Artikkeli: Tampere

5.11.2020 klo 16:13

Punavihreitä edustajia Tampereen ylioppilaskunnan edustajistoon

Tampereen yliopiston vihreä vasemmisto on perinteinen ja vahva vaikuttaja entisessä Tampereen yliopiston ylioppilaskunnassa ja nykyisessä Tampereen ylioppilaskunnassa. Kuva keskustakampuksen käytävältä. (Kuva: Jorge Franganillo / julkaistu lisenssillä CC BY 2.0)

Tampereen yliopiston vihreä vasemmisto (Viva) säilytti asemansa ylioppilaskunnan edustajistossa koronarajoitustenkin keskellä, kun eilen julkistettiin Tampereen ylioppilaskunnan edustajistovaalien tulos. Loka-marraskuun vaihteessa pidettyjen vaalien tulosta jännitettiin keskiviikkoiltana, kun ensin henkeä oli aamusta asti pidätetty Yhdysvaltojen presidentinvaalien äärellä.

Tampereen ylioppilaskunnan edustajistoon valitaan vaaleissa 49 jäsentä. Viva saavutti vaaleissa kolme varsinaista edaattoria. Edustajistoon nousivat Noora Tapio, Miska Puputti ja Laura Keskinen. Jokainen heistä opiskelee yhteiskuntatutkimusta. Viva on osa Punavihreä kupla -vaalirengasta, johon kuuluvat myös Vihreä lista ja Demariopiskelijat. Yhteensä Punavihreän kuplan vaaliliitot saivat 7 edaattoria.

Vaaleja koronan aikaan

Vivan ääniharavana vaaleissa toimi Tampereen kaupunginvaltuustossakin vasemmiston valtuutettuna istuva Noora Tapio. Tapio saavutti 70 ääntä. Tällä tuloksella hän on jaetulla viidennellä sijalla äänien määrässä kaikkien ehdokkaiden joukossa.

– Onhan tämä hurjaa. Äänimäärä oli yllättävä ja tässä on paljon sulateltavaa, Tapio kommentoi tulostaan.

Kampanjointia vaaleissa tehtiin koronarajoitusten keskellä, jolloin perinteisten tapahtumien pitäminen ei ollut mahdollista. Tämä vaikutti myös äänestysaktiivisuuteen.

– Olin etukäteen huolissani äänestysprosentista ja se laskikin viime vaaleihin nähden. Poliittisella listalla on vaikea tavoittaa ihmisiä ja kutsua heitä mukaan etäopiskelun ja koronan aikana. Siihen nähden olen tulokseen tyytyväinen, Tapio kuvaa koronan vaikutuksia vaaleihin.

Tapio on toiminut vuoden 2020 ajan myös ylioppilaskunnan hallituksessa. Ensi vuonna hän palaa edarityön pariin.

– Tuntuu hauskalta palata taas edariin. Vajaa vuosi toimiston arkea on opettanut paljon ja valaissut, mitkä ovat ne prosessit, joilla asiat tulevat päätöksentekoon ja mitkä asiat vaikuttavat taustalla. Se on voimistanut arvostustani toimistolla työskenteleviä ihmisiä kohtaan.

– Hallitusvuosi on tarjonnut edustajistotyöskentelyn kannalta paljon. Koen, että parempi tietämys ylioppilaskunnan toiminnasta tulee olemaan hyödyksi.

Miska Puputti oli myös innoissaan henkilökohtaisesta tuloksestaan.

– Mun oma tulos tuntuu ihan mahtavalta! On tosi hienoa ajatella, että lähes viisikymmentä opiskelijaa luottaa minuun niin paljon, että päätti äänestää just mua yli kolmestasadasta ehdokkaasta, varsinkin kun ehdolla on niin paljon osaavia ja innokkaita ihmisiä! En voi muuta kuin sydämeni pohjasta kiittää ja olla iloinen tästä tuloksesta.

Laura Keskinen on edarivaalien ensikertalainen, joka lähti mukaan hetken mielijohteesta, mutta selvitti tästä huolimatta tiensä sisään.

– En ole ollut edarivaaleissa ehdolla aiemmin ja lähdin tähän mukaan aika ex tempore, joten oma tulos tuntuu häkellyttävältä.

Sekä Puputti että Keskinen harmittelivat Vivan edaattoreiden määrän laskua. Vivan edustajien määrä laski vaaleissa kahdella. Puputti uskoo Tapion tavoin koronan vaikutusten vaikeuttaneen poliittisen listan esillä olemista vaaleissa, mikä osaltaan selittää eroa viime vaalien tulokseen.

Vaikuttamistyö jatkuu linjapaperin parissa

Vivan uusia edaattoreita yhdistävät luonnollisesti punavihreät arvot. Tapio ja Keskinen korostivat sosiaalisia ja ekologisia arvoja, jotka ylioppilaskunnan tulee edunvalvontatyössään muistaa. Puputti toi esiin, miten viime vuosien kiivas muutostahti yhteiskunnassa ja yliopistossa voivat heittää eteen vielä monenlaisia odottamattomia kysymyksiä.

Tapio muistutti, että tulevana keväänä TREY päivittää linjapaperinsa. Linjapaperiin Vivalla on paljon sanottavaa.

– Nykyinen linjapaperi syntyi ylioppilaskuntien ja kahden erilaisen kulttuurin yhdistyessä. Vivalla on annettavaa heti edarikauden alussa tämän paperin suhteen. Toivon, että vivalaisten asiantuntemus erityisesti edunvalvontakysymyksiin liittyen tulee lopullisessa paperissa näkymään, kertoo Tapio.

Puputti kuvaa edarissa toimimista luonnollisena jatkumona kiinnostukselle kanssaopiskelijoiden asioista.

– Viimeisen muutaman vuoden aikana olen ollut mukana aktiivisesti opiskelijatoiminnassa, erityisesti tuutoroinnin sektorilla. Koen edelleen innostusta auttaa kanssaopiskelijoita ja vaikuttaa opiskelijoiden hyvinvointiin, yhteisöllisyyteen sekä siihen, että yliopisto on kaikille opiskelijoille hyvä ympäristö sivistyä, oppia, olla ja elää.

– Edari on ylioppilaskunnan korkein päättävä elin, joten siellä tarvitaan ehdottomasti punavihreää vaikuttamista ja intersektionaalista feminismiä. Olen iloinen saadessani tehdä yhteistyötä Nooran ja Miskan kanssa, hehkuttaa puolestaan Keskinen.

Samaan aikaan TREYn edustajistovaalien kanssa pidettiin myös Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaalit. Näissä vaaleissa vasemmistolista Sitoutumaton vasemmisto säilytti aiemmat 9 paikkaansa.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *