Artikkeli: Tampere

22.9.2020 klo 11:42

Kuntavaaliehdokkuus: oppia ja hauskanpitoa kengännauhabudjetilla

Moni harkitsee ehdokkuutta huhtikuussa järjestettävissä kuntavaleissa. Tässä vasemmiston valtuustoryhmäläiset kertovat asiaa empiville, että ehdokkuudesta voi muodostua opettavainen ja iloinen kokemus.

Facebookissa on viime päivinä voinut sattua silmään Tampereen Vasemmiston valtuustoryhmän ehdokashankintakampanja. Kampanjassa valtuutetut paljastavat valtuustotyön valoisat puolet. Myös varavaltuutetut pääsevät esille. Vasemmiston valtuustoryhmässä myös heillä on keskeinen rooli kaupungin asukkaiden etujen ajamisessa.

Valtuutettujen kokemuksista viriää toiveikas kuva ehdolla olemisesta. Kuntavaaliehdokkaaksi on helppo lähteä, kengännauhabudjetilla ja ystävien tuella voi päästä jo pitkälle. Valtuustopaikan valtaaminen ei ole toivottoman kaukana, kun reilut 300 ääntä voi kantaa valtuustoon asti, ja vajaat 200 ääntä antaa kiinnityksen varavaltuutetun tehtävään. 

Vasen Kaista julkaisee maistiaiset kampanjaan osallistuneiden valtuustoryhmän jäsenten teksteistä. Jutun lopusta löytyy linkit itse teksteihin kokonaisuudessaan.

Ensikertalaiset yllättyivät: vaalityö kasvattaa, antaa uusia ystäviä ja on hauskaa

Viime kuntavaalien ensikertalaiset olivat iloisesti yllättyneet vaalityön hyvistä puolista: 

Juhapekka Lindfors:
‒ Vaalityö on parhaimmillaan todella mukavaa ja keskustelut erilaisten ihmisten kanssa innostavia. Myös yhteistyö muiden ehdokkaiden kesken ‒ ja siihen liittyvä tovereilta saatu vilpitön tuki omaan vaalityöhön ‒ on ollut ihailtavaa, ylistää Juhapekka Lindfors.

Lautakunta- ja jaostotyössäni olen oppinut paljon uutta politiikasta ja kokenut todella päässeeni mukaan kuntapäättämisen ytimeen. Varavaltuutettuna sain lunastaa vaaleissa äänestäjilleni antamiani lupauksia, kun sain jätettyä kaksi vaaliteemoihini liittyvää valtuustoaloitettani, Lindfors jatkaa.

Varavaltuutetut Juhapekka Lindfors ja Kukka Kunnari (Kunnarin kuva: Sanna-Maria Anttila)

Kukka Kunnari:
‒ Kun minulle neljä vuotta sitten ehdotettiin paikallispolitiikkaan hyppäämistä, nauroin kauhistuneena ‒ enhän minä tiennyt siitä mitään, eikä minulla todellakaan olisi rahaa kampanjointiin! 

‒ Nyt kolmen varavaltuutettuna ja valtuustoryhmän tiedottajana vietetyn vuoden jälkeen tiedän, että politiikassa ei tarvitse pelätä omaa inhimillisyyttään. Yhteisö kasvattaa ja kannattelee ‒ ja kampanjaakin on mahdollista tehdä kengännauhabudjetilla, jakaa Kukka Kunnari kokemuksiaan.

Noora Tapio:
‒ Vaalikampanjan tekeminen oli huikea mahdollisuus oppia politiikasta ja tutustua uusiin ihmisiin. Vaalikoneiden täyttäminen, vaalipaneelit ja keskustelut kanssaehdokkaiden ja kaupunkilaisten kanssa opettivat paljon. Kampanjan tekeminen oli niin hauskaa, että suunnitelmani paisuivat alkuperäisestä ja siivittivät minut valtuuston jäseneksi, muistelee
Noora Tapio vaalityön kulkua.

‒ Monesti olen ollut ainoa, joka on nostanut jonkin teeman keskusteluun. Sitä eittämättä on edesauttanut oma taustani pienituloisena, sateenkaarevana nuorena. Kuntapolitiikka ei enää voi olla ainoastaan valkoisille, keski-ikäisille ja keskiluokkaisille heteromiehille, vaan se tarvitsee meitä kaikkia. Politiikan tekijöiden moninaisuus on ainoa tapa varmistaa, että päätöksissä aidosti huomioidaan kaikki kaupunkilaiset, toivoo Tapio. 

Valtuutettu Noora Tapio ja varavaltuutettu Johannes Tolonen. (Tapion kuva: Marianna Pukkala)

Valtuustoryhmän jäsen ei ole yksin ‒ joukossa viisaus jalostuu

Moni ehdokkuutta harkitseva empii sen vuoksi, ettei usko asiantuntemuksensa riittävän monimutkaisiin kuntaa koskeviin talous- ja kaavoitusasioihin. Pelko on täysin turha, vakuuttavat valtuustoryhmäläiset.

Johannes Tolonen:
‒ Itse en ollut minkäänlaisessa poliittisessa toiminnassa mukana ennen viime kuntavaaleja. Minua pyydettiin ehdokkaaksi, suostuin ja tulin valituksi varavaltuutetuksi. Alkuun koko touhu vaikutti tosielämän Westwingiltä lautakunta- ja johtokuntapaikkojen jakamisen ja koalitiokarusellin suhteen.

‒ Pikkuhiljaa pääsin kuitenkin paremmin kärryille ja poliittisen päätöksenteon kuviot alkoivat hahmottua. Parasta on ollut vasemmiston valtuustoryhmän henki ja peräänantamattomuus. Olemme tehneet sellaisia päätöksiä, joiden takana voimme seistä, iloitsee Johannes Tolonen.

Sinikka Torkkola:
‒ Kokemukseni mukaan yksittäinenkin valtuutettu voi asioihin perehtymällä ja ääneen kysymällä vaikuttaa. Olennaista on olla uskomatta väitteitä, ettei vaihtoehtoja ole. Näiden vaihtoehtojen etsimiseen tarvitaan hyvää ryhmätyötä ja toimivaa yhteistyötä kansalaisten kanssa. Tampereen vasemmisto on juuri sellainen joukkue, jossa yhteistyö toimii ja jossa jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa, vakuuttaa
Sinikka Torkkola.

Valtuustotyössä myös oppii paljon. Kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsenyys on ollut erinomainen paikka nähdä kaupungin yhtiöiden ja liikelaitosten toimintaa. Konserniohjauksella voidaan muun muassa vaikuttaa työntekijöiden asemaan ja hyvinvointiin kaupungin omistamissa yhtiöissä, Torkkola kertoo.

Valtuutetut Mikko Aaltonen (Kuva: Antti Yrjönen) ja Sinikka Torkkola.

Mikko Aaltonen:
Politiikassa ei kukaan pärjää yksin vaan se on joukkuepeliä. Sen vuoksi on tärkeää, että lähdet ehdolle kuntavaaleissa vasemmistoliiton listalta. Ehdolle lähteminen ei edellytä, että osaisi asiat jo läpikotaisin ‒ tärkeintä on halu vaikuttaa. Työtä riittää.

‒ Itse lähdin mukaan politiikkaan koska halusin vaikuttaa siihen, että Tampere on hyvä kaupunki kaikille riippumatta heidän taustastaan: varallisuudesta, koulutuksesta, sukupuolestaan tai muista tekijöistä. Yhdessä voimme tehdä Tampereesta vielä nykyistä paremman paikan kaikille, vakuuttaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen jo kolmannen valtuustokauden tuomalla kokemuksella. 

Parasta on, että voi todella vaikuttaa asiain kulkuun

Kun on päässyt kunnalliseksi päätöksentekijäksi, vaikutusvalta ei rajoitu vain oikean napin painamiseen. Valtuutetut ja varavaltuutetut tekevät myös aloitteita, osallistuvat keskusteluihin ja tekevät työtä lautakunnissa ja johtokunnissa.

Jouni Sirén:
‒ Missä pyörätie kulkee Nekalassa? Miltä Tesoma ja Hervanta näyttävät viiden vuoden päästä? Millaisia taloja rakennetaan Tammelaan? Miten yhdistetään edullisten asuntojen rakentaminen ja vanhan puutalokorttelin suojelu Kissanmaalla?

‒ Muun muassa näitä asioita on viime aikoina käsitelty Tampereen yhdyskuntalautakunnassa. Se päättää, mitä, miten ja minne kaupungissa rakennetaan. Olen ollut lautakunnassa vasemmistoliiton edustajana vuodesta 2017, kuvailee Jouni Sirén työmaataan.

Varavaltuutetut Jouni Sirén (Kuva: Susanna Kekkonen) ja Sirkkaliisa Virtanen.

Sirkkaliisa Virtanen:
‒ Valtuuston päätökset vaikuttavat kaupunkilaisten arkeen, mutta myös pitkälle tulevaisuuteen. Isoja tulevaisuuteen vaikuttavia viimeisen vuosikymmenen päätöksiä ovat olleet muun muassa Tampereen ilmasto-ohjelma, ratikkapäätös, siirtyminen pormestarijärjestelmään, Hiedanrannan alueiden hankkiminen, päätökset taidemuseon ja Sara Hildénin taidemuseon osalta, oikeus varhaiskasvatukseen, kaupunkilaisten osallistumismahdollisuuksien kehittäminen, asunnottomuuden poistaminen, lapsivaikutusten arviointi päätöksenteossa, kotihoidon kehittäminen… Onhan näitä, ja tekemistä riittää edelleen, listaa
Sirkkaliisa Virtanen.

Ulla-Leena Alppi:
‒ Lautakuntatyön myötä olen paneutunut erityisesti sote-palveluiden turvaamiseen, köyhyyden ja asunnottomuuden poistamiseen sekä hyvän lastensuojelun varmistamiseen. Myös kulttuurin tukeminen ja kulttuurihistoriallisestikin arvokkaan Eteläpuiston säilyttäminen ovat olleet työlistallani tärkeitä, poimii
Ulla-Leena Alppi esimerkkejä pitkän valtuustouran saavutuksista.

‒ Koen vaikuttaneeni merkittävästi lastensuojelun resurssien parantamiseen, sosiaalisen luototuksen toteutumiseen, varhaiskasvatusoikeuden säilyttämiseen kaikilla lapsilla sekä sosiaalisen ulottuvuuden esillä pitämiseen valtuustossa, Alppi kertaa. 

Valtuutetut Ulla-Leena Alppi (Kuva: Markku Böök) ja Minna Minkkinen (Kuva: Joel Peltonen)

Minna Minkkinen:
‒ Valtuutettuna olen päässyt vaikuttamaan kaupungin kehittymiseen, mieleenpainuvimpana kokouksena ratikan rakentamisesta päättäminen. Valtuutettuna olen ollut myötävaikuttamassa muun muassa päihdepalveluiden lisärahoitukseen ja maksuttomaan ehkäisyyn. Aloitteestani on kaupungin puistoissa nyt neuloille ja ruiskuille tarkoitettuja roskiksia ja julkisia grillauspaikkoja, havainnollistaa
Minna Minkkinen valtuutetun työn tuloksia.

‒ Valtuutettuna pääsee vaikuttamaan isoihin linjoihin ja pienempiin asioihin. Se on parasta valtuutetun työssä. Valtuutettuna ja kunnallisissa luottamustoimissa oppii valtavasti uusia asioita. Suosittelen kaikkia, ikään ja taustaan katsomatta, lähtemään ehdolle ensi kevään kuntavaaleissa, kutsuu Minkkinen.

Kaupunkipolitiikassa on aina kyse arvoista

Valtuutettu Milka Hanhela (Kuva: Mikko Lampo)

Milka Hanhela:
‒ Yksi asia on tullut hyvin selväksi: kaupunkipolitiikassa on aina kyse arvoista. Toisin voi kuvitella vain, jos on poliittisesta todellisuudesta täysin irrallaan. Resurssien ollessa rajalliset on valittava, mihin rahaa halutaan laittaa. Vasemmistoliiton valtuustoryhmässä olen onneksi voinut seistä jokaisessa äänestyksessä sivistyksen, toimivien peruspalvelujen, vihreän ja kestävän kaupungin sekä köyhien kaupunkilaisten puolella.

‒ Olen jäsen Tampereen elinvoima- ja osaamislautakunnassa. Siellä käsitellään muun muassa kaupungin työllisyyspolitiikkaa, toisen asteen koulutusta ja yliopistoyhteistyötä – kaikki minulle henkilökohtaisesti tärkeitä teemoja. Lautakunnassa näkee paremmin kuin missään, kuinka iso valta rahalla on päätöksenteossa. Kuitenkin siellä on myös mahdollisuus vaikuttaa ja viedä asioita oikeaan suuntaan, analysoi Milka Hanhela työtä kaupunginvaltuustossa.

|||

Kuntavaaliehdokkaiden rekrytointikampanja oli Minna Minkkisen idea. Valtuustoryhmän jäsenet kirjoittivat omat osuutensa, ja Kukka Kunnari editoi ja asemoi kuvat ja tekstit.

Lue valtuutettujen kirjoitukset kokonaisuudessaan 

Mikko Aaltonen
Ulla-Leena Alppi
Minna Minkkinen
Milka Hanhela
Kukka Kunnari
Juhapekka Lindfors
Jouni Sirén
Noora Tapola
Johannes Tolonen
Sinikka Torkkola
Sirkkaliisa Virtanen 

Tampereen vasemmisto (Facebook)
Tampereen vasemmisto (Verkkosivut)
Tampereen vasemmisto (Twitter) 

|||

Kuntavaalit 2021 Pirkanmaa on Vasen Kaista -verkkolehden kirjoitussarja, joka esittelee 18.4.2021 pidettävien kuntavaalien ennakkoasetelmia Pirkanmaalla ja jokaisessa Pirkanmaan 22 kunnassa.

Sarjassa ilmestynyt: 

Tampereen vasemmiston vaaliohjelmapaja: korona kurittaa, peruspalveluista ei ole varaa tinkiä (15.6.2020)
Mikko Koikkalainen kuntavaaleista: voiton siemen itää onnistuneessa ehdokasasettelussa (27.5.2020)
Vasemmistoliiton väki Orivedellä ja Ylöjärvellä aikoo uusia vuoden 2017 makean vaalivoiton (21.5.2020)
Loikkaukset pudottivat perussuomalaiset vihreiden taakse valtuustopaikoissa Pirkanmaalla (13.5.2020)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *