Artikkeli: Maailma

11.2.2020 klo 15:19

Sinn Féin siivitti koko vasemmiston voittoon Irlannissa

Sinn Féinin puheenjohtaja Mary Lou McDonald (oikealla) tervehti lastentarhanopettajien mielenosoitusta Dublinissa viime viikolla (Kuva: Sinn Féin, lisenssillä CC by 2.0)

Irlannin vasemmiston johtavan puolueen, Sinn Féinin (SF) suurvoitto johti siihen, että Irlantia tähän asti hallinneilla porvaripuolueilla Fianna Fáil (FF) ja Fine Gael (FG) ei ole enemmistöä Irlannin alahuoneessa. Tilanne on ainutlaatuinen.

Sinn Féin sai suurimman ääniosuuden ja 37 paikkaa. Toiseksi tullut Fianna Fáil sai pienemmällä äänimäärällä yhden paikan enemmän. Vaalivoittajiin kuuluu myös paikkansa kuusinkertaistanut vihreä puolue ja uudempi sosiaalidemokraattinen puolue.

Sinn Féinin suurvoitosta huolimatta hallitusneuvotteluista tulee vaikeat, sillä nyt kolme suurinta puoluetta ovat tasavahvoja. Kun enemmistöhallitukseen tarvitaan 80 kansanedustajan tuki, puuttuu porvaripuolueiden yhteishallitukselta seitsemän paikkaa, joita haikaillaan sitoutumattomilta. Kahden vaaleissa hävinneen puolueen hallitus olisi kuitenkin hankala ratkaisu.

Sinn Féinin puheenjohtaja Mary Lou McDonald ilmoitti heti vaalituloksen ratkettua, että hän ryhtyy hallitusneuvotteluihin muiden vasemmistopuolueiden kanssa. Sinn Féinillä, vihreillä, kahdella sosiaalidemokraattisella puolueella ja solidaarisuuspuolueella on yhteensä 66 paikkaa, joten näiden puolueiden muodostama vähemmistöhallitus tarvitsisi niinikään sitoutumattomien tukea.

Solidaarisuus-PBP on Irlannin entisen sosialistisen puolueen ja Kansa liikevoittojen edelle -kansanliikkeen (People before profit, PB) vaaliliitto. (Taulukko: Cai Melakoski)

Sinn Féinin vaalivoittoa selittää nuorten ja 30‒50 vuotiaiden, varsinkin naisäänestäjien kasvanut tuki. Sinn Féin lupasi muuttaa politiikan suuntaa suosimalla kansan enemmistöä eikä varakasta vähemmistöä, joka on ollut edellisten hallitusten suosiossa.

SF:n vaaliohjelmassa nousivat etusijalle asuntovuokrien pienentäminen ja jäädyttäminen, maan historian suurin julkisrahoitteisten asuntojen rakennusohjelma, eläkeiän palauttaminen 65 vuoteen, sairaalapaikkojen ja terveydenhoitohenkilökunnan lisääminen, omaishoitajien ja vammaisten tuen lisääminen sekä tuloveron poistaminen alimmissa tuloluokissa. Lisäksi SF lupasi suunnitelman kansanäänestyksestä Irlannin yhtenäisyyden palauttamiseksi. 

Muille vasemmistopuolueille paikkoja Sinn Féinin ylijäämä-äänillä

Sinn Féinin muhkea vaalivoitto auttoi myös muita vasemmistopuolueita saamaan kansanedustajia. Irlannissa on käytössä siirtoäänivaalitapa, jossa äänestäjä voi merkitä vaalilippuunsa ensisijaisen ehdokkaansa lisäksi muitakin ehdokkaita suosituimmuusjärjestyksessä.
Kun äänet oli laskettu ensimmäisen kerran, ja ensisijaisten äänien perusteella valitut kansanedustajat oli valittu, siirtyi monelta äänivyöryn saaneelta Sinn Féinin ehdokkaalta tuhansia ääniä kakkosehdokkaille. 

Seuraavilla ääntenlaskukierroksilla moni sosiaalidemokraattinen ja sosialistinen ehdokas ohitti edellään olleen porvariehdokkaan ja tuli valituksi Sinn Féinin ehdokkaan ylijäämä-äänten avulla.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *