Artikkeli: Kulttuuri

22.1.2021 klo 08:36

Koko kylän piha kutsuu lumiveistoksille

Viime keväästä syksyyn Koko kylän piha tarjosi halukkaille kansalaisille työvälineet luoda kuvataidetta ja kopsutella multaa pihamaan palstoilla. Nyt piha tarjoaa työkalut lumiveistosten nikkaroimiseen.

Lumi toi tullessaan uusia keinoja purkaa korona-ahdistusta. Pyynikin Aikamatkat -taidegallerian Koko kylän piha kutsuu kansalaisia lumiveistosten luomiseen tarjoamalla materiaalin ja työkalut lumiveistosten tekoon. Viime sunnuntaina avattu lumiveistospaja on avoinna yötä päivää juhannukseen asti tai niin kauan kuin lunta riittää, lupaa pihatonttu Mika Pettissalo.

Etuvasemmalla rakenteilla oleva liukumäki, joka lienee jo valmis tämän kirjoituksen ilmestyessä.

Piharakennuksen, entisen sairaalan pesulan, seinustan telineiden tarjonta on päivitetty vuodenajan sanelemien ehtojen ja mahdollisuuksien mukaisiksi. Kuokat ja lehtiharavat ovat väistyneet lumilapioiden, muottien ja peflettien tieltä. 

Tässä kolme tyylinäytettä. Lunta ja tilaa piisaa jopa kymmenien töiden veistoon.

Kasvihuoneeseen rakennetusta, kaikille avoimesta ateljeesta on maalit viety pakkassäiden ajaksi turvaan, mutta lumiateljee antaa kaiken tarvittavan luovan mielen visioiden toteuttamiseksi kovaksi pakattuun lumeen.

Koko kylän piha löytyy entisen kulkutautisairaalan ympäristöstä Tampereen Kaakinmaalta, Koulukadun, Pyhäjärvenkadun, Papinkadun ja Kurilankadun rajaamalta alueelta. Sisäänkäynti löytyy joka kadulta.

Projektia vetävä taidetalkkari Mika Pettissalo sanoo, että lumen veistely on alueella suotavaa mutta vapaaehtoista. Useimmat paikalle tulevat tyytyvät kiertelemään alueella lumiveistoksia, maalauksia ja installaatioita katsellen. 

Lumen veistämistä haluavien pitää tietää, että työhön voi ryhtyä oitis. Paikalla ei ole ohjaajia, joiden ohjeita ja opastusta pitäisi odottaa.

Kierrätystaiteen edistäminen on Pyynikin Aikamatkat -gallerian toiminnan ydin

Pyynikin Aikamatkat syntyi kierrätystaiteen työpajana ja galleriana. Galleria on esittänyt ja siellä on tehty paljon kierrätysmateriaalista tehtyjä taideteoksia. Aikamatkat-gallerian viime keväänä avaama Koko kylän piha vei kierrätysajatuksen vielä pidemmälle. Piha tarjosi kiinnostuneille mahdollisuuden perustaa oman kukkapenkin tai vihannespalstan ja osallistua kouriintuntuvasti luonnon kiertokulkuun.

Nyt kierrätysajatus on viety täydellisyyteen: lumi on täyttä kierrätysmateriaalia. Veistoksen tekemisessä syntyvä jätemateriaali ja itse veistoskin muuttuvat ennen pitkää vedeksi, ja kukaties ensi talvena jälleen lumitaideteoksien materiaaliksi.

Myös kuvataiteilija Mika Pettissalon omia teoksia löytyy alueelta. Tässä “Beatnik goes Mouhijärvi” joka oli viime kesänä esillä Mäntässä Galleria Gellarian näyttelyssä Liemessä! Pettissalo on kotoisin Mouhijärveltä ja lehmät ovat aina olleet hänelle rakkaita.

Laaja yhteistyöverkosto tuo monenlaisia projekteja

Pyynikin Aikamatkat tekee paljon yhteistyötä tamperelaisten yhteisöjen ja instituutioiden kanssa. Tästä on hyvänä esimerkkinä Koko kylän pihalle viime syksynä noussut esiintymislava. Se syntyi osana arkkitehtiopiskelijoiden kurssia, jossa tutustuttiin kierrätysmateriaalin käyttöön rakentamisessa. Lava tuli tarpeeseen, se parantaa mahdollisuuksia käyttää pihaa viihtyisänä tapahtumien ja konserttien toteuttamisen ympäristönä. 

Korttelitaiteilija Mika Pettissalo esittelemässä Iltalinjan graffitityöpajan aikaansaannoksia.

Pyynikin Aikamatkat tekee paljon yhteistyötä kuvataiteilijoiden ja alueella vierailevien kansalaisten kanssa. Eri yhteisöjen kanssa järjestetään myös kursseja ja työpajoja. Syyskuussa järjestetyssä Iltalinjan ja Pyynikin Aikamatkojen graffitipajassa syntyi seinämaalauksia. Osanottajat spreijasivat myös oman taulun. Iltalinja on matalan kynnyksen kokoontumis- ja vapaa-ajan toimintatila ja projekti kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville nuorille ja aikuisille.

Koulukadun puoleisessa aidassa on Ulos systeemistä -taidenäyttelyn töitä. Näyttely syntyi Aikamatkojen ja Pajaston taide- ja hyvinvointipajan kuvataideworkshopissa tehdyistä töistä. Pajastoa ylläpitää Tampereen kaupungin nuorisopalvelut. Se on työpaja 18–25-vuotiaille työttömille nuorille.

Tässä rakennuksessa toimi alunperin Tampereen kulkutautisairaalan tulirokko-osasto. Sairaalan siirryttyä Hatanpäälle rakennus oli opiskelija-asuntolana vuoteen 2009. Vasemmalla näkyvä punatiilinen sairaalan talousrakennus on nykyään Pirkanmaan musiikkiopiston käytössä.

Koko kaupungin pihan alueella toimi Tampereen kulkutautisairaala vuosina 1897–1959. Toimintaa jatkoi Pyynikin sairaala vuoteen 1985, jonka jälkeen sen toiminta siirtyi Hatanpään sairaalaan ja tilat muunnettiin opiskelija-asunnoiksi. Vuonna 2009 tilat suljettiin. 

Sairaalan entisessä pesulassa on toiminut muun muassa Marttojen mehuasema. Sittemmin pesula on siirtynyt Pyynikin Aikamatkat -gallerian käyttöön.

Koko kylän pihalta löytyy myös paljon eläimiä, kuten kuvassa tallusteleva tiikeri. Talon toisessa päässä juttelevat varis, jänis ja karhu. Liukumäen turvallisuutta valvoo lohikäärme.

Korona pitää monet paikat kiinni, ja taideharrastukset ovat ikävästi rajoitettuja. Koko kylän piha on avara, ja siellä on helppo pitää turvavälit. Koko kylän piha ei tunne aukioloaikoja eikä peri pääsymaksuja. 

Lue Koko kylän pihan esittely Vasen Kaista -verkkolehdestä:
Koko kylän piha sulattaa korona-ahdistuksen (24.4.2020)

Lue lisää muualla verkossa:

Koko kylän piha (Facebook)
Pyynikin Aikamatkat (Facebook)

Tietopaketti Tampereen kulkutautisairaalasta
Tampereen kulkutautisairaalan rakennushistoriaselvitys (Hanna Lyytinen, arkkitehti SAFA)

|||
Kirjoitusta muokattu 25.1. täsmentämällä lavan käyttötarkoitusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *