Artikkeli: Kulttuuri, Tampere

24.4.2020 klo 15:35

Koko kylän piha sulattaa korona-ahdistuksen

Koko kylän piha kutsuu kansalaisia puutarhatöihin ja kuvataidetta luomaan, tai vain nauttimaan elämästä entisen kulkutautisairaalan ympäristöön Kaakinmaalle, Pyynikin kupeeseen.

Joko koronakaranteeni alkaa tuntua puisevalta? Onko tarvetta päästä tunnustelemaan multaa sormien välissä? Alkaako museoiden sulkeminen jo ahdistaa?

Näihin ja moniin muihin murheisiin tarjoaa Pyynikin aikamatkat helpotusta entisen kulkutautisairaalan ympäristössä Kaakinmaalla.  

Puutarhurointivälineet tarjolla, ota kuitenkin omat rukkaset mukaan

Työkaluja riittää useammankin puutarhurin tarpeisiin.

Koko kylän pihassa kukin voi tehdä oman kukkapenkin tai kasvimaan. Jos se tuntuu liian vaativalta, voi ottaa haravan käteen ja rapsutella nurmikoita ja hiekkakäytäviä. Yhtä suotavaa on vain oleilla, silmäillä kevään etenemistä ja kuvataidetta, kuunnella kevään luontoääniä. Työkalut löytyvät pihan puolesta, mutta omat käsineet tai rukkaset on syytä ottaa mukaan.

Ateljeessa riittää päivänvaloa

Kasvihuone on muutettu ateljeeksi, siellä on kaikki tarvittavat välineet kuvataiteen tekemiseen. Ateljeessa valmistuneet taideteokset ripustetaan näyttelyyn, joka on esillä alueen Papinkadun puoleisessa puuaidassa.

Kirjastoon on luvassa lisää hyllyjä

Kirjastosta voi lainata tai sinne lahjoittaa kirjoja. Kirjalahjoitukset ja palautetut kirjat joutuvat kolmen päivän koronakaranteeniin. Kirjojen palautuspäivä on lainaajan päätettävissä.

Lapset voivat rakentaa pihapiirissä puumajoja, ja aikuiset voivat pestä vaikka auton takapihalla Kurilankadun puolella, Pyynikin Aikamatkat tarjoaa painepesurin ja muut pesuvehkeet. 

Yhteisiä sääntöjä noudattamalla taataan viihtyisyys

Alueella on erittäin hyvä opastus ja ohjeistus. Kahden metrin turvavälin säilyttämisestä muistutetaan joka paikassa. Alueen säännöt ja periaatteet näkyvästi esillä. Sääntöjulisteessa on ‒ jos kirjainkokoa pidetään mittarina ‒ kaksi sääntöä yli muiden. Turvavälin ohella tärkeintä on, että pidetään mielessä kaikki mitä Sanna Marin sanoo.  

Tässä pihassa ei ole minkäänlaista osallistumispakkoa, mutta omasta olostaan pitää nauttia. Omat jälkensä toki jokaisen tulee siivota. Ainoa varsinainen säännöissä mainittu kielto koskee päihteiden käyttöä. Käyntiä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että alueella ei ole käymälää.

Pyynikin aikamatkat -taideprojektin perustaja ja tulisielu Mika Pettissalo on järjestänyt alueella erilaisia projekteja ja tapahtumia jo kymmenisen vuotta yhdessä muiden asiasta innostuneiden kanssa. Pettissaloa tituleerataan muun muassa Kaakinmaan äijäksi, korttelitaiteilijaksi, taidetalkkariksi ja pihatontuksi. Taustalla näkyvä komisario Palmu on Matti Lankisen työ.

Missä se kotipiha on?

Tampereen kulkutautisairaala perustettiin 1890-luvulla syrjäiselle alueelle kaupungin laidalle. Nykyisin alue sijaitsee aivan kaupungin keskustassa Kaakinmaalla. Alueen itäpuolella on Papinkatu ja Klingendahl, eteläpuolella Kurilankatu, De Gamlas Hem ja Eteläpuisto, länsipuolella Koulukatu ja ratagolf. Pohjoispuolella on Pyhäjärvenkatu. 

Alueella on esillä paljon kuvataideteoksia, maalauksia ja veistoksia. Kuvan eläinystävät ovat Tuuni Turulan luomia.

Jos ei satu asumaan kävelymatkan päässä, kannattaa jäädä onnikasta Metson pysäkillä ja kävellä kirkkopuiston läpi punatiilisten Lastentarhanopettajaopiston ja Yhteiskoulun lukion välistä Koulukadulle ja jatkaa katua lähes loppuun saakka. 

Kaakinmaa (Pirkankadun, Hämeenpuiston, Pyhäjärven ja Mariankadun rajaama alue) on ainutlaatuinen kulttuurihistoriallisten kohteiden keskittymä, kohteita on peräti 18. Matkalla Metson bussipysäkiltä Koulukatua kulkutautisairaalaan niistä näkee yhdeksän, kulkutautisairaala on niistä yksi.

Lue kirjoituksen talvinen jatko-osa:
Koko kylän piha kutsuu lumiveistoksille (22.1.2021)

Koko kylän piha

Koko kylän pihan “tavoitteena on lisätä alueen viihtyisyyttä ja tuottaa turvallisuuden tunnetta. Kaupunkilaisille on tarjolla mahdollisuus osallistua oman ympäristönsä muokkaamiseen yhteisöllisen toiminnan muodossa.”

Pihatonttu on tavoitettavissa, vastaamassa kysymyksiin ja antamassa ohjausta päivittäin kello 15-18.

Koko kylän piha (Facebook)

Pyynikin Aikamatkat 

Pyynikin Aikamatkat on kollektiivinen työhuone ja taidegalleria, joka on luotu kierrätysmateriaalista ja yhteisöllisyydestä. Kulkutautisairaalan tontille on luotu taidenäyttely, avoin kirjasto ja kasvihuone. Pihamaalla on järjestetty myös konsertteja, nykytanssiesityksiä, tuliteatteria ja talkoita. Kaikki toiminta ja tapahtumat ovat ilmaisia ja kaikille avoimia.

Pyynikin Aikamatkat (Facebook)

Tietopaketti Tampereen kulkutautisairaalasta:

Tampereen kulkutautisairaalan rakennushistoriaselvitys  (Hanna Lyytinen, arkkitehti SAFA) 

Kaakinmaa Vasen Kaista -verkkolehdessä:
Kaunis Kaakinmaa ‒ puistojen ja urheilun kaupunki (7.9.2017)
Kaakinmaa, kaupunginpiiskurin työmaa (17.8.2017)

Osa alueen opaskartasta

|||

Kesäkaista

Kesäkaista on juttusarja, jossa Vasen Kaistan toimittajat jakavat elämyksiään eri puolilta kesäsuomea. Myös menovinkit ovat kuvassa mukana.

Vuoden 2019 kesäkaistat: 

Kymppi vie Haiharan kansainväliseen taidekeskukseen Tampereella (9.8.2019)
Ruukki ja alpakat kutsuvat Mathildedaliin (8.7.2019)
Purnun Lumous-näyttely ‒ ”Rakasta, kärsi ja unhoita” (6.7.2019)
Finlayson Art Area taidenäyttely on kesätapahtumien kärkeä (5.7.2019)
Taidepappilan toinen luonto (27.6.2019)

|||

Kesäkaistat vuodesta 2015

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *