Artikkeli: Tampere

16.6.2020 klo 12:55

Valtuusto kesätauolle pitkän ja kiivaan illan jälkeen

Åkerlundinkatu on tällä hetkellä yhteiskäytössä, niin kutsuttu shared space. Läheltä piti -tilanteet ovat kuitenkin alueella lukuisia. Valtuutettu Milka Hanhelan aloitetta alueen turvallisuuden parantamisesta käsiteltiin kokouksessa. Kaupunki on ryhtynyt toimiin. (Kuva: Kukka Kunnari)

Tampereen kaupunginvaltuusto kävi maanantai-illan etäkokouksessaan kiivasta keskustelua kaupungin investoinneista korona-aikana. Valtuutetut pääsivät myös kunnolla puhumaan tekemistään aloitteista, kun kesätaukoa edeltävän pitkän kokouksen pitkästä listasta jopa puolet oli niille omistettu. Vasemmistoliiton valtuutettujen illan molemmat aloitteet käsittelivät kaupunkiympäristöä. Keskustelussa oli Milka Hanhelan jo tulosta tuottanut aloite Åkerlundinkadun liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Lisäksi Ulla-Leena Alppi jätti aloitteen vesipisteiden saamiseksi palstaviljelmille.

Åkerlundinkadulle saadaan selkeämmät pelisäännöt

Tampere-talon edustalta Rautatienkadulle kulkeva Åkerlundinkatu toimii nykyisellään niin kutsutulla shared space -periaatteella ilman suojateitä. Katua ylitetään vilkkaasti varsinkin työmatka- ja lounasaikaan, ja näihin aikoihin vaaditaan erityistä valppautta. Alueella tapahtuukin varsinkin ruuhka-aikoina läheltä piti -tilanteita.

Kaupungin suunnitelmissa on lopulta muuttaa Åkerlundinkatu kävelykaduksi, mutta aloitteessaan Hanhela vetoaa, että kadun tulisi olla kävelijöille turvallinen jo nyt. Hanhelan mukaan kadun liikenneturvallisuutta voitaisiin parantaa esimerkiksi parantamalla pyöräkaistan merkintää ja korostamalla sitä, merkitsemällä leveitä suojateitä Pinninkadun länsipuolelle tai selkeyttämällä väistämissääntöjä.

Hanhelan aloite on tuottanut selkeää tulosta. Vastauksena aloitteeseen kaupunki parantaa pyörätien havaittavuutta, yhtenäistää alueen väistämisvelvollisuuksia ja alkaa laatia Tampereelle periaatteita kävelijöiden kadunylitysten suunnitteluun.

Viljelypalstoille tarvitaan vesipisteitä

Kaupunkiluonnon ja -vihreän lisääminen on tärkeää monimuotoisuuden vaalimiseksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Palstaviljely on kasvava kaupunkitrendi, jolla on positiivisten ympäristövaikutusten lisäksi myös mielenterveyttä ja yleistä hyvinvointia tukevia vaikutuksia. Vedenpuute kuitenkin haittaa viljelyä tamperelaisilla palstoilla ja aiheuttaa toisinaan jopa vaaratilanteita.

Vasemmistoliiton valtuutettu Ulla-Leena Alppi jättikin maanantain kokouksessa aloitteen, jossa hän esittää, että Tampereen kaupunki lisää palstaviljelmiä ja ensi vaiheessa turvaa puhtaan kasteluveden saatavuuden nykyisillä palstoilla. Vedensaanti voitaisiin Alpin mukaan turvata joko vesipisteillä tai -säiliöillä.

Investoinnit jälleen väännön aiheena

Valtuusto käsitteli tavalliseen tapaan ajankohtaisen katsauksen kaupungin talouteen ja toimintaan. Raitiotiestä ja sen oheishankkeista puhuttiin pitkällisesti katsauksen lisäksi vielä kahden muun pykälän kohdalla. Totutusti investoinnit – erityisesti raitiotieinvestoinnit – nostattivat osittain henkilökohtaisuuksiin ulottuneen väännön, jossa osa valtuutetuista vaati investointien – erityisesti raitiotieinvestointien – tilapäistä jäädyttämistä.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen muistutti, että käsillämme on käytännössä lama, ja että kaupungin on päätettävä, elvyttääkö se vai kiihdyttääkö se talouden taantumista pysäyttämällä kaikki investoinnit. Varavaltuutettu Jouni Sirén huomautti, että kun yhdyskuntalautakunnan eteen tuotiin yli 200 miljoonan euron edestä erilaisia autoilua tukevia tiehankkeita, eivät tavallisesti investointeja – erityisesti raitiotieinvestointeja – kritisoineet älähtäneetkään.

Kaupunginvaltuusto jäi kokouksen jälkeen kesätauolle ja kokoontuu seuraavan kerran 17. elokuuta.

Oikaisu 16.6.2020 14:56. Kuvatekstissä väitettiin Hanhelan jättäneen kokouksessa aloitteen. Kokouksessa käsiteltiin aiemmin jätettyä aloitetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *