Artikkeli: Tampere

20.3.2020 klo 15:49

Morkun purku alkanee maanantaina

Rautatieläisten seurantalo Morkun purku hävittää merkittävän osan tamperelaista kulttuurihistoriaa. Syynä purkuun on tarve siirtää suojeltu tavara-asema Morkun paikalle, jotta Ratapihankadun mutka voidaan poistaa.

Morkun purku voi alkaa maanantaina. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kielteinen päätös olla suojelematta Morkkua saanut lainvoiman, sillä Tampereen Tammelalaiset ei hae korkeimmasta hallinto-oikeudesta valituslupaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätökseen. Hallinto-oikeus päätti helmikuussa pitää voimassa kielteisen päätöksen Morkun suojelusta.

Kaupunginosayhdistys Tampereen Tammelalaiset toteaa tiedotteessaan Ratapihankadun alueen suunnittelun ja kaavoituksen olleen epäjohdonmukainen ja sekava prosessi, jossa ei ole riittävästi kuunneltu kaupunkilaisia ja alueen asukkaita. 

– Morkun suojeluesityksen tekeminen ja valitusprosessin eteenpäin vieminen on ollut tärkeä osa kansalaisvaikuttamista. Aito kansalaiskeskustelu ei ole kehityksen jarruttamista tai kiusantekoa, kuten julkisuudessa on esitetty. Asukaslähtöisen kaupunkidemokratian toteutumisen edellytyksenä on vapaa keskustelu ja tarvittaessa lain kansalaisille suomien oikeuksien käyttäminen, todetaan yhdistyksen tiedotteessa.

Pitkä ja monipolvinen yritys suojella Morkku

Tampereen Tammelaiset haki Ely-keskukselta tammikuussa 2017 Morkulle suojelua rakennusperintölain perusteella. Ely-keskus ei tehnyt suojelupäätöstä vaan totesi kaavoituksen olevan ensisijainen suojelutapa. Yhdistys valitti Ely-keskuksen päätöksestä ympäristöministeriöön, joka piti voimassa Ely-keskuksen päätöksen. Tämän jälkeen yhdistys valitti ympäristöministeriön päätöksestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen. 

Hallinto-oikeuden päätöksestä olisi ollut mahdollista hakea valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tampereen Tammelalaisten hallitus kuitenkin päätti olla hakematta valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Alun perin asia piti käsitellä yhdistyksen vuosikokouksessa viikko sitten lauantaina, mutta vuosikokous peruuntui koronavirusepidemian vuoksi.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *