Artikkeli: Tampere, Vasemmisto

28.11.2019 klo 14:16

Tampereen Vasemmiston kunnallisjärjestö jakoi pyyhkeitä demareille ja vihreille

Tampereen vasemmiston uusi kunnallistoimikunta valittiin torstaina. Kuvassa uuden toimikunnan puheenjohtaja Jouni Sirén, varapuheenjohtaja Anu Ropponen, jäsenet Liisa Ahola, Ari Jalava, Oskari Jokinen, Markku Uusiniemi ja Niko Vallenius, sekä varajäsenet Raine Koivumäki ja Päivi Tyni . (Kuva: Markku Uusiniemi.)

Tampereen vasemmiston syyskokous kummasteli demareiden ja vihreiden taipumista kokoomuksen talousarviovaateisiin ja laati asiasta kannanoton. Tampereen vasemmisto muistuttaa kannanotossaan, että pormestarin alkuperäinen talousarvioehdotus olisi voitu hyväksyä, sillä sen takana olisi ollut sosialidemokraattien, vihreiden ja vasemmistoliiton muodostama kaupunginvaltuuston enemmistö.

Pormestari Lauri Lyly teki talousarvioneuvotteluiden alussa esityksen, jossa veroa olisi korotettu 0,75 prosenttiyksikköä. Tampereen vasemmisto kannatti esitystä, sillä veronkorotuksen vaihtoehtona nähtiin palvelujen leikkaukset ja maksujen korotukset.  Neuvotteluja pormestarin talousarvioehdotuksesta vuodelle 2020 käytiin suljettujen ovien takana, joten voi vain arvailla millaisia taivuttamiskeinoja neuvotteluissa käytettiin.

– Tampereen taloudenpidon on perustuttava todellisiin lukuihin ja avoimuuteen eikä suljettujen ovien takana tehtyihin sopimuksiin, vaatii Tampereen vasemmisto kannanotossaan.

Kuka päätti pormestarikoalition verolinjasta

Pian kokoomuksen painostuksen alettua pormestari kääntyikin vastustamaan omaa esitystään. Ja valtuustoon tuotiin kokoomuksen kanssa neuvoteltu esitys, jossa veronkorotus oli laskettu 0,5 prosenttiyksikköön. Tampereen vasemmiston mukaan muutettu talousarvio tarkoittaa, että ensi vuonnakaan Tampere ei saavuta tasapainoista taloutta. Kaupunki jatkaa velkaantumista, kun jo ennakolta on odotettavissa noin 10 miljoonan euron alijäämä.

– Kokoomuksen vaatimuksesta kaupungin tulojen kasvattaminen sijaan talousarvio sisältää tuloeriä, joiden toteutuminen on epävarmaa. Vaarana on, että vajeen täyttämiseksi vaaditaan hyvinvointipalvelujen leikkauksia. Miksi pormestarikoalition enemmistö pitää kokoomuksen miellyttämistä tärkeämpänä kuin vastuullista taloudenpitoa ja omien poliittisten päämääriensä saavuttamista, kysyy Tampereen vasemmisto kannanotossaan.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Sasi kertoo Aamulehdessä (24.11.2019) julkaistussa yleisönosastokirjoituksessaan pormestarikoalition sopineen, että Tampereen veroprosentti pysyy nyt sovitussa vuoteen 2023 asti eli seuraavalle valtuustokaudelle asti.

– Tämä on hälyttävää demokratian kannalta. Sosialidemokraattien ja vihreiden tulee selvästi ilmaista, ovatko ne sitoutuneet tällaiseen sopimukseen, kommentoi Tampereen vasemmiston puheenjohtaja Jouni Sirén.

Uusi kunnallistoimikunta valittu

Tampereen Vasemmiston kunnallisjärjestö keskiviikkona pidetyssä syyskokouksessa keskusteltiin laajasti myös poliittisesta tilanteesta Suomessa. Poliittisen tilannekatsauksen tarjosi valtakunnan osalta puoluehallituksen kokouksesta palannut Jouni Sirén. Tampereen tilannetta avasi valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen. Koko Suomen suhteen puhututti juuri päättynyt postilakko, Tampereella taas loppuun saatu talousarvion käsittely.

Kokouksessa valittiin uusi kunnallistoimikunta. Tampereen kaupungin talousarvioon. Uuden kunnallistoimikunnan puheenjohtajana jatkaa Jouni Sirén ja varapuheenjohtajana Anu Ropponen. Jäseniksi valittiin Sinikka Torkkola, Tapani Peltomaa, Ari Jalava, Liisa Ahola, Niko Vallenius, Kukka Kunnari, Oskari Jokinen, Markku Uusiniemi, Mirja Juusola ja Rainer Panula. Varajäseniksi valittiin Päivi Tyni, Liban Sheikh, Raine Koivumäki, Aapo Niemi ja Annu Toljola.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *