Artikkeli: Tampere

12.8.2020 klo 17:01

Varavaltuutettu Mahmoud Machaal loikkasi demarien valtuustoryhmään

Mahmoud Machaal on toiminut vajaan kahden valtuustokauden ajan Vasemmiston varavaltuutettuna. Nyt tie vei demareihin. (Kuva: Cai Melakoski)

Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä on menettänyt jäsenen, kun varavaltuutettu Mahmoud Machaal siirtyy sosialidemokraattien valtuustoryhmään. Asiasta kirjoitti keskiviikkoaamuna ensimmäisenä Demokraatti.

Toista kautta varavaltuutettuna istuva Machaal kertoo pettyneensä mahdollisuuksiinsa vaikuttaa. Huolimatta useista vuosista valtuustoryhmässä hän pitää harmillisena, ettei lautakuntapaikkaa ole ollut mahdollista saada. Syyt ryhmän vaihtamiseen ovat kyteneet pidemmän aikaa.

Machaal nosti myös esiin koalitiosta eroamisen. Hän korosti, miten vasemmistoliiton vaikutusmahdollisuudet perustuvat yhteistyöhön valtuustossa, eikä pormestarikoalitiosta eroaminen edistä tätä päämäärää.

Machaal painottaa haluaan konkreettiseen vaikuttamiseen ja kertoo kokeneensa, miten Vasemmiston piirissä ei ole ollut mahdollista tehdä työtä kaupunkilaisten puolesta.

– Minulla ei ole mitään Vasemmistoa vastaan, mutta kaupunkilaisten edustaminen ja asioiden ajaminen ovat minulle pääasia

Loikkauksen perusteet ihmetyttävät

Vasemmiston Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen kuuli Machaalin erosta puhelussa tämän kanssa ennen julkista tiedotusta. Machaalin loikkaus tuli Aaltoselle yllätyksenä.

– Hän ei ole viime aikoina ollut ryhmässä aktiivinen. On ollut kyllä puhetta, että hän on ollut tyytymätön luottamuspaikkojen jaossa, mutta varsinainen loikkaus yllätti.

Liike vasemmiston ja sosialidemokraattien valtuustoryhmien välillä ei ollut ensimmäinen laatuaan. Viime kesänä myös Ilkka Porttikivi vaihtoi sosialidemokraatteihin. Aaltonen kertoo, että Porttikiven loikkauksen yhteydessä ryhmässä keskusteltiin toiminnan ja yhteydenpidon kehittämisestä siten, että ryhmän jäsenet kokisivat yhteistyön toimivaksi. Kun vaaleihin on vajaa vuosi aikaa, täytyy myös tulevan valtuustoryhmän jatkaa kehittämistyötä niin, ettei loikkaamisiin ryhdyttäisi.

Machaalin ryhmänvaihdon perusteita Aaltonen kertoo ihmettelevänsä. Vasemmiston valtuustoryhmässä on hänen mukaansa jaettu luottamuspaikat tasaisesti. Lautakuntapaikan puuttumisesta huolimatta Machaalilla on ollut muita luottamuspaikkoja.

– Vasemmisto ei kuitenkaan määräänsä enempää luottamuspaikkoja saa. Lautakunnissa on yksi varsinainen ja yksi varapaikka.

Machaalin kritiikki vasemmiston vaikutustyölle ei myöskään saa Aaltoselta ymmärrystä. Vasemmiston erottaminen koalitiosta tapahtui jo kaksi vuotta sitten, joten sen kytkös Machaalin eroon juuri vaalien alla tuntuu heikolta. Aaltonen kertoo, miten esimerkiksi köyhyysasiassa vasemmisto on ollut hyvin aktiivinen. Hän listaa, että hän itse on esimerkiksi toiminut köyhyystyöryhmän puheenjohtajana, joka on laatinut Tampereelle toisen köyhyysohjelman. Tampereella on myös laadittu opas toimeentulon ongelmiin.

– Puhe vasemmiston vaikuttamistyön puutteesta ei vastaa omaa näkemystäni. Ryhmän mahdollisuudet vaikuttaa eivät ole olleet sidoksissa koalitiossa mukana olemiseen.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *