Pandemiat, aukioloajat eivätkä pääsymaksut ole haitanneet Tampereen nykytaiteen museon ja Tampereen sähkölaitoksen vuonna 2009 aloittamien Taidetta jakokaapissa -näyttelyiden katsomista. Viisi Taidetta jakokaapissa -näyttelyä ovat saaneet seurakseen Historiaa jakokaapeissa -näyttelyn ja Iloiset jakokaapit -näyttelyn. Sarja jatkuu tänä vuonna ratikan reiteille avautuvalla näyttelyllä.
Vastapainoa koko kaupungin täyttäville mainoskuville
Idea sähkökaappien käyttämisestä pleksille tulostettujen taideteosten esittämiseen on kuvataiteilija Magdaleena Åbergin, jonka toteuttama Katugalleria-näyttely järjestettiin ensimmäisen kerran Helsingissä vuonna 2005. Ideana oli tuoda kuvataide ulos gallerioista katutilaan, vastapainoksi koko kaupungin täyttäville mainoskuville.
Tampereelle jakokaappitaide oli tosin tullut jo vuonna 1998 osana Nykytaiteen museon kaupunkitaideprojektia Kesäpainos. Näyttelyyn kuuluivat Anna Alapuron Hämeenpuistossa Metson edustalla uniikeiksi taideteoksiksi tekemät neljä jakokaappia. Mutta tässä oli kyse jakokaappien tekemisestä taideteoksiksi, ei taideteosten tulostamisesta pleksille, jonka valokuva- ja painotekniikan kehittyminen oli mahdollistanut. Helsingin Katugalleria ja Tampereen Taidetta jakokaapeissa -näyttelyt perustuivat nimenomaan olemassaolevien teosten tulostamiseen pleksille.
Ensimmäisessä ja toisessa Taidetta jakokaapeissa -näyttelyissä oli 15 ammattitaiteilijan teosta ja kolmannessa jo 20 työtä. Nykytaiteen museon yhteistyökumppanina on ollut alusta alkaen Tampereen Sähköverkko, jonka vuosiraportti 2009 ylpeänä kertoo:
“Osa Tampereen ydinkeskustan sähkönjakokaapeista sai uuden, taiteellisen ilmeen syyskuun puolivälissä. Yhteensä 15 jakokaapissa Hämeenpuiston ja rautatieaseman välillä on voinut ihailla pirkanmaalaisten taiteilijoiden pleksille tulostettuja teoksia. Teokset on valinnut Tampereen nykytaiteen museo. Tampereen Sähköverkko Oy kustansi teosten painamisen ja kiinnityksen. Ne elävöittävät katukuvaa kesään 2010 asti, jonka jälkeen ne vaihdetaan.”
Jakokaapit myös historian kertojiksi
Taidetta jakokaapeissa -näyttelyiden saama myönteinen vastaanotto innoitti Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön kehittämisprojektin laajentamaan sähkökaappien hyötykäyttöä yhteistyössä Tampereen Sähköverkon, Vapriikin kuva-arkiston, Tampereen Infran ja Veran kanssa. Tampereen päivänä, lokakuun alussa 2011 avattiin Historiaa jakokaapeissa -näyttely.
Historiaa jakokaapeista -näyttelyn valokuvista osa on poissa, mutta kuvia on vielä esillä ainakin Hämeenpuistossa, Näsijärvenkadulla, Laikunpuistossa, Koskipuiston itärannalla heti sähkölaitoksesta etelään ja Verkarannassa.
Jakokaappinäyttelyt kansainvälistyivät
Neljäs ja viides Taidetta jakokaapeissa -näyttely järjestettiin yhdessä Valokuvakeskus Nykyajan kanssa, osana kansainvälistä, joka kolmas vuosi järjestettävää Backlight-valokuvataidefestivaalia.
Neljännellä Taidetta jakokaapeissa -näyttelyllä oli vain yksi taiteilija. Osana Backlight 2014 -näyttelyä olivat puolalaisen Piotr Zbierskin näyttelyn Love has to be reinvented teokset nähtävillä Tampereen kaduilla.
Viime vuonna huomioitiin Backlight-festivaalin 30-vuotisjuhla viidennellä Taidetta jakokaapeissa -näyttelyllä. Näyttely esitti 20 työtä Backlightin eri vuosilta. Vaikka näyttely on päättynyt, on sen kuvia vielä esillä. Kuvissa näkyvien Salmisen, Petersenin ja Kailan kuvien lisäksi ovat tätä kirjoittaessa esillä ainakin Rafal Milachin Disappearing Circus (Backlight ’08) Aleksanterinkadun ja Verkatehtaankadun kulmassa ja Anni Leppälän Napit – Buttons (Backlight ’05) Kauppakadulla.
Iloiset sähkökaapit -näyttely vei jakokaappitaiteen lähiöihin
Vuosina 2019 ja 2020 järjestetty Iloiset sähkökaapit näyttely laajensi jakokaappitaidenäyttelyiden ideaa ainakin monella tavalla. Näyttely ei esitellyt pleksille tulostettuja taideteoksia, vaan se perustui uniikkeihin, suoraan jakokaappeihin maalattuihin teoksiin. Näyttely palasi sähkökaappitaiteen alkuun, se toteutettiin kuten Anna Alapuron teokset Metson edessä vuonna 1998.
Uutta oli myös teosten lukumäärä ja alue, näyttelyn sata teosta luotiin keskustan lisäksi eri puolilla kaupunkia. Taidetta jakokaapeissa näyttelyihin valittiin kuvataiteilijoiden valmiita töitä, mutta Iloiset sähkökaapit -näyttelyyn valittiin taiteilijat tekemään uusia teoksia.
Iloiset sähkökaapit -näyttelyn järjestäjät Tampereen Taidemuseo, Tampereen Sähköverkko ja Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE toteuttivat projektin yhteistyössä lasten ja nuorten lastenkulttuuriyhdistys SirkusRakkausPumPum ry:n kanssa. Kuvataiteilija Elliina Peltoniemi ja graffititaiteilija Tomi Lastunen toteuttivat 20 lasten ideoimaa teosta ja 80 itse ideoitua teosta, joista valtaosa vielä on esillä.
Ratikka on tuonut, ja tuo kymmeniä uusia taideteoksia Tampereen katujen varsille. Ratikkataiteen osaksi ovat tulossa myös jakokaapit, jotka jo 22 vuoden ajan ovat osoittaneet olevansa oivallinen alusta kuvataiteen esittelylle.
Lue lisää muualla verkossa:
Magdalena Åbergin Katugalleria
Tampereen ratikan sähkökaappien yliteippauksien taiteilijat on valittu (Tampereen taidemuseo 18.12.2020)
Iloiset sähkökaapit –hanke värittää katukuvaa (Tampereen kaupunki 26.4.2019)
#Iloisetsähkökaapit kuvagalleria Instagramissa
Tampereen taidemuseo
SirkusRakkausPumPum
Backlight
Valokuvakeskus Nykyaika
Blogikirjoituksia Taidetta jakokaapeissa -näyttelyistä:
Taidetta jakokaapeissa 2:
Taidetta jakokaapeissa (Jalkaisin, marraskuu 2010)
Taidetta jakokaapeissa 3:
Fine Art on Electricity Distribution Cabinets (TAMK Art&Media, 8.4.2012)
Tampere: Taidetta jakokaapeissa 3 (Jalkaisin, marraskuu 2011)
Backlight ´17 retrospektiivi – Taidetta jakokaapeissa 5:
Taidetta jakokaapeissa: tällä puolella koskea (Amurinkaiset 23.10.2017)
Taidetta jakokaapeissa: tuolla puolella koskea (Amurinkaiset 25.10.2017)