Maailma, Näkökulma

JOUNI SIRÉN

12.2.2020 klo 13:22

Miljardien hävittäjäkaupoista on keskusteltava avoimesti

Hävittäjähankinnoista on syytä käydä perusteelliset keskustelut, kirjoittaa Jouni Sirén. Tampereella asiasta pääseen keskustelemaan ensi tiistai-iltana Metsossa. (Kuva: Rob Shenk, julkaistu Flickr-kuvapalvelussa lisenssillä CC BY-SA 2.0)
Jouni Sirén (Kuva: Susanna Kekkonen)

Pirkkalan lentokentällä palaa juuri nyt bensa. Hävittäjiä testataan, kun Suomi valmistelee historiansa suurinta asehankintaa. Keskustelu hankinnasta kuitenkin loistaa poissaolollaan.

Valtamediassa esitetään itsestäänselvyytenä, että Suomi tarvitsee nykyisten 64 Hornet-hävittäjän tilalle uudet hävittäjät, joista oltaisiin valmiit maksamaan 10 miljardia euroa. Tämän päälle tulee 30 vuoden kuluessa käyttö- ja kunnossapitokustannuksia eri arvioiden mukaan 30-40 miljardia euroa. Hankinnasta ole käyty kunnon keskustelua eduskunnassa.

Hävittäjähankinnan avoimia kysymyksiä

Onko hävittäjien hankinta järkevää verovarojen käyttöä? Paraneeko Suomen turvallisuus uusilla aseilla? Onko näin valtava panostus ilmavoimiin järkevää Suomen maanpuolustuksen kannalta? Monet sotilaatkin ovat esittäneet, että järkevämpää olisi kehittää ilmatorjuntaa ja muita suoraan Suomen alueen puolustukseen liittyviä asejärjestelmiä.

Millaiseen uhkakuvaan Suomi hävittäjähankinnoilla varautuu? On esitetty epäilyjä, että ilmavoimien roolin korostaminen sitoo Suomen kansainvälisiin, esimerkiksi Naton johtamiin operaatioihin ja sotatoimiin, jotka eivät liity Suomen alueen puolustamiseen ja jotka voivat vaarantaa Suomen liittoutumattomuuden.

Isot asekaupat ovat ulkopolitiikkaa

Hävittäjäkauppoihin liittyy kansainvälisiä sitoumuksia. Sen jälkeen kun Suomi hankki nykyiset Hornet-hävittäjät Yhdysvalloista 1995–2000, on Suomea hivutettu yhä läheisempään yhteistyöhön sotilasliitto Naton kanssa. Tästä ei ole käyty avointa julkista keskustelua. Mielipidetutkimusten mukaan suurin osa suomalaisista haluaa Suomen pysyvän sotilaallisesti liittoutumattomana.

Saako Suomi siis kymmenien miljardien euron laskun lisäksi jalkaansa pallon, joka rajoittaa ulkopoliittista toimintavapauttamme? Siksi on tärkeää punnita myös se, mistä maasta Suomi mahdolliset hävittäjät hankkii. Vaihtoehtoina ovat Nato-maat Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska sekä liittoutumaton Ruotsi.

Isänmaan vai työantajan etu?

Kokemus osoittaa, että asekaupoissa myös demokratia ja päätöksenteon läpinäkyvyys ovat vaakalaudalla. Entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn on muuan muassa julkisuudessa kertonut, että Hornet-hankinnat jyrättiin läpi vuonna 1995 ”rumasti” ja eduskunta ja suuri osa hallituksesta pidettiin pimennossa.

Kaikki hävittäjävalmistajat ovat pestanneet riveihinsä suomalaisia korkea-arvoisia upseereja, jotka antavat työnantajansa käyttöön tietonsa Suomen puolustuksesta ja kontaktinsa puolustusvoimissa ja politiikassa. Väkisin herää kysymys, kumpi ratkaisee, isänmaan vai työnantajan etu. Meno on niin hurjaa, että sitä on vaikeaa erottaa klassisesta rakenteellisesta korruptiosta.

Viimeksi Suomen Kuvalehti kertoi 10.2. everstiluutnantti (evp) Juha Salmisen siirtymisestä Boeingin vanhemmaksi neuvonantajaksi. Hänen tehtävänään on siis taivuttaa Suomen poliittiset päättäjät ostamaan yhdysvaltalaisen Boeingin Super-Hornet.

Salminen on entinen Hornet-hävittäjälentäjä ja laivueenkomentaja. Vuosina 2016–2018 hän työskenteli vanhempana osastoesiupseerina puolustusministeriössä strategisten hankkeiden ohjelmassa. Hän on siis ensin ollut valmistelemassa uusien hävittäjien hankintaa ja hyppää nyt pöydän toiselle puolelle myyjän leipiin.

Päätöstä hävittäjien hankinnasta ei ole vielä tehty. Ennen kuin se tehdään, tarvitaan avoin keskustelu, jossa tuodaan esille kaikki vaihtoehdot ja eri ratkaisujen seuraukset.

Kirjoittaja on Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja.

 

 

Keskustelutilaisuus hävittäjäkaupoista pääkirjaston Metson Kuusi-salissa tiistaina 18.2. klo 18:00

Suomen hävittäjäkaupoista keskustellaan 18.2. klo 18 Tampereen pääkirjaston Metson Kuusi-salissa. Mukana ovat kansanedustajat Markus Mustajärvi (vas.) ja Jukka Gustafsson (sd.). Tilaisuuden järjestää Tampereen Vasemmisto.

 

Kommentteja: 15

 1. Suomi tarvitsee tehokaat hävittäjät, sillä niillä on suuri peloitevaikute.

 2. Miksi vasemmistolle koko Suomen tehokas puolustus on aina ollut vastenmielistä? Kärjistäen, eliitti pelastetaan valtion toimesta turvaan ja tavallinen kansa jää kärsimään kaikki säästöt ja laminlyönnit. Olette lapsellisia ja tyhmiä, ja kaiken lisäksi valmiita jättämään 2-4 miljoonaa suomalaista tapettaviksi, raiskattaviksi, ym, ym. Eikö turvallisuus kuulu itärajan köyhälle mummolle, papalle ja lapselle kuin myös suomalaiselle duunarille ja hänen perheelleen. Taidatte olla suppean …… eliitin puolue.

 3. Muuan Markus Mustajärvi kannusti taannoin entistä presidenttiämme avoimeen keskusteluun seuraavalla toteamuksella:
  ”Ahtisaari saa painua alimpaan helvettiin, kun kommentoi asioita, mistä ei mitään ymmärrä”

 4. Ymmärtääköhän toimittaja Siren yhtään miten älyvapaita lukuja esittää. Hornetien käyttö on nykyiselläänkin kallista maksaen vuodessa noin 200 miljoonaa euroa kaikkinensa. Nyt esitetään että uuden koneen käyttö maksaisikin 1,0 tai jopa 1,3 miljardia euroa vuodessa. Näin siitä huolimatta, että Puolustusvoimien yksi lähtökohta on ollut Ilmavoimien toimintamenojen säilyttäminen nykytasolla. Nyt on toimittajalta jääneet kotiläksyt tekemättä ja propagandasuodatin aktivoimatta.

 5. ”Päätöstä hävittäjien hankinnasta ei ole vielä tehty. ”
  Päätös on tehty jo ja vasemmisto on siihen lupautunut, että Suomi hankkii uudet koneet. Ainoastaan koneen valmistajaa ei ole vielä päätetty.

 6. Aika hulppeiksi käyvät elinkaarikulut, kun nyt puhutaan jo jopa 50 miljardista. Ilmeisesti 30ja 40 eivät olleet tarpeeksi repäiseviä? Loppuvuodesta lähestytään varmaan jo sataa miljardia.

  Mustajärvi yrittää jatkuvasti ratsastaa sillä ettei kukaan voi ääneen sanoa meidän varautuvan Venäjän uhkaan. Siitä taas saa näppärän jatkopäätelmän ettei mitään uhkaa olekaan ja koko HX näin turha.

 7. ”Hävittäjähankinnasta ei ole keskusteltu julkisuudessa.”

  Kyllä muutes vittu on. Nukkuiko Mistajärvi vaalien aikana kokonaan tuon keskutelun ylitse. Ainoa julkinen keskustelu joka käy julkiseksi keskusteluksi tuntuu siltä, että sen pitää olla hankkeen täyshaukkuminen, joka johtaa hankkeen ruunaukseen.

  Kauankohan menee, että tuolle jääräpääparille sanotaan, että nyt turvat tukkoon.

  Joka kuukausi pitää olla nillittämässä.

 8. Yritin julkaista hävittäjähankintaan puoltavan kirjoituksen tällä sivustolla. Se ei ilmeisesti ollut mielipiteeltään oikea, koska sitä ei julkaistu. Vähän ikävää, mutta ei yllättävää, että ”avoin” keskustelu tarkoittaa tässä yhteydessä ja tällä sivustolla ainoastaan hankintaa vastustavia mielipiteitä.

  1. Se on maanpuolustus.net, jossa avointa keskustelua ei sallita. Tietyt jäsenet saavat tilata banneja sellaisille kirjoittajille, jotka eivät ajattele ”oikein” eli USA-myönteisesti. Myöskin sellaiset kirjoittajat, joilla on teknistä taikka tieteellistä osaamista, painostetaan vaiti taikka bannataan, koska he ovat liian älykkäitä. Näköjään myöskin itsekritiikki puuttuu totaalisesti kun muita syytetään sellaisesta, mikä on itselle niin kivaa.

 9. Mihin katosi kommenttini? Ettekö pysty asialliseen keskusteluun? Vaikka itse julistatte, että syytä on käydä avointa keskustelua!

 10. Mikähän maa Suomeen voisi hyökätä..? Venäjän varustautuminen näkyy Suomen lähialueilla etenkin napapiirin pohjoispuolella. Venäjä on sijoittanut Murmanskin alueelle useita prikaateja maavoimien taistelujoukkoja ydinsukellusveneiden, ohjusyksiköiden ja strategisten pommikoneiden lisäksi. Ainakin kaksi pohjoisen joukko-osastoista on sotinut Ukrainassa ja Syyriassa.

  Vielä käytössämme olevat Hornet-hävittäjät ovat täyttäneet tehtävänsä ja maksaneet satakertaisesti itsensä kun maahamme ei ole hyökätty. Pysyvä rauha ja kansalaisten sekä kansallisomaisuutemme turvaaminen on siis onnistuttu säilyttämään.

  Suomen vahvat ja itsenäiset puolustusvoimat ja erityisesti Ilmavoimat ovat siis toteuttaneet annetun tehtävän täydellisesti. Laissa määrätty tehtävä tulee täyttää jatkossakin ja se tarvitsee kunnon työkalut.

 11. Suomi hankki nykyiset hävittäjät Yhdysvalloista eikä tämä päätös ole kaventanut ulkopoliittista toimintavapauttamme. Erittäin hyvä, että uudet korvaavat hävittäjät hankitaan! Turvaamalla itsenäisyytemme turvaamme myös suomalaisen hyvinvointivaltion.

 12. Eikö pitäisi ottaa huomioon myös mitä Venäjä voisi tarjota. Heillä on ollut ylivoimainen kalusto jo Varsovan liiton aikoina.

 13. Moikka. Syytä olisi asiasta käydä avoin keskustelu. Ihmettelen sitä mistä näin köyhällä maalla on varaa moiseen ylellisyyteen? Monet armeijankin asiantuntijat ovat sanoneet, että olisi järkevämpää ja halvempaa lisätä ohjuspuolustusta. Suomessa ei ole varaa hoitaa edes vanhuksia. Mikä maa tänne on nyt hyökkäämässä? Edellisillä horneteilla ei minun tietääkseni käyty yhtään sotaa. Onko suomi nyt suunnittelemassa jotain sotaa? Sellaiselta nyt tuntuu. Vai jos sittenkin suur Suomi.

  1. ”Köyhä maa.”

   Taas tätä tunteisiin vetoavaa retoriikkaa. Suomi kuuluu maailman rikkaimpien maiden joukkoon.

   ”Suomessa ei ole varaa hoitaa edes vanhuksia. ”

   Älä kuule valehtele. Suomessa käytetään sosiaali – ja terveysalaan vuodessa 15 miljardia euroa. Eli puolitoista kertaa tämä hävittäjähankinta. Joka vuosi. Ja elinkaarikustannukset ovat HX-hankkeessa rajattu niin, että nykyisen Hornetin budjetilla pitää pärjätä, eli noin 250 miljoonaa per vuosi + kaksi miljardin MLU:ta.

   Kaiken kaikkiaan tämä tietää 30 vuodelle 20 miljardin kustannuksia. Eli 16 kuukauden sosiaali – ja terveyspalveluiden menot. Samalla aikajanalla taas SoTe-palvelut vievät peräti 450 miljardia euroa, eli yli 20 kertaisen määrän.

   Eli kyllä, tässä maassa hoidetaan vanhuksia. Ja vielä hävittäjähankintaa huomattavasti suuremmalla rahamäärällä.

   ’Edellisillä horneteilla ei minun tietääkseni käyty yhtään sotaa. Onko suomi nyt suunnittelemassa jotain sotaa? Sellaiselta nyt tuntuu. Vai jos sittenkin suur Suomi.”

   Ehkä se, että Horneteilla ei ole käyty sotaa kertoo sen, että ne ovat tehneet tehtävänsä pelotteena ja kynnysasejärjestelmänä, joka on pitänyt vihollisen (lue: Venäjä) loitolla. Ja kyllä Suomi on suunnittelemassa sotaa osittain. Siis sellaista sotaa, että Venäjä mahdollisesti hyökkää Suomeen. Ja siinä tapauksessa armeija tarvitsee kaluston, jolla voimme taistella iivanoita vastaan. Ja monitoimihävittäjä on paljon parempi työkalu kuin it-ohjukset, koska se on nopeasti liikuteltava maan eri osissa, voi suorittaa muitakin tehtäviä kuten tiedustelu, ilmasta-maahan hyökkäykset vihollisen tärkeisiin kohteisiin, selustaan ja huoltoon, merialuksiin, toimia maalinosoittajana muille asejärjestelmille unohtamatta tärkeintä eli ilmasta-ilmaan tehtävää.

   Maksan verot tähän 20 miljardiin mielelläni. Se on halpa vakuutus siitä, että meidän sadoilla tai tuhansilla miljardeilla rakennettuja sairaaloita, infrastruktuuria, kouluja, koteja, jne… pommiteta taivaalta maan tasalle. Miettikää, jos menettäisimme Venäjälle esim. Lapin ja Itä-Suomen. Se vasta kallista puuhaa onkin.

   Päätän viestini Britannian entisen ministeri Dennis Healeyn sitaattiin:

   “Once we cut defence expenditure to the extent where our security is imperilled, we have no houses, we have no hospitals, we have no schools. We have a heap of cinders.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.