Artikkeli: Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkanmaa, Pirkkala, Tampere, Vesilahti, Ylöjärvi

28.10.2020 klo 21:22

Vasemmiston muutosesitykset hyväksyttiin: ratikassakin lastenvaunujen kanssa maksutta, käteismaksu nyssessä säilyy

Tampereen ratikan protovaunulla on tehty koeajoja jo heinäkuun alusta asti (Kuva: Wille Nyyssönen/Rautatieallianssi)

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan päätti tiistaisessa kokouksessaan, että raitiotievaunussa lastenvaunujen kanssa matkustava saa matkustaa maksutta, kuten busseissakin. Lisäksi lautakunta päätti säilyttää käteismaksun busseissa. Päätökset syntyivät äänestysten jälkeen. 

Vasemmistoliiton lautakuntajäsen Marja-Riitta Martti esitti Terhi Haukan (vas.) kannattamana päätösesitykseen muutosta, jonka mukaan ensi vuoden huhtikuun alussa käynnistyvässä raitiotien koeliikenteessä  matkustaminen lastenvaunujen kanssa on maksutonta. Lautakunta ei hyväksynyt yksimielisesti Martin muutosesitystä vaan muutos hyväksyttiin äänin 9‒4.

‒ Bussiliikennettä ja ratikkaliikennettä ei mielestämme tulisi asettaa eriarvoiseen asemaan näiltä osin eikä lapsiperheiden asemaa tiukentaa. Maksuttomuuden periaate molemmissa kulkuvälineissä on linjakasta, perustelevat Marja-Riitta Martti ja Terhi Haukka.

‒ Maksuttomuus lastenvaunujen kanssa matkustaessa ei ole vain turvallisuuskysymys. Maksuttoman matkustamisen säilyttäminen lastenvaunujen kanssa myös ratikkareitin varrella on merkittävä ele lapsiperheiden suuntaan. Perheissä, joissa yksityisautoilu on mahdollista, maksullisuus ratikassa olisi voinut johtaa yksityisautoilun lisääntymiseen. Se taas olisi ollut ristiriidassa Tampereen päästötavoitteiden kanssa, toteaa Martti. 

‒ Toisaalta, perheissä, joissa taloudellinen tilanne on tiukempi, maksullisuus olisi kaventanut sosiaalisen kanssakäymisen, harrastamisen sekä asioiden hoitamisen mahdollisuuksia. Alueilla, jotka sijaitsevat sopivasti sekä bussi- että ratikkareittien varrella maksullisuus ratikassa olisi johtanut todennäköisesti bussien ruuhkaantumiseen ja näin lastenvaunujen kanssa odotteluaika pysäkillä olisi todennäköisesti pidentynyt, summaa Martti.

Käteisestä ei nysseissä luovuta

Terhi Haukka esitti muutosta päätösesitukseen, jonka mukaan lippujen myynti käteisellä olisi loppunut Nysse-liikenteen busseissa ensi vuoden kesäkuun alussa. Haukan muutosesitys, jonka mukaan busseissa voi maksaa käteisellä tulevaisuudessakin hyväksyttiin äänin 8‒5.

‒ Vaikka käteistä käyttää Nyssen käyttäjistä kolme prosenttia, on huomioitava, että todennäköisesti heille käteinen on ainoa vaihtoehto. Syrjäkylillä ei myöskään ole toimipisteitä, joista voisi ostaa lippuja, Haukka muistuttaa.

Tampereen seudun joukkoliikennelautakunta päättää Tampereen ja naapurikuntien Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan Ylöjärven ja Ylöjärven joukkoliikenteestä.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Kommentteja: 3

  1. Onko niin että päätöksessä puhutaan vain lastenvaunuista eli tyhjällä vaunulla pääsee ilmaiseksi?

  2. Ja rollaattoria tarvitsevat maksavat edelleen. Surkeita päätöksiä tehty

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *