella on omat selkeät tavoitteet päihdepolitiikassa.
Mirka Löf 

VK: Suunta on oikea mutta työtä riittää. Toivon hallitustyöskentelyltä laatua, en määrää. Viedään hyvät asiat huolella loppuun saakka, eikä yritetä saada kuuta taivaalta. 

S-MA: Viime hallituksen kurjistamistoimien jälkeen kuluneet viisi kuukautta ovat osoittaneet, että suunta on parempi ja inhimillisempi. Epäoikeudenmukaisen aktiivimallin purkaminen lämmittää mieltä ja toiveikkuus politiikkaa kohtaan on palaamassa.

Kuntavaalit ovat 2021 huhtikuussa.
Mitä mielestäsi pitäisi tehdä nyt?

ML: Työ, mitä jo teemme kuntien luottamuselimissä, pitää tehdä näkyvämmäksi. Jokaisesta ’voitosta’ tulisi julkisesti paukutella henkseleitä. Yhtä tärkeä asia on juuri nyt löytää hyviä kuntavaaliehdokkaita.

AN: Vaalikampanjan suunnittelun ja taustatyön pitäisi olla jo kovassa vauhdissa ja ehdokkaiden kartoitus ja hankinta myös.

Puoluejohto ei saa unohtaa maaseutua ja pienissä kaupungeissa vaikuttavia tovereita.
Veera Kiretti 

VK: Toivon puoluetyöltä ennen kaikkea näkyvyyttä! Selkeitä arvoja, joita ajamme ja se että meidät pitää tavoittaa helposti. Me emme saa pyytää anteeksi olemassaoloamme!

S-MA: Kuntavaalityö on käynnistettävä heti. Tärkeää olisi tarjota ehdokkuudesta ja tukiryhmätyöstä kiinnostuneille jo tässä vaiheessa tukea ja tietoa kampanjoinnista ja sen suunnittelusta. Tarvitaan aktiivien perehdyttämistä esim. some-viestintää ja torikampanjointia varten.

Mitä Vasemmistoliitto voisi ja sinä itse voisit tehdä,
jotta maailma olisi turvallisempi ja parempi paikka elää?

ML: Eriarvoistuminen lisää konfliktien riskejä ja luo turvattomuutta. Eriarvoistumiseen on Vasemmistoliitolla hyvät keinot puuttua. Ilmastonmuutoksen jarruttaminen on tärkeä osa maapallon turvallisuutta, siihenkin meiltä löytyy paljon hyviä keinoja. Itse aion jatkossakin puuttua vihapuheeseen ja kasvattaa lapsistani empaattisia ja solidaarisia.

AN: Uskon yksilön tekemien pyyteettömien hyvien asioiden tekemisen voimaan. Kun tekee pieniä hyviä asioita tutuille tai tuntemattomille, parantaa se myös omaa elämänlaatua. Sitten jos aikaa ja resursseja riittää, niin sen hyvän eteenpäin viemistä voi tehdä yhteiskunnallisella tasolla.

S-MA: Työ tasa-arvoisemman ja solidaarisemman maailman puolesta vaatii jatkuvia toimia. Vasemmistoliiton tulee toimia aktiivisesti syrjäyttäviä rakenteita vastaan niin Suomessa kuin maailmalla. Itse teen oman osani paremman maailman puolesta olemalla mukana arvojeni mukaisessa kansalaisliikkeessä.

|||
Seuraa suoraa verkkolähetystä puoluekokouksesta

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *