Artikkeli: Maailma

19.3.2020 klo 12:50

Yhdysvallat: Pyhä sota ammattiyhdistyksiä vastaan

Lakko puree! Pikaruokaravintoloiden työntekijät ovat lakkoilleet eri puolilla Yhdysvaltoja minimipalkkojen ja parempien työehtojen, muun muassa palkallisen sairausloman ja ammatillisen järjestäytymisoikeuden puolesta. Kuvassa mielenosoittajat McDonaldsin edustalla St. Paulin kaupungissa huhtikuussa 2016. Tuohon mennessä minimituntipalkka oli nostettu 15 dollariin jo Seattlessa, Los Angelesissa, San Franciscossa ja New Yorkissa. Fibonacci Blue on julkaissut ottamansa kuvan Flickr! -kuvapalvelussa lisenssillä CC BY 2.0.

Veristä satoa on kovaksikeitetyn dekkarin isän Dashiell Hammettin kuvaus Personvillen eli paikallisten ääntämyksen mukaan ”Poisonvillen” kaupungista. Hammettin kuvittelemassa kaupungissa on piirteitä Montanan osavaltion Buttesta, jonka kuparikaivoksissa on ahertanut joukoittain suomalaisiakin kaivosmiehiä. Kirjailija kuvaa, kuinka seudun mahtimiehen palkkaama suuri etsivätoimisto juonii ja junailee kaupungin asioita.

Hammett oli monen muun työn lisäksi ollut tuollaisen etsivätoimiston palkkalistoilla: hänen kuvaamansa yrityksen mallina oli Pinkertonin kuuluisa etsivätoimisto, joka kääri osan liikevoitostaan keinoista piittaamattomien lakonmurtajien osaavana apuna ja ammattiyhdistystoiminnan murskaajana. 

Maksoi mitä maksoi ‒ kunhan ei tarvitse korottaa palkkaa 

Pinkertonin perinnöstä huolehditaan hyvin. Yhdysvaltalaiset yritykset käyttävät vuosittain 340 miljoonaa dollaria palkatakseen erikoistuneita konsulttiyrityksiä neuvomaan, kuinka estää työntekijöiden ammatillinen järjestäytyminen. Työnantajat käyttävät torjuntatyössä kaikenlaisia keinoja ja rikkovat lakia, kertoo Economic Policy Institute -ajatuspajan joulukuussa 2019 julkaisema raportti.

Sparta Solutions on esimerkki ammattiyhdistystoiminnan tuhoamiseen erikoistuneesta yrityksestä. Sen esittelysivu mainostaa yrityksen keskeisiä osaamisalueita listaamalla päävastustajat: järjestäytynyt työ, hallituksen organisaatiot (niin koti- kuin ulkomaiset), poliittiset järjestöt, ympäristöasioita ajavat ryhmät, tiedotusvälineet, tietokonehakkerit.

Ei ole yllätys, että vastustajien listan kärjessä komeilee järjestäytynyt työvoima eli ammattiyhdistysliike, tuo painajainen Wall Streetillä. Google palkkasi viime vuonna avukseen ammattiyhdistysten murskaamiseen erikoistuneen IRI Consultants-yrityksen. Samaa liiketoimintaa harjoittavat myös menestyvät lakiasiaintoimistot, esimerkiksi Jackson Lewis.

Työtä helpottaa, kun tuntee ja kannustaa oikeita ihmisiä. Muun muassa Ballard Spahrin, Morgan Lewisin ja Jackson Lewisin lakimiehet ovat antaneet taalojaan ammattiyhdistysväen kannatusta ja Demokraattipuolueen presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Joe Bidenin vaalikassaan. 

Bidenia on tukenut myös yritysasiakkaitaan avustaessaan ammattiyhditysliikettä tiukasti vastustava lakifirma Cozen O’Connor. Center for Economic and Policy Research (CEPR) onkin tutkimuksessaan todennut, että Biden on saanut kaikkia muita enemmän rahoitusta lakiasiaintoimistoilta, jotka ovat tulleet tunnetuiksi työväenvastaisesta toiminnastaan.

Joe Bidenia kannattavat myös Winston & Strawn -toimiston lakimiehet. Juuri Winston & Strawn edusti Mark Janusia julkisten alojen ammattiyhdistystoiminnan murskaamiseen tähdänneessä oikeudenkäynnissä Janus vastaan AFSCME.

Pääoma on korkeampien voimien suojeluksessa

Työnantajan keinovalikoima työntekijöiden riistämiseksi ja nöyryyttämiseksi on rajaton. Pari vuotta sitten paljastui 66 oikeistolaisen ajatuspajan yhteenliittymän (State Policy Network, SPN) suunnitelma julkisen sektorin ammattiyhdistysten murskaamiseksi koko liittovaltion alueella. Hankkeelle oli kerätty 80 miljoonan dollarin ”sotakassa”. Rahoittajia olivat muun muassa Walmart-ketju ja Kochin miljardööriveljekset.

Taustalla oli pitkään jatkunut kamppailu. Työnantajien laskuun häärivät puolustavat kiivaasti ”oikeutta työhön” ‒ työnantajan sanelemalla palkalla. Heidän tarkoituksenaan on ollut osoittaa, että lain ammattiliitoille sallimat ja korkeimman oikeuden aikanaan määrittelemät oikeudet muun muassa periä jäsenmaksuja ja kerätä liittoon kuulumattomilta vapaamatkustajiltakin maksuja ‒ fair share fee ‒ olivat muka perustuslain ensimmäisen lisäyksen takaaman ”sananvapauden” vastaisia. 

SPN:n taustavoimat masinoivat konservatiivien hallitseman korkeimman oikeuden ‒ poliittisin perustein valitut korkeimman oikeuden tuomarit edustavat Yhdysvalloissa omistavan luokan etuja ‒ ay-vastaisen kampanjansa taakse käynnistämällä oikeusjutun Janus vastaan AFSCME. 

Korkein oikeus kuuli koirapillin kutsun ja tuomitsi maksujen perinnän perustuslain takaaman sananvapauden vastaisena. Suomalaisessa mutapainin kääpiösarjassa tämäntyyppistä yritteliäisyyttä havainnollistanee jokin ”Loimaan kassan” kaltainen viritys.

Sisko ja sen veli

The New York Times julkaisi vastikään artikkelin, joka kertoi Erik Princen uusimmista seikkailuista. Prince ei ole kuka tahansa pikku prinssi. Vaatimattoman liiketoiminnan  suuryritykseksi kehittäneen isän sotaisa perillinen perusti vuonna 1997 yksityisen Blackwater -turvapalvelu- ja palkkasoturifirman (sittemmin muun muassa Xe Services, nykyiseltä nimeltään Academi ja vuodesta 2014 osa Constellis Holdings -yhtiöstä). 

Prince käytti firmaa suunnitellessaan hyväkseen Navy Seal -koulutustaan ja taistelukokemustaan. Yhdysvaltojen hallituksen ja CIA:n kanssa solmitut julkiset ja salaiset sopimukset esimerkiksi suurlähetystöjen ja sotilastukikohtien turvavartioinnin jäjestämisestä toivat firmalle lihavan tilin. Se kunnostautui muun muassa tappamalla Irakissa joukon siviilejä torilla Bagdadissa syyskuussa 2007. Prince oli yrityksen toimitusjohtaja vuoteen 2009.

Prince on häärännyt sameissa vesissä myöhemminkin. Hän on kuulunut presidentti Donald Trumpin epävirallisiin neuvonantajiin ja avustanut oikeistolaista Project Veritas -järjestöä, joka on harjoittavinaan omatekoista tutkivaa journalismia piilokameroineen, nauhoitettuine keskusteluineen kaikkineen ‒ tietysti tarkoitukseen sopiviksi peukaloituina ja tohtoroituina väärennöksinä. 

Tämänkin kunnon perusamerikkalaisen toiminnan ainoa tarkoitus on levittää valheita ja kylvää disinformaatiota, ja erityisesti Veritas (lat. ”totuus”) koettaa tonkia esiin mahdollisimman kielteisiä ja likaisia salaisuuksia ja tietoja demokraattipuolueen ja ammattiyhdistysten toiminnasta ja ylipäätään kaikista presidentti Trumpin politiikan vastustajista. 

Prince on värvännyt muun muassa Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen tiedustelupalvelujen entisiä agentteja kouluttamaan Veritaksen henkilökuntaa ammattimaisemmaksi näissä huijauspuuhissa. Yksi paljastuneista vakoilun ja solutuksen kohteista oli opettajien ammattiliiton (American Federation of Teachers) Michiganin osavaltion toimisto. 

Liitto on yksi suurimmista opettajien ammattiliitoista Yhdysvalloissa. Princen värväämä salainen agentti solutti toimistoon myyrän, jonka tehtävä oli luvatta kopioida asiakirjoja ja nauhoittaa salaa liiton toimihenkilöiden keskusteluja, jotta tietoja voitaisiin käyttää opettajaliiton vahingoittamiseksi.

Erik Princen sisar, Betsy DeVos ‒ hän on veljensä tavoin varttunut Michiganissa ‒ on Yhdysvaltojen opetusministeri. Hän on tullut tunnetuksi julkisten koulujen ja ammatillisesti järjestäytyneiden opettajien ankarana vastustajana. Jossakin oikeusvaltiossa myös ministerin mahdollisesta osallisuudesta vakoiluun seuraisi varmaan tarkka tutkimus.

*  * *

Walmart-vähittäismyymäläketju, Sam Waltonin perillisten luotsaama globaalikapitalismin alipalkatun työvoiman lippulaiva, on kieltänyt työntekijöitään edes pitämästä työasussaan ay-liikettä kannattavia rintanappeja. Ehkä sellainen tulkitaan peräti ”japanilaiseksi lakoksi”? 

Oxfam-järjestö raportoi vuonna 2013, että Yhdysvaltojen siipikarjateollisuus kieltää usein työntekijöiltä käymäläkäynnit työpäivän aikana. Vapaudenpatsaan maassa vapaata on vain kusetus. Työntekijät ovat vapaita käyttämään vaippoja.

Jonkinlainen vertauskuva ammattiyhdistysten yhä ahtaammaksi pusertuvasta tilasta on amerikkalaisen ay-toiminnan majakka, autotyöläisten kerran mahtava liitto UAW, jolla oli vielä 1970-luvun lopulla puolitoista miljoonaa jäsentä. Nykyisin liiton jäsenmäärä on alle 400 000. 

Jäsenistön voimin ja toimin saavutetut palkka- ja eläke-edut on vähä vähältä ja sitten isoina paloina myönnytyksin menetetty, ja liittoon on pesiytynyt autoteollisuuden lahjomien liittojohtajien ja toimitsijoiden loiskasvusto, jonka korruptiota puidaan oikeudessa. Tämä on tietysti herkkupala Trumpin hallinnolle. 

America First ‒ ja muu maailma seuraa tähtilippua, kun ammattiyhdistysliike on kaikkialla jatkuvien hyökkäysten ahdistama.

Lue myös:

Kallis leipä: Yhdysvaltojen ammattiyhdistysliikkeen historiaa (Vesa Suominen, Vasen Kaista, 11.3.2020)

Lue lisää aiheesta muualla verkossa:

Unlawful. U.S. employers are charged with violating federal law in 41.5% of all union election campaigns (Economic Policy Institute)
6 excerpts that explain the Supreme Court’s big anti-union ruling. Janus v. AFSCME is a very, very big deal (Dylan Matthews, Vox, 27.6.2018)
Never Forget: Anti-Union Attorneys Also Love Joe Biden (Hamilton Nolan, In These Times, 10.3.2020)
Exclusive: how rightwing groups wield secret ’toolkit’ to plot against US unions (Ed Pilkington, The Guardian, 15.5.2018)
’Chilling’: Erik Prince Recruited Ex-Spies to Help Project Veritas Infiltrate Groups ’Hostile’ to Trump Agenda (Jessica Corbett, Common Dreams, 7.3.2020)
How the UAW Went From a Militant, Trailblazing Union to a Corrupt, Dealmaking One (Chris Brooks, In These Times, 5.3.2020)

Aiheeseen liittyvää luettavaa suomeksi:

Nuoret tukevat ay-liikettä USA:ssa (ProTV 6.6.2018)
Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle” (Paavo Teittinen, Helsingin Sanomat, 26.9.2018)
Vasemmistoliitolta paikallisen sopimisen malli: kaikkiin yrityksiin, luottamusmies tarvitaan (Kansan Uutiset, 21.2.2020)
Yleinen linja syntyi: kiky kuopattu (Kai Hirvasnoro, Kansan Uutiset, 12.2.2020)
”Olisitko valmis leikkaamaan 20 prosentilla ansiotasoasi?” – Teollisuusliitto julkisti työantajien vaatimuslistan (Kai Hirvasnoro, Kansan Uutiset, 30.1.2020)

Kommentteja: 2

  1. Aluksi Yhdysvaltain ihanteena oli vapaus. Nyt sekin on prostituoitu isoon rahaan, joka ikävä kyllä kerätään vähäväkisten kustannuksella.

    Amerikkalainen unelma näyttää kuolleen, rikkaiden tukahduttamana…

  2. Ja tommosen paskamaan kanssa suomikin käy kauppaa ja suunnittelee vielä miljardien sotakoneiden ostoa,suomi EI SAA MISSÄÄN TAPAUKSESSA ostaa amerikkalaisilta yhtään mitään, kaikkea on muuallakin maailmassa kaupan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *