Artikkeli: Tampere

24.11.2020 klo 12:03

Kohti vapaampaa graffitikulttuuria Tampereella

Graffitimaalauksia Tampereen Pispalan tulitikkutehtaan sisällä.
Tampereen Vasemmiston valtuutettu Noora Tapio jätti jo vuonna 2017 valtuustoaloitteen graffitimaalauksen edellytysten edistämiseksi Tampereella. Aloite tuli valtuuston käsittelyyn marraskuussa 2020. Hyväksyttyä aloitetta täydentää ponsi, joka ohjaa kokeilua graffittimaalauksesta. (Graffititaidetta Tampereen tulitikkutehtaan sisältä vuonna 2016. Kuva kooikkari kuva julkaistu Flickr-palvelussa lisenssillä CC-BY-SA 2.0)

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana vasemmistoliiton valtuutetun Noora Tapion esityksestä käynnistää graffititaiteen olosuhteita parantavan kokeilun. Kokeilussa osoitetaan eri puolilta kaupunkia pintoja vapaasti maalattavaksi.

Vasemmistoliiton Noora Tapion aloitteessa esitetään, että kaupunki muuttaisi kaikki kevyen liikenteen alikulkutunnelit julkisiksi taidepinnoiksi, jotka toisivat osallistumisen mahdollisuuksia ja taidetta jokaisen elinpiiriin. Tapion mukaan myös maalausten taso kohenisi ja taiteilijajoukko moninaistuisi, mikäli töitä ei tarvitsisi tehdä yön pimeydessä rangaistuksen pelossa.

Katutaiteeseen kuuluu spontaanisuus ja yllättävyys

Aloitteeseen annetussa vastauksessa alleviivataan mahdollisuutta hakea lupaa teoksen toteuttamiseen, mikä Tapion mukaan osoittaa ymmärtämättömyyttä graffitikulttuurista. Myös osassa valtuustosalissa kuulluista puheenvuoroista toivottiin graffititaiteen jonkinasteista kontrollointia.

– Katutaidetta ei voi kahlita lupamenettelyjen taakse, sellainen sulkee pois ison joukon tekijöitä. Katutaidekulttuuriin kuuluu spontaanisuus ja yllättävyys, Tapio huomautti.

Tapio teki valtuuston kokouksessa ponsiesityksen graffititaiteen kehittämisestä olosuhteita kokeilulla, jossa eri puolelta Tamperetta valittaisiin pintoja omaehtoista taidetta varten. Pintojen tulisi olla olemassa olevia rakenteita, ei erillisiä graffitiseiniä.

Valtuutettu Milka Hanhela (vas.) totesi pontta kannattaessaan, että mikäli Tampereella ei voida osoittaa edes muutamaa alikulkutunnelia vapaalle graffititaiteelle, kertoo se kaupungin suppeasta ja elitistisestä taidekäsityksestä.

Tapion ponsiesitys sai valtuustossa laajaa tukea eri poliittisista ryhmistä. Ponsi hyväksyttiin äänin 58–4, viisi tyhjää.

Kuusi aloitekäsittelyä pöydälle

Tampereen kaupunginvaltuustolla oli maanantai-illan esityslistallaan huimat 17 valtuustoaloitetta. Keskustelua käytiin puoli yhteentoista saakka illalla, jolloin valtuusto pöytäsi eli siirsi seuraavaan kokoukseen kuusi illan viimeistä aloiteita käsittelevää pykälää. Pöydättävien joukossa olivat muun muassa Sinikka Torkkolan (vas.) aloite maata pitkin matkustamisen mahdollistamiseksi henkilökunnalle ja luottamushenkilöille sekä Ulla-Leena Alpin (vas.) aloite palstaviljelyalueiden lisäämiseksi ja vesipisteiden saamiseksi palstaviljelmille. Nämä aloitteet käsitellään seuraavassa valtuuston kokouksessa.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *